συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Γ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Πάρτε πίσω το αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό τερατούργημα. Τρίτη 18/5, πεζόδρομος Αγ. Σοφίας, 7μμ

 


 

Γ΄ ΕΛΜΕ  ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                                        Θεσσαλονίκη 17/5/2021

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                 

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/ 

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ 8ΩΡΟ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την Τετάρτη 12 Μάη η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης δημοσιοποίησαν το αντιδραστικό νομοσχέδιο- τομή της επίθεσης στον κόσμο της εργασίας  . Πυξίδα των αντεργατικών μέτρων είναι οι πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ, που επιχειρείται να επιβληθούν και στους εργαζόμενους στην χώρα μας. Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά. Όλα τα μέτρα ευνοούν αποκλειστικά τους εργοδότες και το κεφάλαιο. Η «ευέλικτη» ρύθμιση του ωραρίου σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν όποτε, όταν και όσο συμφέρει την επιχείρηση ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχή εκβιασμό.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι βασικές αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Κατάργηση του οκταώρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, (μέσω ατομικών συμβάσεων). Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό, ή μειωμένες ώρες. Ταυτόχρονα η πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας θα ξεκλειδώνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
  • Το καθεστώς αργίας της Κυριακής δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, καθώς προστίθενται πολλοί κρίσιμοι κλάδοι για το κεφάλαιο.
  • Κατάργηση του ΣΕΠΕ και μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, αφήνοντας την εργοδοτική ασυδοσία να ξεσαλώσει.
  • Ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης με την καταβολή επιπλέον αποζημίωσης, δίνοντας στο κεφάλαιο πλήρη ασυλία για τις απολύσεις.
  • Υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και την προώθηση των ατομικών
  • Αύξηση των υπερωριών σε ετήσια βάση σε 150 ώρες με ταυτόχρονη μείωση της αξίας τους.
  • Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεεργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.
  • Παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, στη συνδικαλιστική δράση, με ηλεκτρονικό φακέλωμα, ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργία. Ταυτόχρονα επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Στην εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η παραγωγικότητα της εργασίας καθιστούν δυνατή τη ριζική μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την βαθιά του κρίση και να μπορέσει να διατηρήσει και αυξήσει τα κέρδη του αλυσοδένει του εργαζόμενους να δουλεύουν νύχτα με νύχτα χωρίς δικαιώματα, χωρίς 8ωρο, με μισθούς πείνας, χωρίς συλλογική αντίσταση και μαχόμενα συνδικάτα.

Καμιά αναμονή!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι μονόδρομος ο αγωνιστικός συντονισμός για την κλιμάκωση του αγώνα με μαχητικές μορφές, απεργίες, διαδηλώσεις, ώστε να μην έρθει στη Βουλή το έκτρωμα Χατζηδάκη. Σε συνέχεια των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων της 6ης Μάη, που μετατράπηκε σε μέρα ταξικής διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-εργοδοσίας.

Όπως οι αγώνες εργαζομένων και νεολαίας έβαλαν φρένο στις απαγορεύσεις και κράτησαν την αστυνομία έξω από το πανεπιστήμιο, έτσι μπορούν να βάλουν φραγμό στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη-ΝΔ. Ο μαχητικός, αποφασιστικός απεργιακός αγώνας και ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι ο δρόμος της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της ανατροπής!

.

-          Κάτω τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης – όχι στην κατάργηση του οκτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων! Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων

-          Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα! Να καταργηθούν άμεσα οι νόμοι για τις διαδηλώσεις, οι νόμοι για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι τρομονόμοι, η πανεπιστημιακή αστυνομία.

-          Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους! Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας! Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν μία σύμβαση εργασίας.. Κατάργηση του προσοντολογίου .Το λιγότερο 19.000 (16.000 ΓΠ – 3.000 ΕΑ) διορισμοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση  φέτος! Αποκατάσταση της ροής διορισμών βάσει των συνταξιοδοτήσεων και των αναγκών!

-          Να ανατραπούν όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και νόμοι (4692, ΤΕΕ, «Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη», εξοβελισμό κοινωνικών επιστημών, εικαστικών μαθημάτων κλπ)!

-          Να παρθούν μέτρα σε όλα τα σχολεία ,ώστε τη νέα σχολική χρονιά να είναι ασφαλή και να μην κλείσουν ξανά .

Καλούμε όλους/όλες την Τρίτη 18 Μάη, σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας, 7:00μμ ενάντια στο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                        ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου