συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Παρεμβάσεις ΔΕ: Πανεργατικός – Πανεκπαιδευτικός ξεσηκωμός! Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο – τις συλλογικές συμβάσεις – τα συνδικάτα – τις κατακτήσεις μας!

  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Πανεργατικός – Πανεκπαιδευτικός ξεσηκωμός!

Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο – τις συλλογικές συμβάσεις – τα συνδικάτα – τις κατακτήσεις μας!

Μόρφωση–Υγεία–Σταθερή και Μόνιμη Εργασία-Δημοκρατικά Δικαιώματα–Δημόσια αγαθά για όλους!

Υπεράσπιση των μορφωτικών και εκπαιδευτικών αναγκών!

Συνάδελφοι,

Το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να σηκώσει άμεσα το γάντι και να απαντήσει αγωνιστικά και μαζικά στην κυβέρνηση και τα εκτρωματικά της σχέδια. Η υπεράσπιση του οκτάωρου, των εργατικών κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών – δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους.

Όλοι μας διανύσαμε έναν πολύ σκληρό χειμώνα εξ αιτίας του παρατεταμένου κυβερνητικού lockdown, των αστυνομικών απαγορεύσεων και της άγριας καταστολής που το συνόδευσε. Σήμερα σχεδόν 7 μήνες μετά είναι φανερή η πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία. Δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, δεν υπήρξε καμία πρόνοια στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα Δημόσια Σχολεία. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επίταξε το σύνολο του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, αντίθετα με την πολιτική της πρόσφερε απλόχερα κέρδη και πλούτο στους κλινικάρχες. Χάρισε εκατομμύρια σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να «σωθούν» τα συμφέροντά τους την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από τη φτώχεια και τα χρέη που γιγαντώνονται. Πλήρωσε αδρά για την ενίσχυση του αστυνομικού κράτους της βίας και της καταστολής καθώς και για στρατιωτικούς εξοπλισμούς αντί να προσλάβει γιατρούς, να φτιάξει ΜΕΘ, να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτή η πολιτική οδήγησε στην πρωτοφανή γιγάντωση της ανεργίας, εκτίναξε τη φτώχεια σε δυσθεώρητα ύψη, καταδίκασε σε αφανισμό κλάδους εργαζομένων (πολιτισμός κλπ), υποχρέωσε τεράστια κοινωνικά στρώματα να ζουν με επιδόματα – φιλοδωρήματα. Κατά τα άλλα η πανδημία καλά κρατεί στη χώρα μας.

Η εξελισσόμενη υγειονομική κρίση αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και της πολιτικής του κεφαλαίου. Όλοι οι λαοί γίνονται μάρτυρες του πιο ανελέητου ανταγωνισμού των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου με στόχο την εξασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας τους. Η προάσπιση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων μπαίνει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στον ανελέητο ανταγωνισμό τους. Μετά την δεκαετή πολιτική των Μνημονίων, νέοι μηχανισμοί επιτήρησης, σαν το διαβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης» έρχονται να επιβληθούν στις πλάτες του λαού μας, φέρνοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο επιβάλλουν νέο εργασιακό μεσαίωνα!

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση της ΝΔ επέβαλε πλήθος αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων, γενίκευσε την τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διαμόρφωσε νέες ακόμα πιο σκληρές και ελαστικές μορφές εργασίας. Τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την πολιτική της ενάντια στους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά εδώ και 135 χρόνια η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου προσφέρει στους Ευρωπαίους τα πιο θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες και θυσίες, το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Σφαγιάζει τις εργατικές κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα για να πάρει ως αντάλλαγμα πακτωλό δις ευρώ από το περίφημο «Ταμείο Ανάκαμψης» και να τα μοιράσει απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.

Η δεκάωρη εργασία – ο νέος ιός της φτώχειας, της έντασης της εκμετάλλευσης, των νέων «μνημονιακών» μέτρων, της νέας και παλιάς επιτροπείας – θα αποτελέσει τη νέα οδυνηρή πραγματικότητα για το σύνολο των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους. Θα επιδεινώσει ραγδαία τις συνθήκες ζωής, θα επιβαρύνει τις κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις, θα επηρεάσει βαθιά ακόμα και τη μορφωτική υπόσταση των μαθητών/τριών μας, αφού καμιά εκπαιδευτική πράξη δεν μπορεί να προαχθεί όταν είναι απούσα η οικονομική και η συναισθηματική διασφάλιση των εμπλεκομένων. Η απλήρωτη υπερεργασία θα αποτελεί καθεστώς, ενώ οι υπερωρίες εκτινάσσονται για όλους στις 150 ώρες το χρόνο. Ανοίγει ο δρόμος για την ολοένα και πιο σκληρή καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι καταδικάζονται στην δουλειά από νύχτα ως νύχτα για τον κατώτατο μισθό των 500€, δίχως δικαιώματα, χωρίς ανάπαυλα. Κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις. Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Τα μέτρα που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλλει στον Ιδιωτικό τομέα, χτυπούν την πόρτα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Η Εκπαίδευση βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με το γενικευμένο καθεστώς της ελαστικής εργασίας (τρίμηνες συμβάσεις κλπ) ενώ πολύ πρόσφατα οι εκπαιδευτικοί είδαν την απότομη αύξηση του ωραρίου τους.

Με το νομοθετικό έκτρωμα «Χατζηδάκη – Βρούτση» η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο «γύψο» στα συνδικάτα και τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Συνεχίζοντας την πολιτική που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιφέροντας το πρώτο ουσιαστικό πλήγμα στην κήρυξη απεργίας, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά τώρα σε συνολική επίθεση στα συνδικάτα. Εγκαινιάζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων ασκούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, θεσμοθετεί τις περίφημες «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες», επαναφέρει το εργοδοτικό λοκάουτ. Νομιμοποιεί την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές διώξεις όσων υπερασπίζονται το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και απεργία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο, να παραδώσει τους εργαζόμενους αλυσοδεμένους στις αρπακτικές διαθέσεις των εργοδοτών. Αυτή ακριβώς την πολιτική επιχείρησε να «δοκιμάσει» η κυβέρνηση με την φάρσα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών στα Υ/Σ.

Το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να σηκώσει άμεσα το γάντι και να απαντήσει αγωνιστικά και μαζικά στην κυβέρνηση και τα εκτρωματικά της σχέδια. Η υπεράσπιση του οκτάωρου, των εργατικών κατακτήσεων και των συνδικαλιστικών – δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους.

Δίχως μέτρα η Δημόσια Εκπαίδευση

Μετά από 7 μήνες λουκέτου, τα σχολεία άνοιξαν ξανά χωρίς να παρθεί το παραμικρό μέτρο για την προφύλαξη της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, γνωστά και ως self-test, αποτελούν την εφαρμογή του αντιδραστικού δόγματος της «ατομικής ευθύνης». Η κυβέρνηση αρνήθηκε σθεναρά μια ολόκληρη σχολική χρονιά που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, να πάρει μέτρα για την αραίωση των τμημάτων, για την πρόσληψη εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, για την οργάνωση και διεξαγωγή περιοδικών και επαναλαμβανόμενων τεστ με την αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Αντίθετα αξιοποίησε όλο αυτό το διάστημα για να επιβάλλει και να εφαρμόσει όλη την αντιεκπαιδευτική ατζέντα της σύμφωνα με τις επιταγές των ΕΕ – ΟΟΣΑ – ΣΕΒ. Οι αντιδραστικές αλλαγές στην Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση, ο διαβόητος ν.4692/2020, η επαναφορά της κακόφημης «Τράπεζας Θεμάτων», η επιχειρούμενη επιβολή της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, ο νόμος «Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη» που βάζει την αστυνομία στα ΑΕΙ και ορθώνει νέους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια (διαγραφές φοιτητών, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), οι σκανδαλώδεις εξισωτικές ρυθμίσεις των ιδιωτικών κολεγίων και τόσα άλλα μέτρα (Αριστεία – Πρότυπα – Πειραματικά, νέες ελαστικές μορφές εργασίας – τριμηνίτες αναπληρωτές, εξοβελισμός κοινωνικών επιστημών, εικαστικών μαθημάτων κλπ), συνθέτουν ένα νέο πιο αντιδραστικό - αντιεκπαιδευτικό τοπίο. Μέσα σ’ όλα αυτά η εκπαίδευση αποτέλεσε ταυτόχρονα ένα τεράστιο «δοκιμαστήριο» για την «τηλεκπαίδευση» - που δεν είναι εκπαίδευση. Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να παγιώσει την «τηλεκπαίδευση», όμως στα μάτια και τη συνείδηση του κόσμου της εκπαίδευσης έχει ήδη απονομιμοποιηθεί, επιβεβαιώνοντας τη θέση πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζωντανή εκπαιδευτική πράξη.

Οι δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που και φέτος στελέχωσαν τα σχολεία, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εκπαίδευσης, βρίσκονται αντιμέτωποι με την κυβερνητική κοροϊδία. Μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας και τα δεκάδες χιλιάδες κενά που έχουν δημιουργηθεί (πάνω από 45.000 επισήμως καταγεγραμμένα) η κυβέρνηση εξαγγέλλει διορισμούς – ψίχουλα 10.500 εκπαιδευτικών και για τις δύο βαθμίδες με ορίζοντα μάλιστα διετίας! Πρόκειται για εμπαιγμό απέναντι στον κλάδο! Η κυβέρνηση τάζει διορισμούς με το σταγονόμετρο ενώ στην πραγματικότητα διαιωνίζει το καθεστώς της ελαστικής εργασίας. Η πολιτική της αίρει την μονιμότητα στη Δημόσια Εκπαίδευση, παγιώνει την ελαστική εργασία! Δεν θα περάσει!

Η πραγματική ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο κλάδος μας έδωσε πολύ ελπιδοφόρες μάχες απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Η σχεδόν καθολική αποχή από τη φάρσα των ηλεκτρονικών εκλογών για τα Υ/Σ αλλά και η μαζική συμμετοχή στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, αλλά και οι κινητοποιήσεις που κήρυξαν τα εκπαιδευτικά σωματεία δείχνουν τις πραγματικές αγωνιστικές διαθέσεις του κλάδου μας. Ακόμα, οι μεγάλες και επαναλαμβανόμενες φοιτητικές και πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ενάντια στα αυταρχικά – αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης μαζί με τις γενικευμένες λαϊκές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, στις γειτονιές (Ν. Σμύρνη κλπ) και σε άλλες πόλεις, ενάντια στην πολιτική της κρατικής τρομοκρατίας, της αστυνομικής βίας και της καταστολής, οδηγούν την κυβέρνηση σε μια πρόσκαιρη και μερική αναδίπλωση. Η φετινή αναστολή της «Τράπεζας Θεμάτων» αποτελεί μια σοβαρή αλλά μερική υποχώρηση του ΥΠΑΙΘ που οφείλεται στην πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος. Κανένας εφησυχασμός! Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση!

Ο κλάδος μας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες συσπειρώθηκε μαζικά και αγωνιστικά στις ΕΛΜΕ ξεπερνώντας τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ στην ΟΛΜΕ που έχουν κηρύξει «συνδικαλιστικό lockdown» εδώ και έναν χρόνο συνεπικουρούμενες από τις μυστικές – συμβολικές και «χαμηλών πτήσεων» εκτονώσεις διαμαρτυρίας των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η εκπαίδευση, όπως και η κοινωνία ολόκληρη, είναι καζάνι που βράζει. Μπροστά στη νέα ευρεία αντεργατική επίθεση πρέπει να απαντήσουμε με ανυποχώρητο και αποφασιστικό αγώνα! Τα σχέδιά τους για την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα δεν πρέπει να περάσουν!

Προτάσσουμε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας για το Δημόσιο Σχολείο, την Εργασία και τη ζωή μας!

·      Κάτω τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης – όχι στην κατάργηση του οκτάωρου, των συλλογικών συμβάσεων!

·      Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα! Να καταργηθούν άμεσα οι νόμοι για τις διαδηλώσεις, οι νόμοι για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι τρομονόμοι, η πανεπιστημιακή αστυνομία.

·      Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους! Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας! Μαζικοί διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες! Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Το λιγότερο 19.000 (16.000 ΓΠ – 3.000 ΕΑ) εκπαιδευτικοί για φέτος! Αποκατάσταση της ροής διορισμών βάσει των συνταξιοδοτήσεων και των αναγκών!

·      Να καταργηθεί εδώ και τώρα το «Προσοντολόγιο Γαβρόγλου»!

·      Να ανατραπούν όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και νόμοι (4692, ΤΕΕ, «Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη», εξοβελισμό κοινωνικών επιστημών, εικαστικών μαθημάτων κλπ)!

·      Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ!

·      Να καταργηθεί τώρα όλο το πλαίσιο για την Αξιολόγηση!

·      Κατάργηση της τροπολογίας για τα κολλέγια που ανοίγει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης!

·      Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και όχι για την αστυνομία και εξοπλισμούς!

· Επαναφορά του ωραρίου των εκπαιδευτικών στα επίπεδα προ του 2013. Όχι στις περικοπές των συντάξεων. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας!

·      Όχι στο νέο αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων με τους εσωτερικούς κανονισμούς, τον πανοπτικό έλεγχο, την κατάργηση της στοιχειώδους δημοκρατίας και παιδαγωγικής ελευθερίας των Σ.Δ και της επιβολής του διευθυντικού δικαιώματος!

·      Να παρθούν μέτρα σε όλα τα σχολεία ώστε τη νέα σχολική χρονιά να είναι ασφαλή και να μην κλείσουν ξανά με τηλεκπαίδευση. Το πολύ 15 παιδιά στην τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών, αίθουσες κλπ! Τεστ για όλους με την ευθύνη του ΕΟΔΥ! Εμβολιασμός της εκπαιδευτικής. Καμιά σκέψη για μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης!

·      Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό! Υιοθετούμε όλα τα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις των Υγειονομικών για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας – Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα!

· Άμεσα μέτρα ενίσχυσης των λαϊκών οικογενειών και των προσφύγων για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών τους!

Με όπλο τα σωματεία και τις Γενικές Συνελεύσεις

Εδώ και τώρα απαιτείται να ενεργοποιηθούν οι ΕΛΜΕ, να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις και να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στη νέα βάρβαρη κυβερνητική επίθεση.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ:

1.       Καλούν τις ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν ζωντανές Γενικές Συνελεύσεις στα προαύλια στο χρονικά διάστημα ως τις 21/5 με αιχμές το αντεργατικό νομοσχέδιο «Χατζηδάκη» και τα εκπαιδευτικά – εργασιακά ζητήματα!

2.       Καλούν την ΟΛΜΕ να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση Προέδρων στις 22/5!

3.       Προτείνουν την πραγματοποίηση παραστάσεων διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στις ΔΔΕ σε όλη τη χώρα στις 14/5!

4.       Προτείνουν την κήρυξη 3ωρης πανελλαδικής στάσης εργασίας και 3ωρης από τις ΕΛΜΕ στις 21/5 και κινητοποιήσεις στις έδρες των Περιφερειακών Διευθύνσεων!

5.       Προτείνουν την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28/5! Οργανώνουμε κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα με πανελλαδικά χαρακτηριστικά και στήριξη!

6.       Καλούν τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ να λάβουν πρωτοβουλίες αγωνιστικής συνεννόησης και ευρύτερου συντονισμού για την οργάνωση, συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα!

Όλοι στο δρόμο – όλοι στον αγώνα!

Μάιος 2021

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις

Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου