συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Πρωτομαγιά 2021. Στις 6 Μαΐου απεργούμε και διαδηλώνουμε!

 

Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης                                                                             

Προξένου  Κορομηλά  51

e.elme.thess@gmail.com

 Πρωτομαγιά 2021 : Στις 6 Μαΐου απεργούμε και διαδηλώνουμε!

Όλοι στις συγκεντρώσεις της Πέμπτης 6/5/2021

Να απαντήσουμε μαζικά και αγωνιστικά στο νομοθετικό τερατούργημα Χατζηδάκη!


1η Μάη, ημέρα σύμβολο  στον αγώνα για την  κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, αλλά και   τιμής  στους νεκρούς μας. Είναι όμως και μέρα αγώνα για την υπεράσπιση του οκτάωρου, των εργασιακών δικαιωμάτων, της απεργίας. Όπως προκύπτει από συνέντευξη του Κ. Χατζηδάκη  στο Βήμα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το αντεργατικό της έργο, προετοιμάζεται  αμέσως μετά το Πάσχα  για την ψήφιση ενός προκλητικού αντεργατικού νομοσχεδίου που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρη ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Ταυτόχρονα αναθέτει τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων –με το αζημίωτο– σε «πιστοποιημένους ιδιώτες», ενώ μεθοδεύει με το αντιασφαλιστικό τερατούργημά της την παράδοση των εισφορών της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης στον επενδυτικό τζόγο. Προσπαθεί να γυρίσει τους εργαζόμενους εκατό χρόνια πίσω επιβάλλοντας ένα νέο εργασιακό μεσαίωνα. Με όχημα την πανδημία συνεχίζουν το μπαράζ αντιλαϊκών  και αντεργατικών  νόμων και μέτρων, χτυπούν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, εκμεταλλεύονται την ανασφάλεια, το φόβο, τον εγκλεισμό. Η ψήφισή του εντάσσεται ανάμεσα στις πέντε μεταρρυθμίσεις (μαζί με την εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου, την απλοποίηση αδειών για επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη) που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τον Μάϊο, για να περάσει επιτυχώς η Ελλάδα τη δέκατη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση της Ε.Ε. και να εγκριθεί η επόμενη δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ύψους 640 εκατ. ευρώ.

Έξι είναι συνοπτικά οι  βασικοί άξονες του επικείμενου νομοσχεδίου:

 

·         Κατάργηση του 8ώρου, γενίκευση ευέλικτης εργασίας, 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται να εργαστούν μέχρι δέκα ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και οι επιπλέον ώρες εργασίες θα πρέπει να τους επιστρέφονται με εξάωρη ημερήσια εργασία για τους υπόλοιπους έξι μήνες του χρόνου. Δηλαδή μιλάμε για 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες κάθε εποχής για το κεφάλαιο!

·         Το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να καταργήσει τον θεσμό της υπερεργασίας ώστε να ενισχύσει τις υπερωρίες και να καταργήσει την κυριακάτική αργία σε ακόμα περισσότερους κλάδους. Η σημερινή διάκριση των 96 ωρών υπερωρίας τον χρόνο στη βιομηχανία και των 120 ωρών στις υπηρεσίες θα «εξισωθεί» προς τα πάνω(!) και θα ανέλθει στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους. Επιπλέον για ορισμένους κλάδους, όπως πληροφορικής, Data centers, Logistics, έτοιμου σκυροδέματος κ.ά., θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα, κάτι που ήδη έχει καθιερωθεί σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπορικές αποθήκες. Αυτές οι ώρες δεν θα έχουν προσαυξήσεις 40% ως 60% όπως προβλέπεται σήμερα.

·         Καθιέρωση ατομικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει ακόμα και το υφιστάμενο αντεργατικό νομικό πλαίσιο του 2011, που θέτει ως προϋπόθεση η ευελιξία αυτή να καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνία εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης ή με συμφωνία εργοδότη και συμβουλίου εργαζομένων ή Ένωσης Προσώπων του Ν. 1264/1982. Όλα αυτά είναι… περιττά πλέον, και η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, με τους εργαζόμενους «κατά μόνας» έρμαιους στην εργοδοτική εξουσία.

·         Γενίκευση τηλεργασίας, σπαστά ωράρια, διαρκής εκμετάλλευση στο σπίτι. Ο Κ. Χατζηδάκης μιλά ανοιχτά για  «κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας», για εφαρμογή «σπαστού ωραρίου». Η διάκριση εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου επιδιώκουν να καταργηθεί.

·         Φακέλωμα και διάλυση σωματείων, απαγόρευση απεργίας. Με την δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με τον μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας» που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων. Με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας με ποσοστό 50% των οικονομικά ενεργών μελών. Φακέλωμα των εργαζομένων μέσω της «κατάρτισης και επικαιροποίησης μητρώων εργαζομένων», τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για κήρυξη απεργίας, πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων, εκλογή Δ.Σ. (όπως επιχειρήθηκε  στους εκπαιδευτικούς για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και δεν πέρασε). Περιορισμό της νομικής προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση. Απαγόρευση της περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου και αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» να κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο την απεργοσπασία. Το σύστημα «ψηφιακού ωραρίου» και της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου, θα μπορεί να αξιοποιείται από την εργοδοσία για την εντατικοποίηση της εργασίας και τον περιορισμό των διαλειμμάτων, αλλά κυρίως για τη διευθέτηση του ωραρίου το οποίο μπορεί να τροποποιείται ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο.

·         Περιορισμός της δυνατότητας επίσημης καταγγελίας από τους εργαζόμενους.  Διαλύεται πλήρως το σύστημα διαμεσολάβησης εργατικών διαφορών και διαμεσολάβησης των Επιθεω­ρήσεων Εργασίας, μεταφέροντας τις αρμοδιότητες του στον Οργανισμό Μεσολάβη­σης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στον οποίο πλειοψηφούν κράτος και εργοδοσία. Η πρόσβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας ήταν δωρεάν και σχετικά άμεση ενώ στον ΟΜΕΔ είναι διαδικασία κοστοβόρα και μακροχρόνια.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, όπως η μονιμότητα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 8ωρο, οι πληρωμένες υπερωρίες, η αργία της Κυριακής αποτελούν “βαρίδια” και “προσκόμματα του παρελθόντος” και πρέπει να ξεπεραστούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές. Το ερώτημα είναι αν οι εργαζόμενοι θα επιτρέψουμε τον ενταφιασμό των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας και τη συνέχιση της εγκληματικής πολιτικής τους. Το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οργανώνουμε την πάλη μας για να ανατρέψουμε  τα αντεργατικά τους σχέδια.

Παλεύουμε για:

·         Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων.

·         Άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών χωρίς αποζημίωση.

·         Προσλήψεις  γιατρών και νοσηλευτών, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

·         Αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.

·         Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Αποκλειστικά Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, υποχρεωτική για όλους.

·         Αυστηρά μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας και άμεση ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς. 

·         Ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.

·         Πλήρης κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους. Επιδόματα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

·         Κανένας πλειστηριασμός κατοικίας . Διαγραφή χρεών της λαϊκής οικογένειας στις τράπεζες και στην εφορία.

·         Όχι στις διώξεις των αγωνιστών. Κατάργηση του νόμου για τις διαδηλώσεις. Να διαλυθούν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ και η ΔΡΑΣΗ.

·         Δημόσια δωρεάν Υγεία –Παιδεία- Πρόνοια για όλους.

·         Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι Κεραμέως για σχολεία και ΑΕΙ. Καμία σκέψη για αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ,αύξηση των εισακτέων στ α ΑΕΙ.

·         Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.15 μαθητές στην τάξη ,προσλήψεις προσωπικού, τεστ στα σχολεία από τον ΕΟΔΥ.

 

Δε θα επιτρέψουμε τον ενταφιασμό των δικαιωμάτων μας και της ζωής μας

 

Η μαχητική ενωτική δράση χιλιάδων αγωνιστριών και αγωνιστών που έδωσαν τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος και η κοινή ενωτική δράση μπορεί να ανατρέψει την κυβερνητική πολιτική και επίθεση. Για να βρει διέξοδο η λαϊκή οργή και να ανασάνει η κοινωνία.

 

Καμιά αναμονή! Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό

 

Αγωνιστικός σχεδιασμός με λογική κλιμάκωσης και κήρυξη ΑΠΕΡΓΙΑΣ  σε συντονισμό με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες για να μην περάσει το αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο. 

 

ü  Η κατάργηση του 8ωρου και της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας δεν θα περάσουν

ü  Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τις ατομικές συμβάσεις εργασίας

ü  Όχι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις απολύσεις

ü  Κάτω τα χέρια από τα σωματεία

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΠΟΥ ΚΕΡΔΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΙΜΑ. ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 6-5-2021

 

Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου