συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις ΟΤΑ για νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Πάρτε πίσω το αντεργατικό σας έκτρωμα τώρα!

 

 


ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΑΣ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΩΡΑ!

 

Την Τετάρτη 12 Μάη βγήκε στη δημοσιότητα το αντεργατικό έκτρωμα που προετοίμαζε εδώ και μήνες η κυβέρνηση, και επιθυμούσαν εδώ και χρόνια οι εργοδοτικές οργανώσεις, το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το βαρύγδουπο τίτλο: «Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τo Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής». Δεν έχει όρια η υποκρισία και το αίσχος τους! Παρουσιάζουν την καρατόμηση των βασικότερων εργατικών δικαιωμάτων ως «προστασία της εργασίας», την κατάργηση του 8ώρου ως «ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής»!!

            Όμως η αλήθεια δεν κρύβεται και είναι η εξής:

Για άλλη μια φορά, τα σπασμένα της κρίσης που έφερε η πανδημία, καλούμαστε να πληρώσουμε οι εργαζόμενοι/ες.

·         Καταργείται το 8ωρο και επιβάλλεται 10ωρη εργασία (50 ώρες την εβδομάδα) ή και 13 ώρες ημερησίως σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, μέσω ατομικών συμβάσεων, χωρίς υπερωριακή αποζημίωση, για 6 μήνες το χρόνο! Τους επόμενους 6 μήνες, εάν και όποτε δύναται η επιχείρηση, θα επιστρέφει τις υπερωρίες στον εργαζόμενο με ρεπό ή μειωμένες ώρες.

·         Ακόμα περισσότεροι κλάδοι προστίθενται σε αυτούς που είναι ανοιχτοί και τις Κυριακές (courier, αποθήκες και logistics, υγειονομικών και φαρμακευτικών υλικών, πληροφορική, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, βιομηχανία σκυροδέματος, εξορυκτικές δραστηριότητες κ.ά.).

·         Αυξάνονται οι υπερωρίες σε 150 ώρες το χρόνο (από 96 στη βιομηχανία και 120 στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα) με ταυτόχρονη μείωση του ποσού της αποζημίωσης.

·         Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή. Έτσι υπονομεύεται και εξασθενίζει ακόμη περισσότερο ο έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.

·         Καταργείται η δυνατότητα επαναπρόσληψης  και η επιπλέον αποζημίωση του απολυμένου που δικαιώνεται στα δικαστήρια, και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων!

·         Η συλλογική δράση των εργαζόμενων, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα στην απεργία χτυπιέται ακόμη περισσότερο: Θεσπίζεται υποχρεωτικό φακέλωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο, ως προϋπόθεση για συλλογική διαπραγμάτευση και υπογραφή συλλογικής σύμβασης και κήρυξης απεργίας! Επιβάλλεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για απόφαση απεργίας. Θεσμοθετείται πάγιος μηχανισμός επιστράτευσης σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε ποσοστό τουλάχιστον 1/3 των υπηρεσιών (Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας), με δυνατότητα εφαρμογής σε όλες τις επιχειρήσεις. Ποινικοποιείται η απεργιακή περιφρούρηση. Μειώνεται η προστασία των συνδικαλιστών από την απόλυση.

·         Μονιμοποιείται και επεκτείνεται η τηλεργασία, σβήνονται τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελευθερου χρόνου.

Συνολικά το νομοσχέδιο παρέχει κάθε διευκόλυνση στους εργοδότες, οι οποίοι θα απασχολούν τους εργαζόμενους για περισσότερες ώρες, χωρίς επιπλέον κόστος, θα απολύουν χωρίς κανένα περιορισμό και θα προστατεύονται από τις απεργίες και την συλλογική διεκδίκηση. Μπορούμε όλοι/ες εύκολα να καταλάβουμε ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί, αφού κάθε εργαζόμενος/η θα δουλεύει για δύο. Στην εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευτεί και θα μπορούσαμε να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε όλοι/ες μια αξιοβίωτη ζωή, το σύστημά τους απαιτεί να ζήσουμε σαν σκλάβοι.

           

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Είναι μονόδρομος ο αγωνιστικός συντονισμός για την κλιμάκωση του αγώνα με μαχητικές μορφές, νέες απεργίες, διαδηλώσεις, ώστε να μην έρθει στη Βουλή το έκτρωμα Χατζηδάκη. Σε συνέχεια των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων της 6ης Μάη, που μετατράπηκε σε μέρα ταξικής διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-εργοδοσίας, κόντρα στις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, πρέπει να σημάνουμε ξεσηκωμό ενάντια στο νόμο-σφαγείο.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ

· Την Τρίτη 18 Μάη, στα Προπύλαια στις 7:00μμ, σε διαδήλωση ενάντια στο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα, με τις συλλογικότητες και τα αγωνιστικά σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου