συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Δυτικής Αθήνας: Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι! Πέμπτη 6 Μάη όλοι/ες στις συγκεντρώσεις και τις πορείες!

 

Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι!

Όχι στον κυβερνητικό νόμο- λαιμητόμο των εργασιακών δικαιωμάτων!

Στις συνθήκες που διαμορφώνουν η πανδημία των 11.000 νεκρών στη χώρα και η ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, η 1η Μάη είναι κάτι παραπάνω από μέρα τιμής και σύμβολο. Είναι έναυσμα συνέχισης και διαρκούς επανεκκίνησης στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο. Διαχρονικά παραμένουν τα αιτήματα για μείωση του χρόνου εργασίας, αξιοπρεπείς συνθήκες και αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά για όλους, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η 1η Μάη είναι ορόσημο και παράδειγμα εξέγερσης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα. Τιμούμε τους πρωτοπόρους εργάτες από την πρώτη μαζική Πρωτομαγιά το 1893 στο Στάδιο, που κάλεσε ο Σοσιαλιστικός όμιλος του Καλλέργη, ο Δρακούλης κ.ά. και από το συλλαλητήριο της Φεντερασιόν στη Θεσσαλονίκη το 1911. Τιμούμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης, του Σικάγου του 1886, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924 στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα, του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές της Καισαριανής από τους ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους την 1η Μάη του 1944. Εκατοντάδες ονόματα δολοφονημένων: Παρασκευαΐδης, Τούσης, Σουκατζίδης... Αλλά και Παναγούλης, Ισιδωρόπουλος την 1η  Μάη του 1976 στα γνωστά «τροχαία ατυχήματα».

  • Σήμερα αγωνιζόμαστε για Δουλειά, Υγεία, Παιδεία, Ελευθερία!
  • Να βάλουμε φραγμό στο νέο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό τερατούργημα!

Πάνω από ένα χρόνο η ζοφερή κατάσταση της πανδημίας και της εγκληματικής διαχείρισής της από την κυβέρνηση, συνοδεύεται από τη γενικευμένη αντεργατική αντιλαϊκή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, λαϊκές κατακτήσεις και ελευθερίες. Με τυφλά lock down-ακορντεόν, περιορισμό στις δημοκρατικές ελευθερίες, "ατομική ευθύνη", απαγορεύσεις διαδηλώσεων, έξαρση της αστυνομικής βίας και γενικευμένη καταστολή, αλλά και σκανδαλώδεις αποζημιώσεις στους κλινικάρχες, με εκατομμύρια χάρισμα σε επιχειρήσεις και καναλάρχες και δισεκατομμύρια σε νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Κανένα μέτρο για αραίωση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, στα σχολεία, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με επιδόματα πείνας, με τον εφιάλτη της απόλυσης και της ανεργίας που αυξάνεται. Πληρώνουμε με χαμένες ζωές και χαμένες γενιές, με δραματική επιδείνωση συνολικά της ζωής μας, τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και των «συμφώνων σταθεροποίησης» της Ε.Ε. Όταν καθημερινά οι νεκροί ισοδυναμούν με την εξαφάνιση ενός μικρού χωριού κι έχουν ξεπεράσει συνολικά μια μεγάλη πόλη, είναι σαφές ότι οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για μη εξάπλωση της πανδημίας είναι προπέτασμα καπνού, αφού δεν ενίσχυσε αποφασιστικά τη δημόσια υγεία και δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα υγείας, όταν μέχρι σήμερα δεν υποχρεώνει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων στους χώρους εργασίας, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να παράγουν υπό καθεστώς ακραίας εκμετάλλευσης και ελλιπέστατων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Η Δημόσια Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες βιώνει το μεγαλύτερο χρονικά lockdown παγκοσμίως. Τα ΑΕΙ παραμένουν κλειστά πάνω από ένα χρόνο. Στα σχολειά όλων των βαθμίδων τα παιδιά βρέθηκαν μόλις για τρεις μήνες τον τελευταίο χρόνο, με σοβαρές συνέπειες στη μόρφωση, στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίησή τους. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι η εγκατάλειψη, η υπονόμευση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και τα ανύπαρκτα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αξιοποίησε το διάστημα αυτό για να επιβάλει απανωτά αυταρχικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα, από τον νόμο 4692/2020 που περιλαμβάνει την Τράπεζα Θεμάτων, την αξιολόγηση, έως τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες και το νόμο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Καθιέρωσε την τηλεκπαίδευση της Cisco και της ιδιωτικοποίησης, της παγίωσης των ανισοτήτων, επιβεβαιώνοντας τη θέση πως η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει ως κακέκτυπο της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Όλο αυτό το διάστημα τα κέρδη των σχολαρχών, των κολλεγίων και των φροντιστηρίων ήταν η αποκλειστική μέριμνα της κυβέρνησης.

Με όπλα την νομοθέτηση αντεργατικών και αντιλαϊκών νόμων, την άγρια κρατική καταστολή, τη στήριξη από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, αλλά και την συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κλπ, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών σε οικονομία, παιδεία, εργασία και στην κατάργηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Φέρνει προς ψήφιση το νέο αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο, προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μερικών δισ. ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης», που θα πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα ετοιμάζει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, με την ιδιωτικοποίηση- κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και την ανάθεση της απονομής συντάξεων σε εταιρείες λογιστών και δικηγόρων που θα πληρώνει ο ίδιος ο εργαζόμενος.

 

Το νέο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο των Βρούτση-Χατζηδάκη περιλαμβάνει:

Ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου και 10ωρη εργασία, ελαστικοποίηση της εργασίας με συμψηφισμό υπερωριών και ρεπό. Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας με μια απλή διαδικασία για τους εργοδότες. Περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Ηλεκτρονικό Φακέλωμα και κρατικό έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως προϋπόθεση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επιβολή της ηλεκτρονικής ψήφου, ιδιαίτερα σε σημαντικά ζητήματα λήψης αποφάσεων, όπως αυτό της απεργίας. Δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού με το μανδύα του προσωπικού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων. Απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου, ενώ αν ο εργοδότης επικαλεστεί «άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» κηρύσσεται η απεργία παράνομη με συνοπτικές διαδικασίες, ενισχύοντας την απεργοσπασία.

Σήμερα για άλλη μια φορά πρέπει να διατρανωθεί ότι οι αντιλαϊκές αντικοινωνικές πολιτικές δεν γίνονται πιο ήπιες , το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν διορθώνεται, ανατρέπεται. Tα συμφέροντα των εργαζομένων, των ελαστικά απασχολούμενων, των άνεργων KAI MONO αυτά πρέπει να είναι μπροστά στην πάλη μας. Καθήκον μας να δοθεί η μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην κατεύθυνση της διεύρυνσής τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Η επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου είναι συνολική και θίγει το σύνολο των εργαζομένων. Απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης ενιαία και συνολική πρέπει να είναι η απάντηση. Ο κυβερνητικός, εργοδοτικός και γραφειοκρατικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ εδώ και ένα χρόνο έχει κηρύξει συνδικαλιστικό lockdown, προσφέροντας τεράστιες υπηρεσίες στην κυβέρνηση και τους εργοδότες. Η ανάπτυξη παρατεταμένων, ενωτικών αγώνων ανατροπής από τις ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες είναι απαραίτητη. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε δεκάδες πόλεις της χώρας και σε πολλές γειτονιές της Αθήνας ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα μαζικής καταδίκης της πολιτικής της καταστολής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Μαζί με τις φοιτητικές διαδηλώσεις, τους αγώνες των υγειονομικών, τις εργατικές διαδηλώσεις και απεργίες είναι ρήγματα αμφισβήτησης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των μονόδρομων κυβέρνησης, Ε.Ε., ΟΟΣΑ. Παλεύουμε για την ανάπτυξη μαζικών κινητοποιήσεων και απεργιών για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου, κάτω τα χέρια από την απεργία.

Διεκδικούμε/απαιτούμε:

·         Ανατροπή – κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων, παλιών και νέων. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους/ες. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη δικαιώματα, αυξήσεις στους μισθούς. Να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι την κρίση. Όχι άλλες θυσίες εργατών για τα κέρδη του κεφαλαίου. Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη 2020 και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Πλήρη κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, με ολόκληρο μισθό και όχι με το επίδομα εξαθλίωσης των 534 ευρώ.

·         Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων για τις άδειες Ειδικού Σκοπού, που οδηγούν τους εργαζόμενους γονείς σε στέρηση της κανονικής άδειας ή σε άδειες άνευ αποδοχών. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα και στους συνοικούντες. Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Μέτρα προφύλαξης για όλο το λαό. Ειδικά μέτρα στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους.

·         Καμιά σκέψη για μείωση των συντάξεων, των μισθών στο δημόσιο και για καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

·         Πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό. Να οργανωθεί και να εξοπλισθεί άμεσα η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δομών υγείας που παραμένουν ανενεργές. Άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας χωρίς αποζημίωση στους κλινικάρχες.

·         Όχι στην ατομική ευθύνη με τη λογική των self-test. Μαζικά τεστ από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία και σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Επιτάχυνση των εμβολιασμών.

·         Να σταματήσει το αίσχος του στοιβάγματος των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αύξηση των δρομολογίων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

·         Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών για εργαζόμενους και ανέργους  προς Δημόσιο, τράπεζες. Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων. Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία.

·         Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και τις δαπάνες για τα σώματα ασφαλείας.

·         Αύξηση των δαπανών σε υγεία, παιδεία, πολιτισμό, κοινωνικές υπηρεσίες. Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι Κεραμέως για σχολεία και Πανεπιστήμια. Καμία σκέψη για αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αύξηση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ.  Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και ΑΕΙ. Έως 15 μαθητές σε όλα τα τμήματα, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.

·         Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τη συνδικαλιστική δράση, τη δράση των σωματείων. Όχι στην αστυνομοκρατία. Να καταργηθεί ο νόμος 4703/2020 που απαγορεύει τις διαδηλώσεις. Να αποσυρθεί κάθε κατηγορία ενάντια στους συλληφθέντες και να παρθούν πίσω όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις. Καμία νομιμοποίηση του μητρώου πραγματικών δικαιούχων, όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα σωματείων και συνδικαλιστών. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Δημοκρατία σε όλους τους χώρους δουλειάς.

·         Κάτω οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών!

Με αφορμή την 1η Μάη απεργούμε και διαδηλώνουμε

Καλούμε την Πέμπτη 6 Μάη στις συγκεντρώσεις και τις πορείες για μια ταξική Πρωτομαγιά!

 

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Δυτικής Αθήνας, 1η Μάη 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου