συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Κυριακή 9 Μαΐου 2021

ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ: Ημέρες εθελοντικής αιμοδοσίας εκπαιδευτικών σε ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ (Απρ-Μάιος-Οκτ. 2021)

ΔΙΚΤΥΟ  ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ  ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ  ΟΛΜΕ    ΕΛΜΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 

Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών και βάρους τουλάχιστον 50 κιλών μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης.

Η αιμοδοσία είναι μια διαδικασία απολύτως ασφαλής και ακίνδυνη για τον αιμοδότη.

Δίνουμε περίπου το 1/20 του όγκου του αίματός μας, όγκος που αναπληρώνεται μέσα σε 10 λεπτά, αφού απολαύσουμε ένα χυμό από πορτοκάλι και ένα σνακ που θα μας προσφέρουν ευγενικά ο φορέας διοργάνωσης της αιμοδοσίας.

Ο υποψήφιος αιμοδότης ελέγχεται από γιατρό πριν την αιμοληψία (λήψη ιατρικού ιστορικού, αρτηριακής πίεσης και αιματοκρίτη ή αιμοσφαιρίνης), έτσι που να διασφαλίζεται τόσο η καλή υγεία του δότη, όσο και του λήπτη.

 

 

Ο εθελοντής αιμοδότης έχει τα παρακάτω «οφέλη»:

 

Α) Πάνω από όλα είναι η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας και το αναντικατάστατο συναίσθημα του αλτρουϊσμού και της προσφοράς.

 

Β) Η δωρεάν και υποχρεωτική εξέταση του αίματος του δότη για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του αίματος (π.χ. ηπατίτιδες, ΑΙDS, σύφιλη κλπ). (Η ενημέρωση γίνεται μόνο σε προσωπική βάση, με απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων)

Γ) Η αιμοδοσία συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων του αίματος και είναι διαδικασία αναζωογόνος για τον οργανισμό μας.

 

Δ) Η απόκτηση κάρτας Εθελοντή Αιμοδότη στην οποία αναγράφονται οι αιμοληψίες που συμμετείχε ο δότης καθώς και η Ομάδα αίματος. Για την ενεργοποίηση της κάρτας αιμοδότη, απευθυνθείτε στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοσίας (Ε.Μ.Α.), στο τηλ. 2152157865.

 

Όταν χρειαστείτε εσείς ή κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας πρόσωπο αίμα, θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας ή να απευθυνθείτε στον υπεύθυνο που έχει ορίσει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ή της ΟΛΜΕ.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ 2 ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΕΣ.

(N. 3528/2007 ΦΕΚ 26 τ. Α, άρθρο 50΄ και ΔΙΔΑΧ/Φ51/538/12254/14-05-2007 ΥΠ. ΕΣ.)

 

Σημειώνεται ότι η ίδια ως άνω άδεια χορηγείται και στην περίπτωση λήψης αιμοπεταλίων.

 

 Οι δύο αυτές ημέρες άδειας είναι πέραν της ημέρας αιμοδοσίας και μπορούν να ληφθούν είτε συνεχόμενα με το χρόνο της αιμοδοσίας, ή οποτεδήποτε μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε κάθε περίπτωση δεν μεταφέρονται στο επόμενο ημερολογιακό έτος.

 

Σύμφωνα με το Άρθρο 81 ΝΟΜΟΣ 4589/2019, που ισχύει από 29/1/2019: «Η παρ. 5 του άρθρου 50 και το άρθρο 60 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, εφαρμόζονται και για τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου