συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής: Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων! Όλοι κι όλες την Πέμπτη 6 Μάη στις 11πμ στα Προπύλαια!

 ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ

 3/5/21



Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων!ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ενάντια στην ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ και ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 

Όλοι κι όλες την Πέμπτη 6 Μάη στις 11πμ στα Προπύλαια!

Υπερασπίζουμε τα σωματεία μας και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα!

Την 1η Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στις ΗΠΑ πραγματοποιούν τεράστια πανεργατική απεργία με τη συμμετοχή περίπου 600.000 εργατών Ήταν το αποκορύφωμα της πάλης της εκεί εργατικής τάξης για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μείωση της εκμετάλλευσης και κοινωνική χειραφέτηση με κεντρικό αίτημα το «8 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, 8 ΩΡΕΣ ΥΠΝΟ-ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, 8 ΩΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ». Στη δυναμική πορεία του Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι και σε τρεις μέρες 8 εργάτες δολοφονήθηκαν, δεκάδες τραυματίστηκαν από την αστυνομία και 4 συνδικαλιστές εκτελέστηκαν. Η  Κόκκινη Πρωτομαγιά, θα καταγραφεί ως η μέρα που οι εργαζόμενοι οργανώνουν τις δυνάμεις τους για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τους. Αντίστοιχα με  τη ματωμένη Πρωτομαγιά του ΄36,  τη θυσία των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή από τις δυνάμεις του ναζισμού την Πρωτομαγιά του ΄44 και τους υπόλοιπους αγώνες η εργατική τάξη και ο λαός μας θα γράψουν τις λαμπρές σελίδες των αγώνων για την εθνική απελευθέρωση και την κοινωνική χειραφέτηση.

Μετά από 135 χρόνια αγώνες για το αιματοβαμμένο 8ωρο στο Σικάγο και σε όλο τον κόσμο, Η αντιδραστική και αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την πανδημία, οξύνει κι άλλο την επίθεση της στον κόσμο της εργασίας με το νέο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και τη συζήτηση για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού. Νομοθετεί το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθιερώνει εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία. Παράλληλα, επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, να μην οργανώνονται και να μην αντιστέκονται οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα και αντισυνταγματικά αναθέτει την έκδοση των συντάξεων –με το αζημίωτο– σε «πιστοποιημένους ιδιώτες», ενώ μεθοδεύει με το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα την παράδοση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης στον επενδυτικό τζόγο.

Τα κυβερνητικά σχέδια πρέπει να συναντήσουν την μαζική και ανυποχώρητη πανεργατική αντίσταση! Σ’ αυτές τις συνθήκες είναι απαράδεκτη η στάση της ανικανης και ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ που  αποφάσισε να “κηρύξει απεργία” στις 4 Μάη, δηλαδή, τη μέρα που η κυβέρνηση μετέφερε την αργία της Πρωτομαγιάς. Συμμετέχουμε και καλούμε στην κινητοποίηση την Πέμπτη 6 Μάη, που κήρυξαν ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, Ομοσπονδίες, συνδικάτα και πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για να τιμηθεί η εργατική Πρωτομαγιά

 

Στο επίκεντρο του αντιδραστικού, αντεργατικού και αντικοινωνικού ν/σ βρίσκονται:

·          Η ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου, με γενίκευση της ευέλικτης εργασίας  και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας κι οι 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται να εργαστούν  τουλάχιστον δέκα ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και οι επιπλέον ώρες θα πρέπει να τους επιστρέφονται με εξάωρη ημερήσια εργασία τους υπόλοιπους έξι μήνες του χρόνου. Δηλαδή, μιλάμε για 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες κάθε εποχής για το κεφάλαιο!

·          Καθιέρωση ατομικών συμβάσεων. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει ακόμα και τους αντεργατικούς νόμους του 2011, που θέτει ως προϋπόθεση η ευελιξία αυτή να καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνία εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης ή με συμφωνία εργοδότη και συμβουλίου εργαζομένων ή Ένωσης Προσώπων του Ν. 1264/1982. Όλα αυτά είναι… περιττά πλέον, και η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει μαζικά τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, με τους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται μόνοι τους έρμαια στην εργοδοτική εξουσία.

·          Αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης με κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας ώστε να ενισχύσει τις υπερωρίες. Η σημερινή διάκριση των 96 ωρών υπερωρίας τον χρόνο στη βιομηχανία και των 120 στις υπηρεσίες θα «εξισωθεί» προς τα πάνω(!) και θα ανέλθει στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους!... Επιπλέον, σε κλάδους πληροφορικής, Data centers, Logistics, έτοιμου σκυροδέματος κλπ θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα, κάτι που ήδη έχει καθιερωθεί σε σούπερ μάρκετ και λιανεμπορικές αποθήκες. Αυτές οι… υπερωρίες και δεν θα έχουν προσαυξήσεις από 40% ως 60%, όπως προβλέπεται σήμερα και ταυτόχρονα  θα οδηγήσουν σε εξόντωση τους εργαζόμενους.

·          Γενίκευση τηλεργασίας, σπαστά ωράρια, διαρκής εκμετάλλευση στο σπίτι. Η διάκριση εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου στόχος είναι να καταργηθεί.

·          Περιστολή του δικαιώματος στην απεργία. Με την δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού ως προσωπικό ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40% των εργαζομένων! Με την ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας με ποσοστό 50% των οικονομικά ενεργών μελών. Με το ηλεκτρονικό φακέλωμα για την υπογραφή ΣΣΕ και ολοσχερή κρατικό έλεγχο των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Με τον περιορισμό της νομικής προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση. Με την απαγόρευση περιφρούρησης της απεργίας, της κατάληψης εργασιακού χώρου και την ενίσχυση της απεργοσπασίας.

 

Όπως αποδεικνύει και πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ ήδη το 52% των εργαζομένων εργάζεται πάνω από το κανονικό (εβδομαδιαίο) ωράριο και μάλιστα 1 στους 10, πάνω από 7 ώρες. Το 40% από αυτούς δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του. Οι 6 στους 10 μερικώς απασχολούμενους, δηλώνουν πως αντί να εργάζονται 20 ώρες την εβδομάδα υποχρεώνονται σε 30 και 35 ώρες! Στόχος της κυβέρνησης είναι να νομιμοποιήσει και γενικεύσει αυτό το καθεστώς, να καταστήσει υποχείριο του κεφαλαίου και των αναγκών του όλον τον εργάσιμο και μη χρόνο των εργαζομένων, ώστε να μεγιστοποιηθεί η εκμετάλλευση τους.

 

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, όπως η μονιμότητα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 8ωρο, οι πληρωμένες υπερωρίες, η αργία της Κυριακής αποτελούν “βαρίδια του παρελθόντος” για πολυεθνικές και τους άλλους εργοδότες και πρέπει να ξεπεραστούν για να αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους. Η μαχητική ενωτική δράση χιλιάδων αγωνιστριών και   αγωνιστών το προηγούμενο διάστημα και η κοινή ενωτική δράση των ταξικών δυνάμεων μπορεί να ανατρέψει την άγρια επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου ενάντια στον κόσμο της εργασίας.

Παλεύουμε για:

  • Ανατροπή, ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο.
  • Απαγόρευση των απολύσεων. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Μείωση του χρόνου εργασίας. Πλήρης κάλυψη των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν την λειτουργία τους. Επιδόματα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις
  • Άμεση επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών. Προσλήψεις των απαραίτητων γιατρών και των νοσηλευτών. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυστηρά μέτρα στους χώρους εργασίας και άμεση ενίσχυση των ΜΜΜ, ώστε να μην είναι χώροι υπερμετάδοσης κορωνοϊού. Αύξηση δαπανών σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς, κεφάλαιο, αστυνομία!
  • Μέτρα ΤΩΡΑ για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία με βάση όλα τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης. Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους. Κατάργηση των  νόμων Κεραμέως για το σχολείο, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πανεπιστημιακή αστυνομία!
  • Όχι στη δίωξη των αγώνων και του μαχιμου συνδικαλισμού. Κατάργηση του νόμου για τις διαδηλώσεις..
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού. Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, υποχρεωτική για όλους.
  • Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και απεγκλωβισμός των προσφύγων. Ελευθερία, στέγαση, εκπαίδευση, εργασία και προστασία της υγείας των προσφύγων και μεταναστών.
  • Μπλόκο στους πλειστηριασμούς. Διαγραφή χρεών της λαϊκής οικογένειας στις τράπεζες και την εφορία.

 

  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ να ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ το ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ και ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ Ν/Σ!

να ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου