συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Για τη διαδικασία τοποθετήσεων στο ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου

 Μετά από παλινδρομήσεις δύο εβδομάδων το ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου στηριζόμενο στην εγκύκλιο 100252/Ε2/12-08-2021 του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τη σειρά τοποθετήσεων στα λειτουργικά κενά. Βασική διαφορά με ό,τι συνέβαινε τα παλιότερα χρόνια είναι ότι οι νεοδιόριστοι προηγούνται στις τοποθετήσεις συναδέλφων που ζητούν απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ ή συναδέλφων που έχουν αποσπαστεί από άλλο ΠΥΣΔΕ. Επισημαίνουμε ότι η νομοθεσία για τις τοποθετήσεις δεν έχει καμία μεταβολή εδώ και πολλά χρόνια και στηρίζεται στο άρθρο 2 του Π.Δ. 144/97. Διαπιστώνουμε ότι μετά από 24 χρόνια κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας μέσα από μια εγκύκλιο διατυπώνει αλλαγή στη σειρά τοποθετήσεων στα λειτουργικά κενά, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την ισχύουσα νομοθεσία… Το ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου όφειλε να γνωρίζει ότι δεν δεσμεύεται από καμιά  εγκύκλιο εφόσον τηρεί τη νομοθεσία. Άλλωστε αρκετά ΠΥΣΔΕ (Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Ξάνθης, Λέσβου, Ροδόπης, Έβρου κ.α.) ακολούθησαν την παλιά σειρά τοποθετήσεων, κάποια μάλιστα και σε επόμενες της εγκυκλίου ημερομηνίες, χωρίς να παραβαίνουν τη νομοθεσία.

Το ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου επέλεξε να τιμωρήσει την αρχαιότητα και συνάδελφοι με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας θα μείνουν μακριά από τα σχολεία στα οποία υπηρετούν χρόνια με απόσπαση καθώς δεν κατοχυρώνεται με τον ένα ή άλλο τρόπο οργανική αλλά μόνο λειτουργική θέση (πχ δέσμευση οργανικών από υπηρετούντες σε πειραματικά, αποσπάσεις εκτός ΠΥΣΔΕ οι οποίες γίνονται κάθε χρόνο κλπ). Η αρχαιότητα και όλες οι υπηρεσιακές διαδικασίες που γίνονται παρουσία εκλεγμένων και όχι διορισμένων αιρετών με αντικειμενικά κριτήρια, διασφαλίζουν την σταθερότητα του επαγγέλματός μας, τον τόπο κατοικίας μας και εμποδίζουν κατά το δυνατόν τις ανακατατάξεις και τη γενικότερη ανασφάλεια στον κλάδο. Είναι προφανές, ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις υπονομεύουν οτιδήποτε θα μπορούσε να εξασφαλίσει σταθερότητα και ασφάλεια, είτε σε μόνιμους είτε σε αναπληρωτές (όπως έγινε με το προσοντολόγιο που έκανε άνω κάτω τις ζωές των αναπληρωτών, με την αυθαίρετη ποσόστωση κάλυψης με διορισμούς των οργανικών ανά περιοχή και ειδικότητα, με την κατάργηση της οργανικότητας στα πειραματικά, με την τελευταία οδηγία για τις τοποθετήσεις κλπ). Με τις τρέχουσες αδικίες θα πληγούν και οι σημερινοί νεοδιόριστοι την επόμενη χρονιά.

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου προσπάθησε να διορθώσει τη διαφαινόμενη αδικία, η οποία όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια δεν πλήττει μόνο τους ήδη υπηρετούντες αλλά εξίσου και τους νεοδιόριστους. Σε συνάντηση με τον Προϊστάμενο και το Γραμματέα του ΠΥΣΔΕ, την Παρασκευή 6/8 διαμαρτυρηθήκαμε για την καθυστέρηση και ζητήσαμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες των τοποθετήσεων, ώστε να γίνουν όπως γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αν και αυτό έγινε αποδεκτό και παρόλο που το ΠΥΣΔΕ είχε όλα τα δεδομένα και τις αιτήσεις στη διάθεσή του στις 10/8 και ώρα 12:30 φάνηκε ότι στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων, με τη χαρακτηριστική αδράνειά του να ολοκληρώσει τη διαδικασία των τοποθετήσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα αλλά και την μέχρι τότε κωλυσιεργία του. Είναι αδιανόητο οι αποσπάσεις από άλλα ΠΥΣΔΕ να είχαν ανακοινωθεί σχεδόν ένα μήνα πριν και να μην είχαν ζητηθεί ακόμα οι αιτήσεις για απόσπαση των εντός ΠΥΣΔΕ. Εξίσου και περισσότερο αδιανόητο είναι το να γίνονται με διαφορετικό τρόπο οι τοποθετήσεις στα μισά ΠΥΣΔΕ από ό,τι στα υπόλοιπα ή συγκεκριμένα στο νομό μας να γίνονται με διαφορετικό τρόπο σε ΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΠΕ.

Δύο ερωτήματα που προκύπτουν άμεσα από τα παραπάνω και την ανακοίνωση της 13/8 του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου:

Πώς είναι δυνατόν σύμφωνα με την οδηγία του υπουργείου να συνεξεταστούν οι σε διάθεση ΠΥΣΔΕ (όσοι αιτήθηκαν οριστικής αλλά δεν πήραν) με τους νεοδιόριστους (οι οποίοι αιτούνται προσωρινής); Οι νεοδιόριστοι μοριοδοτούνται βάσει κοινωνικών κριτηρίων (ειδικές κατηγορίες, εντοπιότητα, παιδιά, γάμος, συνυπηρέτηση) ενώ οι υπηρετούντες βάσει μορίων μετάθεσης (όλα τα προηγούμενα + μόρια προϋπηρεσίας και δυσμενών συνθηκών).

Στην ανακοίνωση του ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου ζητούνται δηλώσεις προτίμησης περιοχών από τους νεοδιόριστους μέχρι τις 18 του μήνα ασχέτως με το πότε θα παρουσιαστούν!! Μπορεί να υποχρεώσει η ΔΔΕ κάποιον να κάνει αίτηση πριν αυτός αποκτήσει υπαλληλική σχέση ή μήπως έχει το δικαίωμα να αγνοήσει αιτήσεις νεοδιόριστων συναδέλφων που ορκίστηκαν μετά τις 18/8;

Επί του πρακτέου:

Επειδή τα οργανικά κενά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκφυλίζονται σε λειτουργικά, οι θέσεις για διορισμούς στο νομό μας, ήταν πολύ λίγες σε σχέση με τον αριθμό των – επί σειρά ετών – θέσεων “μόνιμων” αναπληρωτών. Το ίδιο συνέβη σε μεγάλο βαθμό στα Χανιά και κάπως λιγότερο στο Ηράκλειο. Σε συνδυασμό με την αυθαίρετη από την κυβέρνηση ποσόστωση της κάλυψης με διορισμούς των θέσεων αυτών, οι νεοδιόριστοι στο νομό μας στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι διπλανών νομών (δεν είναι λίγοι αυτοί που μετακινήθηκαν από Χανιά προς Ρέθυμνο και από Ρέθυμνο προς Ηράκλειο, Λασίθι ή Δωδεκάνησα). Οι συνάδελφοι αυτοί είναι πολύ πιθανό να επιθυμούν τοποθέτηση σε σχολεία στα ανατολικά και τα δυτικά του νομού μας. Σε αυτά τα σχολεία όμως υπηρετούν αρκετοί συνάδελφοι που έπαιρναν απόσπαση σε σχολεία του κέντρου της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι επιζήμιο για όλους.

Νεοδιόριστοι επιπλέον που περίμεναν το διορισμό για να πάρουν κάποια π.χ. γονική άδεια (την οποία η υπουργός μας πετσόκοψε τιμωρητικά για όσους τεκνοποίησαν/τεκνοθέτησαν πριν το διορισμό), θα μοριοδοτηθούν με τα ελάχιστα δυνατά μόρια αφού δε θα μπορούν να επιλέξουν σχολεία μακριά από την πόλη.

Δεν είναι επίσης λίγοι αυτοί που διορίστηκαν μακριά από τον τόπο τους και ενδεχομένως να επιθυμούσαν την τοποθέτηση σε κάποιο σχολείο της ενδοχώρας που μοριοδοτεί καλύτερα.

Καλούμε ακόμα και τώρα το ΠΥΣΔΕ Ρεθύμνου να αγνοήσει την απαράδεκτη οδηγία και να εφαρμόσει το Π.Δ. 144/1997 προχωρώντας άμεσα στη διαδικασία τοποθέτησης των εδώ και ένα μήνα αποσπασμένων από άλλα ΠΥΣΔΕ ταυτόχρονα με τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ για τις οποίες έχει λάβει τις αιτήσεις, έχει κάνει όλες τις διαδικασίες και κράτησε στο συρτάρι λόγω της οδηγίας που έλαβε 10 λεπτά της ώρας πριν την επικείμενη ανακοίνωση.

Σε διαφορετική περίπτωση καλούμε το ΠΥΣΔΕ να συνεξετάσει με τις τοποθετήσεις των νεοδιόριστων τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ και να συμπεριλάβει στα κενά που προορίζονται για νεοδιόριστους αυτά τα οποία δημιουργούνται από αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ ή προς τη ΔΔΕ εφόσον δεν τα επιθυμούν άλλοι προς απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ.

Αν ούτε αυτό μπορεί να κάνει το ΠΥΣΔΕ μας, το καλούμε να ζητήσει αιτήσεις για 2ο κύκλο αποσπάσεων εντός ΠΥΣΔΕ, μετά τη διαδικασία όπως την περιγράφει η οδηγία για τις τοποθετήσεις, για τις οποίες θα μπορούν να αιτηθούν και οι νεοδιόριστοι χωρίς να χάνουν τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, απουσία εκλεγμένων αιρετών του κλάδου στη σύνθεση του ΠΥΣΔΕ, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου παρακολουθεί στενά την όλη διαδικασία και προειδοποιεί το υπηρεσιακό όργανο να μην παρουσιάσει άλλα κενά στην πορεία πέρα από αυτά που θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι. Σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση θα προσφύγει στα αρμόδια όργανα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου