συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Αντίσταση Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας: Όχι στην κατάργηση τμημάτων σε κανένα σχολείο!

Ανακοίνωση της Αντίστασης Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας

Όχι στην κατάργηση τμημάτων σε κανένα σχολείο!
Οι Σύλλογοι διδασκόντων να καθορίσουν τα τμήματα με βάση νέα προθεσμία εγγραφών / μετεγγραφών τον Σεπτέμβριο.
Οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών να γίνουν με ανοιχτά σχολεία.
Απαιτούμε 15άρια τμήματα μαθητών-τριών!
 «Όπου είναι δυνατόν σπάμε τμήματα και διορίζουμε επιπλέον αναπληρωτές», δήλωσε ο γ.γ. του ΥΠΑΙΘ στην ΕΡΤ (20/8/2021). Στην πράξη, όμως, η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει την πανδημία από το Σεπτέμβρη με συγχώνευση τμημάτων στα σχολεία. 
Την ώρα που μιλάει για μέτρα προστασίας, στοιβάζει μαθητές-τριες και εκπαιδευτικούς σε μικρές αίθουσες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Α΄Αθήνας αποτελεί η διάθεση του Δ/ντή Εκπ/σης Δ/θμιας να κόψει τόσο αβίαστα 6 τμήματα από το 39ο ΓΕΛ Αθήνας. Αυτή εκδηλώθηκε κατά την επίσκεψη-αυτοψία, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο στο σχολείο (19-8-2021). Σημειωτέον, ότι το σχολείο προήλθε από συγχώνευση δύο λυκείων πριν μερικά χρόνια από την κυβέρνηση της ΝΔ. 
Ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Α΄Αθήνας, κ Μάντζος απορρίπτει το πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ και του εκπαιδευτικού κινήματος για μείωση των μαθητών ανά τμήμα ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα η εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και την ανάγκη για 15άρια τμήματα την περίοδο της πανδημίας, όπως καταγγέλλουν οι ΕΛΜΕ Α΄Β΄Γ΄Ζ΄ της Αθήνας, στο δελτίο τύπου (28/7/2021). Στη συγκεκριμένη συνάντηση, είπε «δεν κάνω πίσω από το 27, τα παράπονά σας στην Υπουργό». 
ΥΠΑΙΘ και κυβέρνηση, μέσω των προϊσταμένων, προσπαθούν να επιβάλουν τώρα μια πλαστή μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καταργώντας χιλιάδες τμήματα πανελλαδικά με αντίστοιχη διόγκωση όσων λειτουργήσουν. Αυτό επιβεβαιώνεται «από την απαράδεκτη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας που απέστειλε εγκύκλιο (100252/E2/12-8-2021) με υπογραφή του Γεν. Γραμμ. Αλ. Κόπτση, με την οποία ζητά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να ολοκληρώσουν όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές στα λειτουργικά κενά μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2021», όπως καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Ενώ μέχρι τώρα, η ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με τις μετεγγραφές των μαθητών, τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και τμήμα, τις επιλογές των κατευθύνσεων και τον χαρακτηρισμό των ολιγομελών τμημάτων πραγματοποιείται το Σεπτέμβριο. 
Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί ακόμη η Υπουργική απόφαση για την έγκριση των λεγόμενων «ολιγομελών» τμημάτων γενικής παιδείας, τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ, καθώς και ομάδων προσανατολισμού και κατευθύνσεων στα ΓΕΛ. Όπως επίσης και ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές και οι μετεγγραφές στα σχολεία. Αν δεν εγκριθούν τα ολιγομελή, πολλές/οί μαθήτριες/ές πανελλαδικά θα μείνουν στον αέρα και θα πρέπει τον Σεπτέμβρη να βρουν άλλο σχολείο για να συνεχίσουν στο αντίστοιχο τμήμα τομέα, ειδικότητας ή και ομάδας προσανατολισμού, που επιθυμούν, γιατί με βάση τον ισχύοντα νόμο οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μόνο τα λειτουργούντα τμήματα. H πρακτική αυτή έχει ρημάξει και τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ, κοκκινίζοντας τμήματα στο σύστημα, που σημαίνει ότι δεν δίνεται η δυνατότητα εγγραφής σε δεύτερη φάση, ενώ υπάρχουν μαθητές-τριες που δεν έχουν γραφεί. Επιδιώκουν την συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου για να μην κάνουν διορισμούς και να περικόψουν και άλλο την ελλειπή χρηματοδότησή του.  
Απαιτούμε: 
  • Καμιά συγχώνευση τμημάτων στο 39ο ΓΕΛ Αθήνας και σε κανένα σχολείο.
  • Τα κενά να προσδιορίζονται από τους συλλόγους διδασκόντων και στις Διευθύνσεις να καταθέτουν την πρόταση τους και οι ΕΛΜΕ. 
  • Οι τοποθετήσεις να πραγματοποιηθούν με ανοιχτά σχολεία, αφού ανακοινωθούν και δημοσιοποιηθούν όλα τα πραγματικά κενά. 
  • Να δημοσιοποιηθούν κενά και για τις προσωρινές τοποθετήσεις των συναδέλφων (νεοδιόριστοι, διάθεση, αποσπασμένοι) και να γίνουν με διαδικασία αιτήσεων. - 
  • Οι προσλήψεις των αναπληρωτών να γίνουν ενιαία σε μία φάση και για όλες τις εκπαιδευτικές δομές και όχι αποσπασματικά και σε αλλεπάλληλες φάσεις, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες. 
  • Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. 
Υπερασπίζουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. 
Προτείνουμε: 
  • άμεση σύγκληση του ΔΣ της Γ΄ΕΛΜΕ Αθήνας για να αποφασίσει συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. 
  • καταγραφή άμεσα από την ΕΛΜΕ όλων των περικοπών σε τμήματα των σχολείων της ΕΛΜΕ μας 
  • ενημέρωση και συντονισμό με τους γονείς και τους μαθητές-τριες. 
  • απεργιακή κινητοποίηση των ΕΛΜΕ της Αθήνας και της ΟΛΜΕ το Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου