συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Αγων. Παρέμβαση Α' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Να δικαιωθούν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητα στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Α’ ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

https://paremvasithess.wordpress.com/    - agonistiki.paremvasi231@gmail.com

Να δικαιωθούν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητα στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων

Η μη κάλυψη των κενών και οι συγχωνεύσεις τμημάτων οδηγούν σε υπονόμευση των μορφωτικών δικαιωμάτων αλλά και της δημόσιας υγείας

Να δικαιωθούν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητα στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων  Η μη κάλυψη των κενών και οι συγχωνεύσεις τμημάτων οδηγούν σε υπονόμευση των μορφωτικών δικαιωμάτων αλλά και της δημόσιας υγείας

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα στην καθημερινότητα των σχολείων, υπονομεύει την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ βάζει σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία. Αυτό αναδεικνύεται από την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων, καθώς για το υπουργείο Παιδείας και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προέχει η περικοπή θέσεων εκπαιδευτικών, ούτε καν η τυπική ισότητα των ευκαιριών στη μάθηση και η υλοποίησή της με όρους που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όσων συμμετέχουν σε αυτή. Αυτά για το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι κομμάτι των συμβατικών του υποχρεώσεων, όπως αυτές απορρέουν από την νομοθεσία, αλλά ως μια πολυτέλεια.

Συγκεκριμένα στην περίπτωση του ΕΠΑΛ Κουφαλίων, ένα περιφερειακό σχολείο που απευθύνεται στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, τα κενά στις ειδικότητες Οχημάτων, Αισθητικής, Βρεφονηπιοκόμων και Γεωπονίας δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία. Ειδικά στο τμήμα Οχημάτων της Γ’ τάξης, τα προβλήματα εμφανίζονται με οξύτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης φρόντισε να καλύψει μερικώς τα κενά στο ωρολόγιο πρόγραμμα με δύο εκπαιδευτικούς της ειδικότητας των Μηχανολόγων με καθυστέρηση δύο μηνών. Αν και μια τέτοια πρακτική προσβάλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αποτελεί κανονικότητα τα τελευταία χρόνια για το σχολείο αυτό. Επίσης, για την διεξαγωγή των εργαστηριακών ασκήσεων χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών, όπως προκύπτει από έγγραφα που διαβιβάστηκαν από το σχολείο στη Διεύθυνση, απαιτείται η άμεση διάθεση ενός ακόμη τουλάχιστον εκπαιδευτικού. Ωστόσο ο σχεδιασμός των «αρίστων», τοποθετημένων σε θέσεις ευθύνης, δεν φαίνεται να τα λαμβάνει αυτά υπόψη.  Αντιθέτως, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης προχώρησε σε συγχώνευση των δύο τμημάτων ειδικότητας (14 και 12 μαθητών αντίστοιχα) και μάλιστα σε μια περίοδο που ο αριθμός κρουσμάτων Covid στην ειδικότητα των Οχημάτων πλησίαζε τους 10. Σήμερα τους έχει ξεπεράσει… Είναι φανερό ότι δεν υπονομεύονται μόνο τα μορφωτικά δικαιώματα και η υπόσταση του σχολείου, αλλά μπαίνει σε κίνδυνο και η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών με το συνωστισμό στο εργαστηριακό μάθημα.

Φυσικά καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι παράλληλα την προσπάθεια αυταρχικής επιβολής της αξιολόγησης, το υπουργείο ξεκίνησε μια πραγματική εκστρατεία συγχωνεύσεων, η οποία έπληξε και το ΕΠΑΛ Κουφαλίων.

Η λύση του προβλήματος πρέπει να είναι άμεση και δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών: Διατήρηση των δυο τμημάτων και εξασφάλιση των απαραίτητων εκπαιδευτικών.

Αυτό ζητάει με μια φωνή η εκπαιδευτική κοινότητα του ΕΠΑΛ Κουφαλίων, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς, αυτό στηρίζει η τοπική κοινωνία. Απαιτείται άμεση κινητοποίηση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προκειμένου τα ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα και να μπει φραγμός στην καταστροφική πολιτική των συγχωνεύσεων. Με τη συντονισμένη παρέμβαση των ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης μπορεί ο κλάδος να υπερασπιστεί τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, καθώς και τη δημόσια υγεία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου