συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ενημερωτικό της συνεδρίασης Δ.Σ. Ε' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης την Τρίτη 29/3/2022

 

 Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης                                    Θεσσαλονίκη, 30/3/2022

προξένου Κορομηλά 51

e.elme.thess@gmail.com

 

Ενημερωτικό της συνεδρίασης Δ.Σ. ΕΛΜΕ την Τρίτη 29/3/2022

 Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 29/3/2022,  στο 1ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων στις 2.30 μ.μ. αποφάσισε τα εξής:

 Θέμα 1ο: 24ωρη απεργία 6/4 : Ο πόλεμος, η ακρίβεια, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της μετατροπής του σχολείου σε ανταγωνιστική επιχείρηση στο οποίο κυρίαρχη θέση θα έχουν οι εξετάσεις κάθε είδους (PISA στο δημοτικό και την Γ΄ Γυμνασίου, τράπεζα θεμάτων) και η αξιολόγηση, η καθήλωση το μισθών πάνω από δέκα χρόνια, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής και γενικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των δημόσιων αγαθών, επιδεινώνουν και απειλούν την εργασία και τη ζωή των εκπαιδευτικών. Η συγκυρία απαιτεί δυναμικό απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων και όλου του λαού για την ανατροπή της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής στο σύνολό της, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση και ο νόμος Χατζηδάκη προσπαθεί να καταργήσει στην ουσία το συνδικαλιστικό κίνημα. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Απρίλη ,11πμ,στην Καμάρα. Αποφασίστηκε να σταλεί αφίσα στα σχολεία.

 Θέμα 2ο: Γενική Συνέλευση :  Αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση να κατατεθεί εισήγηση της ΕΛΜΕ, την οποία σας αποστέλλουμε.  Η Γ.Σ. ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη  31/3, 1ο Γ/Σ Σταυρούπολης, 6.00 μ.μ. Έχει σταλεί αφίσα στα σχολεία.

 Θέμα 3ο:Ωράριο : η εγκύκλιος που έστειλε ο ΓΓ του Υπουργείου για το ωράριο δεύτερη συνεχόμενη φορά φέτος δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση, προσπαθεί εκβιαστικά να αυξήσει το ωράριο των εκπαιδευτικών, σύμφωνα και με τις επιταγές του ΟΟΣΑ και ταυτόχρονα να καλύψει τα κενά που ακόμη υπάρχουν στα σχολεία. Θα σταλεί κείμενο (ομόφωνα).

Θέμα 4ο: Υποχρηματοδότηση σχολείων/χορηγίες απαράδεκτη και αποκαλυπτική η εγκύκλιος του Υπουργείου που προτρέπει την εκπαιδευτική κοινότητα να “αξιοποιεί” τους χώρους του σχολείου, ώστε να εξασφαλίζει πόρους. Είναι προφανής η προσπάθειά τους να μετακυλήσουν την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων σε γονείς και εκπαιδευτικούς, κομβικό σημείο της αυτονομίας και της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.  Θα σταλεί κείμενο (ομόφωνα).

Θέμα 5ο: Μείωση ύλης-ΕΒΕ-Τράπεζα θεμάτων: σε μια απογείωση της λογικής της ατομικής ευθύνης ο ΓΓ καθιστά μοναδικούς υπεύθυνους για την ολοκλήρωση της ύλης τους εκπαιδευτικούς! Με απίστευτο κυνισμό παραβλέπει τις ευθύνες της κυβέρνησης για το δίχρονο lockdown των σχολείων και της “τηλεκπαίδευσης”, ενώ θα μπορούσαν να είναι ανοιχτά με μείωση μαθητών/τμήμα και πρόσληψη προσωπικού και για τις εκατοντάδες χιλιάδες ωρών που χάθηκαν από τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία ακόμα και σήμερα. Η ύλη δεν είναι αριθμοί σελίδων στα χαρτιά. Είναι κενό γράμμα αν δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τους μαθητές/τριες. Είναι προφανές ότι η προτεραιότητά τους δεν είναι να καλυφθούν οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, αλλά να εφαρμόσουν το εξεταστικό σφαγείο που θα τα πετάξει από το Λύκειο και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτούν τα αποτελέσματα αυτών για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Θα σταλεί κείμενο (ομόφωνα).

Θέμα 6ο: Νεοδιόριστοι/μεταθέσεις: το ΔΣ υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα των νεοδιόριστων για μετατροπή της υποχρεωτικής υπηρεσίας στην οργανική για ένα χρόνο. Οι νεοδιόριστοι είναι στην πλειονότητά τους, εκπαιδευτικοί με χρόνια υπηρεσία σε όλη την Ελλάδα. Οι μισθοί των 750 ευρώ σε συνδυασμό με την ακρίβεια τους έχουν οξύνει το πρόβλημα επιβίωσης. Θα σταλεί κείμενο (ομόφωνα).

Θέμα 7ο: Άδειες αναπληρωτών. Η ελαστική εργασία στην εκπαίδευση πλέον έφτασε να καλύπτει το 1/4 των θέσεων. Οι εργαζόμενοι/ες έχουν κουτσουρεμένα δικαιώματα, όπως αυτά των αδειών μητρότητας, αναρρωτικής, συνδικαλιστικής. Στον κατάλογο προστέθηκε και η άδεια λόγω νόσησης από κορονωιό, όπου εξαναγκάζονται να χάνουν το μισό μεροκάματο προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τους ίδιους/ες και τους μαθητές/τριες. Θα σταλεί κείμενο (ομόφωνα).

Θέμα 8ο: Ανακοίνωση σχετικά με τον πόλεμο στους μαθητές: Οι μαθητές/τριες μας έρχονται αντιμέτωποι με τη βαρβαρότητα του πολέμου. Είναι χρέος μας να μιλήσουμε με τα παιδιά για τις πραγματικές αιτίες του, τις συνέπειες και την ανάγκη να στρατευθούν σε ένα αντιπολεμικό, φιλειρηνικό κίνημα ενάντια στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών. Θα σταλεί κείμενο (ομόφωνα).

Θέμα 9ο: Δικτύου Άλφα/εξελίξεις: μετά την καταγγελία από το ΔΣ του Χ. Βαϊτσίδη ότι αυτοχρίστηκε εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ στο Δίκτυο Άλφα, το Δ.Σ. όρισε νέα εκπρόσωπο. Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δικτύου Άλφα, εμφανίστηκε ο Χ. Βαϊτσίδης ξανά, αυτή τη φορά ως εκπρόσωπος του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, ο οποίος παραίτησε τον εκπρόσωπο που είχε ως τότε. Στη συνεδρίαση αυτή, ο Χ.Β. κατέβαλε εναγώνιες προσπάθειες να πετάξει την Ε΄ΕΛΜΕ από το Δίκτυο, αυτή που υποτίθεται ότι τόσα χρόνια εκπροσωπούσε! Αποκαλυπτικές ήταν οι καταγγελίες εργαζομένων που φέρουν τον “εκπρόσωπο” του σωματείου να συμπεριφέρεται ως εργοδότης, να παραβιάζει τις αρχές του Δικτύου, να χρησιμοποιεί πόρους αυτού και να ασκεί προσβλητική και αναξιοπρεπή συμπεριφορά εις βάρος τους που τις ανάγκασε να προσφύγουν ακόμα και σε νομική βοήθεια. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα στείλει αναλυτική ανακοίνωση (ομόφωνα).

Θέμα 10ο: Προβλήματα σχολείων : Αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις στη Δημοτική αρχή Λαγκαδά και στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης για πρόβλημα διαμόρφωσης κατάλληλης υποδομής σε σχολείο της περιοχής. Θα σταλεί σχετική ανακοίνωση(ομόφωνα). 

 Θέμα 10ο:Ψηφίσματα : έγιναν ομόφωνα αποδεκτά και θα σταλούν κείμενα για τα εξής θέματα:

-  Αναστολή εργασίας Υγειονομικού προσωπικού ( χιλιάδες εργαζόμενοι/ες απειλούνται με απόλυς, καθώς η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τον εμβολιασμό από δικαίωμα και ανάγκη σε μέσο τιμωρίας, πειθαναγκασμού και απολύσεων )

- Αναφορά διευθύντριας  12ουΔημ. Σχ. Αθηνών σε βάρος 20 εκπαιδευτικών (καταγγέλλουμε την αυταρχική συμπεριφορά της Δ/ντριας του 12ου Δ.Σ. εναντίον 20 εκπαιδευτικών που προάσπισαν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των ίδιων)

- Να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας (όλα τα παιδιά πρόσφυγες, παιδιά θύματα πολέμων, φτώχειας και πολιτικών διώξεων, δικαιούνται πλήρους προστασίας και ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα του Σαϊντού να παραμείνει στη χώρα με την παροχή ασύλου).

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                         Η γραμματέας

Χρήστος Ζαγανίδης                 Ειρήνη Σωπιάδου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου