συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

ΣΕΠΕ Αμαρουσίου: Υπερασπίζουμε το δικαίωμα πρόσβασης στο σχολείο της γειτονιάς τους για όλα τα παιδιά

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε.                       Μαρούσι 13–3– 2022

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ                                                                          Αρ. Πρ.: 97

Ταχ. Δ/νση: Μαραθωνοδρόμου 54                                           

Τ. Κ. 15124 Μαρούσι                                                 

Τηλ. &Fax : 210 8020697                                                                                        

Πληροφ.: Δ. Πολυχρονιάδης (6945394406)    

Email:syll2grafeio@gmail.com

Δικτυακός τόπος: http//: www.syllogosekpaideutikonpeamarousisou.gr

 

 

Προς: ΥΠΑΙΘ, Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Αττικής, Δ/νση Δ. Ε. Β΄ Αθήνας, Δ/νση Π. Ε. Β΄ Αθήνας, Δήμο Αμαρουσίου, Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατολικής Αττικής, Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου

Κοινοποίηση: ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ, Δ. Ο. Ε., Συλλόγους Εκπ/κών Π. Ε. της χώρας, Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου  

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΜΕΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΜΕΝ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/-ΤΡΙΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ

Για μία ακόμα φορά, το ΥΠΑΙΘ δείχνει την αυταρχική του τακτική αποφασίζοντας την μετατροπή σχολείων σε Πρότυπα ή Πειραματικά, παρά τις αντίθετες αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων των συγκεκριμένων σχολείων.

Μετά τις μαζικές αποφάσεις εκπαιδευτικών και γονέων να μη δεχθούν τη μετατροπή τους σε  Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία η πολιτική ηγεσία έδωσε εντολή στους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης να εισηγηθούν αυτοί, κόντρα στην δημοκρατικά εκφρασμένη βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας, τη μετατροπή σχολείων σε Πειραματικά ή Πρότυπα Σχολεία. Αποτέλεσμα των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων θα είναι η άμεση κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων αλλάζοντας ριζικά το σχολείο, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο.

Δυστυχώς, παρότι ο νόμος δίνει μεν τη δυνατότητα στους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης να το κάνουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους υποχρεώνει, ο Διευθυντής Δ. Ε. της Β΄ Αθήνας, γυρνώντας την πλάτη στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις δημοκρατικές διαδικασίες, εισηγήθηκε τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε Πειραματικό διασυνδεμένο με το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (το οποίο χαρακτηρίστηκε ως Πειραματικό την προηγούμενη σχολική χρονιά 2020 – 2021, αυθαίρετα κι αυτό, με απόφαση του Διευθυντή Π. Ε. Β΄ Αθήνας και χωρίς την έγκριση του συλλόγου των διδασκόντων του). Η απόφαση αυτή του Διευθυντή Δ. Ε. Β΄ Αθήνας είναι αντιδημοκρατική, αντιπαιδαγωγική και διαλύει το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ σχολικών μονάδων και Διευθύνσεων Δ. Ε.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για την άκρως αυταρχική και αλαζονική συμπεριφορά της απέναντι στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς. Καταγγέλλουμε τον Διευθυντή Δ. Ε. Β΄ Αθήνας που λειτούργησε αντιπαιδαγωγικά με αποτέλεσμα να αφήσει μια ολόκληρη περιοχή, αυτήν του κέντρου του Αμαρουσίου χωρίς πρόσβαση σε Γυμνάσιο και τους συναδέλφους σε επαγγελματική απαξίωση και ομηρία. Επισημαίνουμε ότι η εισήγηση έγινε χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση – αίτηση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου και χωρίς καν να έχει ενημερωθεί η σχολική μονάδα και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, ούτε και ο Δήμος Αμαρουσίου.  

Είμαστε αλληλέγγυοι στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου και σε όλους του Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής, που διεκδικούν το βασικό δικαίωμα των μαθητών να έχουν πρόσβαση στο Γυμνάσιο της γειτονιάς τους. Αλήθεια τι προβλέπει ο Διευθυντής Δ. Ε. Β΄ Αθήνας και το ΥΠΑΙΘ για τα παιδιά αυτά; Να μετακινηθούν σε Γυμνάσια που βρίσκονται σε γειτονικές περιοχές αποκομμένα από το κοινωνικό περιβάλλον τους!

Η περιοχή του κέντρου του Αμαρουσίου έχει ήδη ένα Πρότυπο Γυμνάσιο και Λύκειο αυτό των Αναβρύτων και δεν κατανοούμε την αναγκαιότητα δημιουργίας ακόμα ενός Πειραματικού Γυμνασίου – Λυκείου σε τόσο κοντινή απόσταση.

Όσον αφορά το περιεχόμενο και το χαρακτήρα των Προτύπων και Πειραματικών σχολείων επισημαίνουμε ότι:

  • Ισχύει το διαφοροποιημένο πρόγραμμα σπουδών. Αλλάζει ριζικά το σχολείο, τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο.
  • Τα Πειραματικά σχολεία που έπρεπε να παίζουν ένα ρόλο πειραματισμού σε προοδευτική κατεύθυνση νέων μεθόδων διδασκαλίας, νέων αναλυτικών προγραμμάτων για όλα τα παιδιά, τα οποία στην συνέχεια θα γενικευτούν σε όλα τα Δημόσια Σχολεία, σε καμία περίπτωση δεν έχουν αυτό το χαρακτήρα. Μαζί με τα Πρότυπα σχολεία εντείνουν τον διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών.
  • Τα σχολεία αυτά δεν έχουν χωροταξικό χαρακτήρα, και οι μαθητές εισάγονται στα μεν Πρότυπα με εξετάσεις στα δε Πειραματικά με κλήρωση, που γίνεται αν υπάρχουν κενές θέσεις μετά την είσοδο σ’ αυτά των μαθητών που είναι συνδεδεμένα από την προηγούμενη βαθμίδα. Πρότυπο/Περαματικό Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο. Συνεπώς το σχολείο παύει να είναι το σχολείο της γειτονιάς και οι μαθητές της περιοχής αναγκάζονται να φοιτούν σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
  • Είναι τα μόνα σχολεία στα οποία εκ νόμου οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν οργανικές θέσεις και τα πρώτα σχολεία που νομοθετικά έχει καθιερωθεί η χρηματοδότηση τους και μέσω χορηγιών και δωρεών.

Τόσο οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ – ΔΟΕ όσο και τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία ΕΛΜΕ – Σ.Ε.Π.Ε., διεκδικούμε την στήριξη όλων των δημόσιων σχολείων με γενναία κρατική χρηματοδότηση, με πλήρες εκπαιδευτικό προσωπικό από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών/τριών στο σχολείο της γειτονιάς τους.

Απαιτούμε:

  • από τον Διεύθυνση Δ. Ε. Β΄ Αθήνας, την Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και το ΥΠΑΙΘ να μην γυρίσουν την πλάτη στους γονείς της περιοχής, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και να μην αφήσουν μια ολόκληρη περιοχή του Αμαρουσίου χωρίς Γυμνάσιο για όλα τα παιδιά,
  • να αποσυρθεί άμεσα η υπ’ αριθμόν 26500/Δ6 Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. τευχ. Β΄ 1048/ 9 – 3 – 2022 με την οποία χαρακτηρίστηκε ως Πειραματικό το 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου,
  • από τον Διευθυντή Δ. Ε. Β΄ Αθήνας, τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και το ΥΠΑΙΘ να δείξουν επιτέλους σεβασμό στους εκπαιδευτικούς που τόσα χρόνια, και ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας, κράτησαν όρθιο το δημόσιο σχολείο,
  • από τον Διευθυντή Δ. Ε. Β΄ Αθήνας να πάρει άμεσα πίσω την εισήγησή του για μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε Πειραματικό, σεβόμενος την αντίθετη άποψη της εκπαιδευτικής κοινότητας,
  • από το ΥΠΑΙΘ να αναστείλει την εφαρμογή της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης σε ό, τι αφορά τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε Πειραματικό και να προβεί στην απόσυρση – αλλαγή των διατάξεων του ν. 4692/2020 σε ό, τι αφορά τη λειτουργία των Πειραματικών Σχολείων και τον τρόπο επιλογής των εγγραφέντων σε αυτά μαθητών κατοχυρώνοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση – εγγραφή των μαθητών της περιοχής σε αυτά χωρίς διακρίσεις – διαχωρισμούς και κληρώσεις που επιτείνουν την κατηγοριοποίηση μεταξύ των σχολείων και εντείνουν την απογείωση των ταξικών διακρίσεων εντός της Δημόσιας Εκπ/σης,
  • από το Δήμο Αμαρουσίου να σταθεί στο πλευρό των γονέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας ζητώντας την αναστολή εφαρμογής – κατάργηση της συγκεκριμένης απόφασης του ΥΠΑΙΘ για τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε Πειραματικό.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου να εγγραφούν χωρίς όρους & προϋποθέσεις στο 1ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου το σχολείο της γειτονιάς τους.  

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου καλεί τους συλλογικούς φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής του Αμαρουσίου (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, Δημοτικές Αρχές κ.λπ.) στην οργάνωση κοινών κινητοποιήσεων για την ανατροπή της απόφασης αυτής του ΥΠΑΙΘ για τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Αμαρουσίου σε Πειραματικό Γυμνάσιο και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει σε κάθε είδους κινητοποίηση που θα αποφασίσουν οι συλλογικοί φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αμαρουσίου για το θέμα αυτό.

Καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. να επιληφθεί άμεσα του θέματος.   

Scan0004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου