συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου: Απόφαση για το πρόγραμμα δράσης με βάση τη ΓΣ 24.9.2024





ΑΠ 141/26-9-2024                                                    Προς : ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, τα μέλη

 

Απόφαση για το πρόγραμμα δράσης με βάση τη ΓΣ 24.9.2024

Τώρα απεργιακή απάντηση στο σφαγείο των συμπτύξεων, τον αυταρχισμό, την καταστολή και τις διώξεις, για μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα

 

Στην έκτακτη ΓΣ του συλλόγου την Τρίτη 24/9 συμμετείχαν περίπου 50 συνάδελφοι/ισσες και σε μια διαδικασία που κράτησε πολύ χρόνο όπου πήραν το λόγο 13 συνάδελφοι μέχρι το τέλος παρέμειναν 25 με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία για απόφαση της συνέλευσης. Στη συνέλευση συμμετείχαν και αρκετοί γονείς από σχολείο με συγχωνεύσεις τμημάτων και επιδίωξαν τη συνέχιση του αγώνα για την ακύρωση των συγχωνεύσεων στο 3ο  και 4ο  ΔΣ Μαρκοπούλου.

Με βάση τα παραπάνω και σύμφωνα με τη συζήτηση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν το ΔΣ του συλλόγου αποφάσισε τα εξής :

Η κυβερνητική επίθεση για να επιβάλλει την πολιτική ΕΕ - ΟΟΣΑ - κεφαλαίου και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην  εκπαίδευση, τα κοινωνικά αγαθά, την εργασία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση και φέρνουν πιο κοντά στην περιοχή την απειλή του πολέμου πρέπει να ηττηθεί και να ανατραπεί από τον ξεσηκωμό των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Η επίθεση αυτή είναι πρωτοφανής στην εκπαίδευση με τις συγχωνεύσεις, την επίθεση στους νεοδιόριστους με τις απειλές, τις διώξεις και το χτύπημα στο δικαίωμα της ΑΠΕΡΓΙΑΣ αλλά και την υποχρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων και της εκπαίδευσης, αλλά και της προσπάθειας επιβολής «δια ροπάλου» της αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών, της τεράστιας εντατικοποίησης της εργασίας μας και της αύξησης του εργάσιμου χρόνου - ωραρίων και εξωδιδακτικών καθηκόντων - και του ελέγχου του περιεχομένου της εκπαίδευσης με τη συνολική προώθηση του σχολείου της αγοράς που θέλουν να είναι φτηνό, ευέλικτο, ταξικό, αντιδημοκρατικό και ιεραρχικό, με αναχρονιστικό και υποβαθμισμένο μορφωτικό περιεχόμενο και τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους και πειθαρχικούς στις άνωθεν εντολές.

Πρωτοφανής είναι και η επίθεση που βιώνουμε στους μισθούς μας και την αγοραστική δύναμη τους απέναντι στην ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος μας, αλλά και στα δικαιώματα για υγεία, υπηρεσίες και ελευθερίες όπως και στο φυσικό περιβάλλον με την προσπάθεια για ξεπούλημα και των παραλιών και των ελεύθερων χώρων και των βουνών και στην περιοχή μας. Παράδειγμα της παραλίας στο Λαγονήσι που θέλουν να παραδώσουν σε ιδιωτικό όμιλο για εκμετάλλευση και αποκλεισμό της ελεύθερης πρόσβασης σ αυτή.

Η μάχη ενάντια στις συγχωνεύσεις που έδωσε και δίνει ο σύλλογος μας μαζί με τους γονείς και την κοινωνία έχει πολύ σοβαρά αποτελέσματα και δείχνει ότι ο δρόμος του αποφασιστικού αγώνα μπορεί να ακυρώσει πλευρές της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής και να αποσπάσει νίκες για τη ζωή μας. Ο σύλλογος οργάνωσε από την πρώτη στιγμή των αγώνα συλλογικά με στόχο τη μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων και όλων των τοπικών φορέων. Ήρθε σε επαφή και πραγματοποίησε μαζικές ενημερώσεις και συνελεύσεις με γονείς, συλλόγους και Ενώσεις γονέων και τους εκπαιδευτικούς. Προχώρησε σε κινητοποιήσεις πριν και με την έναρξη των σχολείων. Στήριξε τους εκπαιδευτικούς και τους δ/ντές κ΄ προϊσταμένες των σχολικών απέναντι στις πιέσεις της διοίκησης.  Ζήτησε να πάρουν θέση και οι δημοτικές αρχές και πετύχαμε να βγουν ψηφίσματα ενάντια στις συγχωνεύσεις στους Δήμους Σαρωνικού και Μαρκοπούλου.  Η συλλογική αυτή δράση πέτυχε την ακύρωση 10 συγχωνεύσεων στο σύλλογό μας. Χαρακτηριστικότερος όλων σ αυτή τη μάχη που συνεχίζουμε ήταν η εμπειρία του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ αγώνα στο 2ο ΔΣ Λαυρίου όπου πάρθηκαν ΠΙΣΩ και οι δύο συγχωνεύσεις μετά από τον αποφασιστικό αγώνα γονέων και εκπαιδευτικών με τη στήριξη του συλλόγου Κ Σωτηρίου και μετά από 5 μέρες καθολικής αποχής των μαθητών από τα μαθήματα, καθολικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε καθημερινές στάσεις εργασίας, δύο συλλαλητηρίων στην πόλη του Λαυρίου και πλήθους άλλων παρεμβάσεων. Αντίστοιχα είχαμε 2 μέρες στάσεων εργασίας και αποχής των μαθητών του σχολείου   στο 4ο ΔΣ Μαρκοπούλου με επανειλημμένες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ. 

Μεγάλη θετική εμπειρία αγώνα αποτελεί και η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα (ατομική, της μονάδας, μέντορες κλπ). Μετά από τις απειλές και την τρομοκρατία στο σύλλογο συνεχίζουν περί το 50% των νεοδιόριστων στην ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ. Μετά από κάλεσμα του Συλλόγου κατατέθηκε περισσότερες από 50 αιτήσεις μονιμοποίησης από νεοδιόριστους του 2021 μέσα στο καλοκαίρι ενώ κατατέθηκε και η συλλογική αίτηση της ΔΟΕ με 50 υπογραφές νεοδιόριστων του 2021. Αναμένουμε την δέσμευση της Δ/νσης να φέρει το θέμα στο υπηρεσιακό συμβούλιο όπως έχει υποχρέωση και αν δεν έχουμε θετική απόφαση μονιμοποίησης όλων θα προχωρήσουμε σε ομαδική προσφυγή.

Οι εμπειρίες από τους αγώνες αυτούς αναδεικνύουν την ανάγκη γενίκευσης του αγώνα και συγκέντρωσης της οργής και όλων των αγωνιστικών διαθέσεων και δυνάμεων σε ένα μεγάλο μέτωπο στην εκπαίδευση αλλά συνολικότερα στην εργασία. Αυτό έπρεπε να έχει ήδη εκδηλωθεί αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και μέσα στο Σεπτέμβριο και είναι μεγάλο έλλειμα το γεγονός ότι η ΔΟΕ και πανεκπαιδευτικά δεν το οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα αρνήθηκε την αποφασιστική στήριξη των απεργών που διώκονται με πειθαρχικά και απειλούνται ενώ αρνήθηκε κάθε πρόταση που θα συνέβαλλε στη γενίκευση των διάσπαρτων κινητοποιήσεων και καταλήψεων που γίνονται σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή και των γονιών και μαθητών.

  Επίσης διαφωνούμε και θεωρούμε προβληματικό ότι στην αντίθετη κατεύθυνση με τις πρώτες αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ φαίνεται ότι η αναγκαία απεργιακή απάντηση και κλιμάκωση μετατοπίζεται τουλάχιστον δύο μήνες μετά, στο Νοέμβριο χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο πανεργατικού αγώνα που είναι αναγκαίο.

Στον αντίποδα θετική είναι η εμπειρία της συμμετοχής του σωματείου μας στο Συντονισμό των 35 εκπαιδευτικών σωματείων, στις δράσεις και το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 20/9/24 όσο και από συμμετοχή σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τους υγειονομικούς στην μάχη για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά και άλλους αγώνες και την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη.

Με βάση όλων των παραπάνω ο σύλλογος αποφασίζει ότι θα καλέσει στην ολομέλεια των προέδρων να παρθούν αποφάσεις και παράλληλα θα οργανώσει τον αγώνα στην περιοχή μας για τα εξής :

l Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία να βγει στο προσκήνιο και να καθορίσει τις εξελίξεις! Μπορεί το  μαχόμενο εκπαιδευτικό-εργατικό κίνημα να συγκρουστεί για να μπλοκάρει και να ανατρέψει αυτή την πολιτική! Να γίνουμε εμείς η αντιπολίτευση.

l Επιδιώκουμε κοινό πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό αγωνιστικό βηματισμό το επόμενο διάστημα. Απάντηση θα δοθεί με παρατεταμένο, πολύμορφο απεργιακό αγώνα και κλιμάκωσή του με το σύνολο των διεκδικήσεων μας που θα καθορίζεται από τις Γ.Σ. με απεργίες, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, ενημερώσεις, εκδηλώσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς.

l Αγώνας με πανεκπαιδευτικό βηματισμό, που θα συναντηθεί με τους αγώνες των υγειονομικών και το σύνολο του εργατικού κινήματος και της κοινωνίας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής για αποκλειστικά δημόσια Παιδεία και Υγεία ρεύμα-νερό-ασφάλιση-συγκοινωνίες-πολιτισμό για όλο το λαό.

l ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΡΑ! Να προχωρήσει τώρα η ΔΟΕ σε απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση 24ωρη ή 48ωρη στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη ως εκκίνηση του απεργιακού αγώνα της φετινής χρονιάς για την αντεπίθεση του εκπαιδευτικού κινήματος στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης.

l 17/10 η πανυγειονομική απεργία να γίνει μέρα κοινού αγώνα ημέρα παιδείας, υγείας κ΄ κοινωνικών αγαθών. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μαζί με τους υγειονομικούς και τους άλλους εργαζόμενους.

l Πανεκπαιδευτικά απογευματινά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μαζί με γονείς, μαθητ(ρι)ες. Ήδη πραγματοποιήσαμε στις 20/9 και πρέπει να συνεχίσουμε την πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη.

l Ο σύλλογος μας θα επιδιώξει μαζί με τους γονείς την διοργάνωση συγκέντρωσης ενάντια στις συγχωνεύσεις για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης την Τετάρτη 2/10 στις 7μμ στην πλατεία Μαρκοπούλου. Συνεχίζουμε τη μάχη για να πάρουν πίσω όλες τις συγχωνεύσεις.

l Συνεχίζουμε τη μάχη μαζί με τους γονείς για τη σχολική στέγη στο Εδικό Ν/Γ Λαυρίου.

l Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και ατομική με την Απεργία Αποχή και τις στάσεις εργασίας. Καλούμε σε συνεχόμενες επαναπροκηρύξεις της Α-Α με κάθε δυνατό τρόπο (ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ/ΔΟΕ-ΕΛΜΕ/Σύλλογοι Εκπ/κών ΠΕ) αν χρειαστεί.

l Καλούμε όλους τους /τις συναδέλφους να υπογράψουν μαζικά τη συμμετοχή στην Απεργία Αποχή και ιδιαίτερα τους νεοδιόριστους συναδέλφους του 2024 και τους αναπληρωτές που πρέπει να ενισχύσουν τον αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί 5 χρόνια τώρα ενάντια στην αξιολόγηση σε όλα τα επιπεδα.

l Να προχωρήσουν άμεσα η συγκέντρωση στοιχείων και αιτήσεων μονιμοποίησης προς το ΠΥΣΠΕ και τη Διεύθυνση εκπαίδευσης, για τους νεοδιόριστους του 2022. Αν καθυστερήσει κι άλλο η ΔΟΕ ο σύλλογος θα το προχωρήσει άμεσα.

l Θα προχωρήσουμε με όλα τα μέσα και νομικά με μηνύσεις  στο ενδεχόμενο που κάποιο στέλεχος της διοίκησης απειλήσει ή προχωρήσει σε απειλές ή διώξεις σε βάρος συναδέλφων Απεργών όποιους υπογράφουν πειθαρχικά και δεν μονιμοποιούν τους/τις νεοδιόριστους/ες.

l Σταματάμε παντού τις αξιολογήσεις με στάσεις εργασίας! Κανένας/καμιά μόνος του/μόνη της!

l Πρωτοστατούμε και ενισχύουμε τον Συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων και τον συντονισμό Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ με βάση τις αποφάσεις των ΓΣ του συλλόγου μας καθώς και σε κάθε ισότιμο συντονισμό, που θα γίνεται σεβαστή και η θέση του σωματείου μας, σε πανεργατικό επίπεδο.

l Πραγματοποιούμε ενημερώσεις, εκδηλώσεις, υποστηρικτικές τηλεδιασκέψεις, γράμμα στους μαθητές και τους γονείς, συσκέψεις με συλλόγους γονέων, αφίσα.

l Στηρίζουμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία και τους διωκόμενες/ους (τον απολυμένο από το ΕΚΠΑ Δ. Αντωνίου, όλες/όλους τις συναδέλφισσες/ους διωκόμενους με πειθαρχικά ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα και γενικότερα τις/τους διωκόμενους για την αγωνιστική συνδικαλιστική τους δράση, (Πειραιά, 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκη, Περικλής, Αργολίδας κ.ά.). Συμμετοχή στις 2/10 στην εξ αναβολής συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας για τον Δημήτρη Αντωνίου στη διαμάχη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ και την απόλυσή του. Δηλώνουμε ότι δε θα αφήσουμε κανέναν/καμία μόνη/ο και θα αναλάβουμε με τα υπόλοιπα σωματεία πλήρως τη νομική, πολιτική, συνδικαλιστική, οικονομική κάλυψη όλων των συναδέλφων/συναδελφισσών

l Απαιτούμε αποκλειστικά δια ζώσης εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στις 2 του Νοέμβρη του 2024 και αν το ΥΠΑΙΘΑ προχωρήσει σε αποκλειστικά ηλεκτρονικές εκλογές καλούμε τις παρατάξεις να μην καταθέσουν ψηφοδέλτια και καλούμε σε μαζική αποχή

l Επιβεβαιώνουμε το ψήφισμα των 29 εκπαιδευτικών σωματείων στην Αττική και των 48 σωματείων πανελλαδικά  ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές των αιρετών και καλούμε τους συλλόγους να το προσυπογράψουμε και πάλι από κοινού.

l Οι εκπαιδευτικοί παίρνουμε θέση για την ειρήνη – φιλία – ανεξαρτησία – αλληλεγγύη και συλλογική ευημερία των λαών ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Με βάση τις θέσεις του συλλόγου, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στο Σύνταγμα κάθε Σάββατο και στην κινητοποίηση στις εγκαταστάσεις της MOTOR OIL κατά της παροχής στρατιωτικών καυσίμων στο γενοκτονικό πόλεμο ενάντια του Παλαιστινιακού λαού το Σάββατο 28/9.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου