συγκέντρωση

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Αθήνα: Απεργιακή Συγκέντρωση 11.00 πμ Κλαυθμώνος-Υπουργείο Εργασίας και πορεία (με όλα τα μέτρα προστασίας)

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΓΥΨΟ

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Δίκαιη συμμετοχή των εκπ/κών στην συγκρότηση των επιτροπών στα εξεταστικά και βαθμολογικά κέντρα των πανελληνίων εξετάσεων

 Ε΄  ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης                                                                             

Προξένου  Κορομηλά  51

e.elme.thess@gmail.com

 

ΔΙΚΑΙΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΤΩΝ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

 

Η Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης με έγγραφό της ζήτησε από τους διευθυντές των σχολείων να προτείνουν εκπαιδευτικούς του συλλόγου διδασκόντων, μόνον για την θέση του Προέδρου, του Γραμματέα και ενός Χειριστή του VPI, προκειμένου να συγκροτηθούν οι Λυκειακές Επιτροπές εν όψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Πάγια θέση του σωματείου μας,  που χρόνια απευθύνουμε στις ΔΔΕ, είναι πως η διαδικασία και η συγκρότηση αυτών των επιτροπών θα πρέπει να γίνεται στη βάση ενός δίκαιου συστήματος  εναλλαγής. Η συγκρότησή τους, όσο και η στελέχωση των Βαθμολογικών Κέντρων, οφείλει να γίνεται με διαφάνεια και δίκαιη συμμετοχή όσων εκπαιδευτικών επιθυμούν να εργαστούν στη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων και με αίτησή τους.

Επί σειρά ετών οι αντίστοιχες διαδικασίες τελούνται με αδιαφάνεια - ευνοϊκό έδαφος για συναλλαγές  και πελατειακές σχέσεις- και  γινόμαστε αποδέκτες των δίκαιων διαμαρτυριών των συναδέλφων σε σχέση με την έλλειψη  ισότιμης συμμετοχής τους στις επιτροπές των εξεταστικών και βαθμολογικών Κέντρων. Η ΔΔΕ οφείλει να ανανεώνει τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις εν λόγω Επιτροπές και να σεβαστεί την επιθυμία όσων έχουν ανάγκη να εργαστούν στη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Άλλωστε η εναλλαγή των προσώπων ενισχύει την εγκυρότητα της διεξαγωγής τους.

Η επί σειρά ετών τακτική της Διοίκησης να επιλέγει  και  να στελεχώνει τις Επιτροπές με τα ίδια πάντα άτομα, προκαλούσε και προκαλεί αίσθημα αδικίας και δυσφορίας στους συναδέλφους/στις συναδέλφισσες, εξαιτίας της άνισης μεταχείρισης και του αποκλεισμού τους από την εκπαιδευτική αυτήν διαδικασία. Στην περίπτωση που οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών υπερβαίνουν τις αντίστοιχες θέσεις, η Διοίκηση οφείλει να εξασφαλίζει τη συμμετοχή τους στις επόμενες εξετάσεις.

Η εμπειρία μας δείχνει ότι, η διαδικασία δεν απαιτεί ιδιαίτερα προσόντα, παρά μόνο αφοσίωση, εργατικότητα και αίσθηση του καθήκοντος, γνωρίσματα που διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί και το αποδεικνύουν στην πράξη. Η ανάδειξη «ειδικών στις εξετάσεις» δεν είναι παρά προφάσεις, για να συγκαλυφθούν συναλλαγές ασύμβατες με τις συνεχείς εξαγγελίες  περί «αξιοκρατίας» και «αριστείας».  

Πάγιο αίτημα του κλάδου μας άλλωστε είναι, να αυξήσει το ΥΠΑΙΘ τις εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές των επιτηρητών, των βαθμολογητών, των μελών των επιτροπών και του βοηθητικού προσωπικού.Ιδιαίτερα για τους επιτηρητές ,οι εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος μετακίνησής τους στα εξεταστικά κέντρα.

Απαιτούμε από τη Διεύθυνση της Δυτικής Θεσσαλονίκης να σεβαστεί την ισοπολιτεία στον χώρο της εκπαίδευσης, να ζητήσει αιτήσεις από όλους τους εκπαιδευτικούς και να ανανεώσει τις Επιτροπές και τα Βαθμολογικά Κέντρα σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Απαιτούμε να σταματήσει η χρόνια απουσία δίκαιων και κοινά αποδεκτών κανόνων στη συγκρότηση των Λυκειακών Επιτροπών και στη στελέχωση των Βαθμολογικών Κέντρων.

Απαιτούμε να δοθούν στο σωματείο όλα τα στοιχεία με τη σύνθεση των επιτροπών των εξετάσεων της περσινής χρονιάς, αλλά και των προηγούμενων ,για να μπορεί να γίνει έλεγχος και να υπάρχει διαφάνεια με έργα και όχι με λόγια.

Να σταματήσει επιτέλους η Διοίκηση να διαχειρίζεται άδικα και αυθαίρετα τις θέσεις αυτές, με τις κατά κοινή ομολογία «πετσοκομμένες» αμοιβές, αγνοώντας τις οικονομικές ανάγκες των συναδέλφων και προσβάλλοντας την αξιοπρέπειά τους.

 

Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου