συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση ΠΕ Θεσ/νίκης: Υπόθεση Cisco: σκανδαλώδης εισβολή του πολυεθνικού κολοσσού στην εκπαίδευση

 

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις Π.Ε.

www.rizospastiki-kinisi.blogspot.gr

                                                                                    

Υπόθεση Cisco: σκανδαλώδης εισβολή του πολυεθνικού κολοσσού στην εκπαίδευση

Πήρε 2.000.000 (!!!) ευρώ και προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου  ανθρώπων!

Να παραιτηθεί τώρα η υπουργός της κοροϊδίας!

 Οι φόβοι όλου του εκπαιδευτικού κόσμου επαληθεύτηκαν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Κεραμέως και Κυβέρνηση έκρυβαν για μήνες την σύμβαση του Υπουργείου Παιδείας με την εταιρεία Cisco, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα Webex, την οποία χρησιμοποιούν παιδιά όλων των βαθμίδων εδώ και μήνες. Η δημοσιοποίησή της αποκαλύπτει πόσο σαθρή και ψεύτικη ήταν η επικοινωνιακή φιέστα της τηλεκπαίδευσης που έστησε το ΥΠΑΙΘ. Παραπλανούσε συνειδητά την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία και με θράσος διαφήμιζε  ότι η τηλεκπαίδευση «δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο» και ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αξιοποίησης στοιχείων από την χρήση των προσφερόμενων ψηφιακών υπηρεσιών».

Μέσα στις 172 σελίδες της σύμβασης, με μια σειρά εγγράφων με διαφορετικές μεταξύ τους ημερομηνίες που ξεκινούν από το Μάρτιο του 2020 και φτάνουν μέχρι πριν λίγες μέρες, διαβάζει κανείς ότι τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μαθητών, φοιτητών και εκπαιδευτικών, έχουν καταγραφεί χωρίς την συναίνεσή μας και μπορούν να διατηρούνται για 7 χρόνια μετά τον τερματισμό χρήσης της πλατφόρμας! Παρά τις ρήτρες που διατείνεται το υπουργείο ότι προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των ανήλικων μαθητών, δεν καθησυχάζει κανέναν.

Η εμπορική εκμετάλλευση τέτοιου είδους δεδομένων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πεδίο του ανελέητου ανταγωνισμού ανάμεσα στους πολυεθνικούς τιτάνες των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής και πεδίο αμύθητης κερδοφορίας. Η Cisco, όπως και άλλες εταιρείες, κερδίζει πρώτα και κύρια από τον όγκο των χρηστών. Το σύνολό τους αποτελεί το “προϊόν” που πουλάει. Κάθε επιλογή, όπως τι κινητό χρησιμοποιούν, τι λογισμικά, τι βίντεο προβάλλουν, σε τι κάνουν “like” κ.ο.κ., είναι μεταδεδομένα που μεταπουλάνε οι εταιρείες ψηφιακών πλατφορμών σε άλλες εταιρείες, εμπορικές και διαφημιστικές, αλλά και σε κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτικής εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων είναι το σκάνδαλο με το Facebook που έδωσε δεδομένα χρηστών στην εταιρία Cambridge Analytica, η οποία έκανε χρήση, σε  συμφωνία  με το αμερικανικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων για τη δημιουργία εκλογικού προφίλ του χρήστη και προώθηση αναλόγων μηνυμάτων για την καθοδήγηση των πεποιθήσεων και της ψήφου του.

Την ίδια στιγμή,  οι δήθεν δωρεάν υπηρεσίες  προς το ελληνικό δημόσιο  αποδείχτηκε ότι κοστίζουν 2.000.000 ευρώ!!! Η προσπάθεια της Υπουργού να εμφανίσει πως δήθεν υπήρχε δωρεάν προσφορά για ένα χρόνο και πως από τον Ιανουάριο του 2021 υπάρχει αντίτιμο, προκαλεί! Όλοι κατανοούν πως υπήρχε εκ των προτέρων συμφωνία Υπουργείου Παιδείας και Cisco, να εμφανιστεί αρχικά ως δήθεν δωρεάν παραχώρηση, αλλά στη συνέχεια να αναλάβει η εταιρία το έργο, και μάλιστα με ανάθεση, με αντίτιμο  από το Ελληνικό Δημόσιο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Για αυτό και το Υπουργείο επέμενε να χρησιμοποιείται στα δημόσια σχολεία  κατά  αποκλειστικότητα η συγκεκριμένη πλατφόρμα και καμία άλλη.

Η πολιτική αυτή καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Εδώ και μήνες η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ έχουν εγκαταλείψει στα σκοτάδια της τηλεκπαίδευσης μαθητές και εκπαιδευτικούς, αδιαφορώντας πλήρως για τα μορφωτικά αδιέξοδα μιας ολόκληρης γενιάς. Προκλητικά αγνόησε τα αιτήματα του κλάδου για να παρθούν μέτρα ώστε να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία με ασφάλεια. Δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για τη στήριξη της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Αλήθεια, με αυτά τα 2 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που στοίχισε η διαβόητη πλατφόρμα του «παιδιά, με ακούτε;» πόσους συναδέλφους, που ακούνε και στηρίζουν τα παιδιά σε αυτούς τους νοσηρούς καιρούς, θα μπορούσαν να διορίσουν; Και αν, από όσο διαβάζουμε, αυτό το ποσό αφορά σε ετήσια πληρωμή, πόσα σχολεία και εκπαιδευτικό υλικό, δημόσιες υποδομές θα μπορούσαμε να έχουμε στα χέρια μας;

Είναι φανερό ότι οι πραγματικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι άλλοι. Πάνω στο έδαφος της πανδημίας επιδιώκουν να παγιώσουν το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, να του προσδώσουν μόνιμα χαρακτηριστικά, για να καλύπτουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς όπως τους βολεύει. Στοχεύουν να προωθήσουν ένα σχολείο γεμάτο ιδιωτικές εταιρίες που θα εκμεταλλεύονται τα πάντα για το κέρδος τους.

Κυβέρνηση και υπουργείο δεν νοιάζονται καθόλου για τις μορφωτικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες των μαθητών μας. Αφήνουν μια ολόκληρη γενιά για μήνες στον πάγο, στον εγκλεισμό και την απομόνωση. Ταυτόχρονα ο κίνδυνος της υγειονομικής κρίσης παρελαύνει σε «φάσεις» και η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα. Οι ανάγκες του λαού, η επιβίωση τα δικαιώματα και η υγεία μας έχουν μπει σε καραντίνα, το ΕΣΥ καταρρέει, καθημερινά οι γιατροί καταγγέλλουν θανάτους εκτός ΜΕΘ και η κυβέρνηση τροφοδοτεί με δημόσιο χρήμα τα ΜΜΕ για να διαψεύδουν την επαίσχυντη αδιαφορία της, εξοπλίζει αστυνομία και ΜΑΤ για να καταστέλλουν με ξύλο και ψεύτικες κατηγορίες όποιον/α τολμήσει να αντιδράσει και ενοχοποιούν τον λαό με την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης».

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προκλητική πολιτική του ΥΠΑΙΘ  και  την κατάπτυστη σύμβαση που έφερε τώρα, μετά από τόσους μήνες, στη δημοσιότητα.

Η κ. Κεραμέως οφείλει να απαντήσει

·         Γιατί απέκρυψε τη σύμβαση έως τώρα, ενώ ήταν υποχρεωμένη με βάση το νόμο να την δημοσιοποιήσει.

·         Γιατί είπε ψέματα ότι η σύμβαση είναι δωρεάν και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό

·         Γιατί συνεχίζει να ψεύδεται ότι τα προσωπικά δεδομένα είναι ασφαλή την ώρα που υπάρχει κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών της εκπαιδευτικής κοινότητας, μεταξύ αυτών και ανηλίκων, καθώς δεν τηρήθηκε  ούτε η  σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ρητή άδεια του υποκειμένου για την παραχώρηση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, όταν δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αίτησης διαγραφής τους, ούτε καμία υποχρέωση της εταιρίας στο μέλλον.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας είναι αποκαλυπτική για τα ζητήματα αυτά.

Η υπουργός παιδείας οφείλει να απολογηθεί και να σταματήσει να αντιμετωπίζει δια της σιωπής τις καταγγελίες των σωματείων μας.

Απαιτούμε – διεκδικούμε

·         Απαιτούμε την παραίτησή της  Κεραμέως.

·         Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της σύμβασης του αίσχους, τη διερεύνηση, το νομικό έλεγχο  των ενεργειών της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ   και  απόδοση  ευθυνών σε  όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

·         Γενναία χρηματοδότηση των δημόσιων υποδομών και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου  ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες από αποκλειστικά δημόσιους φορείς.

·         Απαιτούμε την άμεση επιστροφή των μαθητών μας στις τάξεις τους   με όλα τα μέτρα προστασίας.

·         Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος. Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσωπικό καθαριότητας, συνεχή τεστ και ιχνηλάτηση. 15 μαθητές στην τάξη. Μαζικοί εμβολιασμοί εκπαιδευτικών.

·         Ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των υγειονομικών. Άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.  Άμεση επαναφορά της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων (εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία). Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας.

Καλούμε τη ΔΟΕ, τους Συλλόγους Γονέων και τις Ενώσεις Γονέων  να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου