συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Δήλωση παραίτησης του Δημήτρη Μαριόλη (Παρεμβάσεις Δημοσίου) από το κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ

 Δήλωση παραίτησης του Δημήτρη Μαριόλη από το κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Τα τελευταία χρόνια, οι Παρεμβάσεις Δημοσίου επιλέξαμε να μεταφέρουμε εντός των διαδικασιών και της λειτουργίας του Πολύκεντρου τη βασική διαφωνία μας για τη χρηματοδότηση του αποκλειστικά από κρατικές δαπάνες, (με βάση και την προγραμματική συμφωνία, άρθρο 15 του νόμου 3345/2005) και ευρωπαϊκά προγράμματα. Σταθερά, όλες και όλοι οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στο Πολύκεντρο υποστήριξαν τη λειτουργία του με αυτοχρηματοδότηση αποκλειστικά από ίδιους πόρους της ΑΔΕΔΥ.

Η στάση αυτή στηρίζεται στη γενικότερη τοποθέτησή μας για την ταξική ανεξαρτησία των συνδικάτων από το κράτος, την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σημερινή συγκυρία, η κατεύθυνση της ταξικής ανεξαρτησίας παίρνει ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα, έχοντας απέναντί μας μια κυβέρνηση που έχει σύρει την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ στα δικαστήρια αναρίθμητες φορές και έχει αντιμετωπίσει τους αγώνες του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος με τον αυταρχισμό, τα δικαστήρια, τις διώξεις, τα ΜΑΤ. Μιας κυβέρνησης που επιχειρεί να εμπορευματοποιήσει παιδεία και υγεία.

Προφανώς και χρειάζεται επιστημονικό ινστιτούτο του συνδικάτου. Το οποίο θα τεκμηριώνει θεωρητικά και επιστημονικά τις θέσεις μας, θα υλοποιεί ερευνητικό έργο που θα στηρίζει τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων και θα αποκαλύπτει τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες. Σήμερα, το Πολύκεντρο έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη λειτουργία του αποκλειστικά με πόρους της ΑΔΕΔΥ. Με αφορμή μάλιστα τη λήξη αυτής της φάσης της προγραμματικής συμφωνίας στα τέλη του 2024, προτείνουμε να υπάρξει μια γενναία πολιτική απόφαση που θα κόβει οριστικά τον ομφάλιο λώρο της εξάρτησης του Πολύκεντρου από το κράτος και τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ωστόσο, από τη στιγμή που καμία τέτοια πρόθεση δεν διαφαίνεται από τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Πολύκεντρο, εκφράζοντας τη συλλογική απόφαση των Παρεμβάσεων Δημοσίου δηλώνω την παραίτησή μου και τη μη εκπροσώπηση στο εξής των Παρεμβάσεων στο Κεντρικό Συμβούλιο του Πολύκεντρου. Σε κάθε περίπτωση, διατηρούμε το δικαίωμα παρακολούθησης των συνεδριάσεων και ενημέρωσης για αυτές. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι εάν αλλάξουν τα δεδομένα στην κατεύθυνση που περιγράψαμε παραπάνω κι εμείς από την πλευρά μας θα επανεξετάσουμε τη θέση μας.

Δημήτρης Μαριόλης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου