συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Α' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, μεταφορά ή κατάργηση Τμήματος του ΔΙΠΑΕ

 
 
Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης
Προξ. Κορομηλά 51. - ΤΚ: 54622
 Θεσσαλονίκη,  12 Απρίλη 2022
 
 Προς :
  • Σχολεία και Συναδέλφους Α΄ΕΛΜΕ
  • ΔΔΕ  Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης
  • ΠΔΕ Κεντρ.Μακεδονίας
  • ΜΜΕ
                                   Να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, μεταφορά ή κατάργηση Τμήματος του ΔΙΠΑΕ
Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας επιτίθεται στα μορφωτικά δικαιώματα των φοιτητών συγχωνεύοντας, καταργώντας, μεταφέροντας σχολές του ΔΙΠΑΕ.
Επιβεβαιώνεται ότι μοναδικό κριτήριο για τους σχεδιασμούς αυτούς, δεν είναι οι ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων, αλλά οι ανάγκες της «αγοράς», η δημιουργία στενότερων δεσμών των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, για δημιουργία ανταγωνιστικών ιδρυμάτων.
Στην αιφνιδιαστική απόφαση συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων του ΔΙΠΑΕ, σύμφωνα με την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής προβλέπεται συγκεκριμένα:
  1. Η κατάργηση των Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος με έδρα τη Σίνδο και Φυσικής με έδρα την Καβάλα.
  2. Η συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων με έδρα τη Σίνδο με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών με έδρα τις Σέρρες, με λειτουργία και έδρα του συγχωνευθέντος Τμήματος τις Σέρρες.
  3. Η συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής με έδρα τις Σέρρες με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών με έδρα τις Σέρρες.
  4. Η μεταφορά των Τμημάτων Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης από τη Σίνδο στις Σέρρες και του Παραρτήματος του Τμήματος Νοσηλευτικής από το Διδυμότειχο στην Αλεξανδρούπολη.
  Ενώ εκφράζεται η αδυναμία λειτουργίας των Τμημάτων Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, χωρίς την «αρωγή της Πολιτείας».
Η απόφαση αγνοεί τις ζωές και το μέλλον χιλιάδων φοιτητών και δεκάδων εργαζόμενων, έχει παρθεί χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, χωρίς καμία εξασφάλιση της ομαλής συνέχειας των σπουδών των φοιτητών. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι γίνονται για ακόμα μια φορά "πειραματόζωα" στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων για τον χάρτη των ΑΕΙ. Το ΥΠΑΙΘ εργαλειοποιεί την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ως κόφτη τόσο για την εισαγωγή των υποψήφιων μαθητών όσο και για να δικαιολογήσει τις μετακινήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων.
Για το συνεχές έγκλημα στα πρώην ΤΕΙ ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, που προωθούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιλαμβάνονται ως αναβάθμιση την επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων, που μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, «υμνούν» την αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι περαιτέρω μετακινήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων προστίθενται στις χρόνιες ελλείψεις του διδακτικού προσωπικού, των υποδομών και του εργαστηριακού εξοπλισμού λόγω της υποχρηματοδότησης, στην αβεβαιότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
Η "αυτοχρηματοδότηση" και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οδήγησε σε πλήρη οικονομική ασφυξία τα τμήματα και τις ανάγκες τους, σε αποψίλωση του προσωπικού και των υποδομών
Απαιτούμε:
  1. Να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, μεταφορά ή κατάργηση Τμήματος του ΔΙΠΑΕ.
  2. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών με όλους τους απαραίτητους όρους.
  3. Να εξασφαλιστεί άμεσα η αύξηση της χρηματοδότησης για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και τη βελτίωση των υποδομών. 
  4. Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, με πλήρη αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και την πρακτική άσκηση ενταγμένη σε αυτό.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων:
  • Δευτέρα 11/4 πορεία μέσα στους δρόμους της Σίνδου με αφετηρία το ΔΙΠΑΕ στις 12μμ
  • Τρίτη 12/4 παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΔΙΠΑΕ στη Θέρμη
  • Τετάρτη 13/4 πορεία στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 12:30μμ
  • Πέμπτη 14/4 πορεία στην Καμάρα στην 13:00μμ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
 
                Η Πρόεδρος                                                                      Ο Γραμματέας
 
 
Τραγάκη  Δήμητρα                                                                    Αϊβαζίδης Βασίλης
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου