συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Α' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Την 1η του Μάη να ακουστεί ξανά η δική μας φωνή.


Συναδέλφισσα, Συνάδελφε
     Οι εκατοντάδες απεργοί εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης, που ένωσαν τη φωνή τους με τους χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές, στην μεγαλειώδη Απεργία στις 6/4, διαμορφώνοντας ένα λαϊκό ποτάμι διεκδίκησης αυξήσεων στους μισθούς, μέτρων ενάντια στην ακρίβεια, απεμπλοκή της χώρας από τα δολοφονικά πολεμικά σχέδια, έδωσαν έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία. Σ΄αυτούς δηλαδή, που τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, δεν είναι ώρα για αυξήσεις και για αγώνες που θα αναχαιτίσουν το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημά τους.
 
Την 1η του Μάη να ακουστεί ξανά η δική μας φωνή.
 
Η ακρίβεια, σε συνδυασμό με την καθήλωση των μισθών προκαλούν ασφυξία σε κάθε σπίτι. Ακούμε συνέχεια πως λεφτά δεν υπάρχουν για να μειωθούν οι δυσβάσταχτοι φόροι, αλλά λεφτά βρίσκονται όταν πρέπει να πληρωθούν πολεμικοί εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ που ξεπερνούν τα 5 δις € κάθε χρόνο!
                Ακούμε συνέχεια από όλες τις κυβερνήσεις πως λεφτά δεν υπάρχουν για μαζικούς, μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν τα πραγματικά κενά στα σχολεία, πως η μονιμοποίηση όσων εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση είναι ανεδαφικό αίτημα, πως δεν γίνεται να βρεθούν νέες αίθουσες για να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη κλπ. Την ίδια ώρα, εμείς, αλλά και τα σχολεία, πληρώνουμε δυσβάσταχτα το ρεύμα και τα καύσιμα, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όχι μόνο εξαιτίας του πολέμου, αλλά και της περιβόητης «πράσινης μετάβασης», που γεμίζει κέρδη τα ταμεία των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων.
                Ακούμε συνέχεια πως δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και άρα δεν μπορεί να στηριχτεί ουσιαστικά το σύστημα υγείας, να κατασκευαστούν-επισκευαστούν σχολεία, αλλά 11 δις €  από το περιβόητο ταμείο ανάκαμψης δίνονται απλόχερα στο κεφάλαιο, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.     
Η λύση είναι μία… την 1η του Μάη είμαστε όλοι στους δρόμους.
 
                Τώρα η οργή, ο θυμός και η αγανάκτηση να γίνουν οργανωμένη δύναμη, για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς, ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση στο παιδαγωγικό μας έργο, για να μην προχωρήσουν τα σχέδια κατηγοριοποίησης των σχολείων, μέσω της αντιδραστικής-αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης.
Κλιμακώνουμε την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλεία, τις κινητοποιήσεις για το άνοιγμα των πινάκων, για μονοετή υπηρέτηση της οργανικής, για την εξίσωση αδειών και δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.
Δίνουμε τη μάχη μαζί με μαθητές, γονείς ενάντια στην υποβάθμιση, στην εμπορευματοποίηση –ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου. Αγώνα  για μείωση της ύλης, κατάργηση της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων, του διαγωνισμού PISA, της αξιολόγησης, των αντιδραστικών νόμων 4692/20, 4823/21, 4547/2018, για μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.
 Δίνουμε το χέρι ειδικά σε όσους αντιμετώπισαν αυτές τις μέρες με σθένος  την εργοδοτική βία και τις απειλές, όσους προσπέρασαν αγωνιστικά την προσπάθεια της εργοδοσίας να δημιουργήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και εμπόδια. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι έσπασαν ξανά τα μούτρα τους. Οι διατάξεις του ν. Χατζηδάκη που παρεμποδίζουν το απεργιακό δικαίωμα, έμειναν πάλι στα χαρτιά.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που αρνούνται να υπηρετήσουν τους σκοπούς των ΝΑΤΟϊκών μακελάρηδων, μεταφέροντας πολεμικό υλικό έξω από τα σύνορα της χώρας όπως έγινε από εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Καταδικάζουμε την καταστολή και τις συλλήψεις συναδέλφων μας από το αστικό κράτος την ημέρα της απεργίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν το μόνο «έγκλημά» τους ήταν πως εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη χρήση του λιμανιού για μεταφορά ΝΑΤΟϊκού εξοπλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, εξέλιξη που μπλέκει τη χώρα μας και την πόλη μας βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Στηρίζουμε τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως των Φοιτητών στο ΔΙΠΑΕ και στα Παιδαγωγικά ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, όπως των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για το δικαίωμά τους να μπορούν να κάνουν αίτηση μετάθεσης/απόσπασης μετά από 1 χρόνο υπηρέτησης, όπως και του Εικαστικού Επιμελητηρίου.
 
Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά!
Να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία.
 
Στην Απεργιακή Συγκέντρωση των Σωματείων την 1η Μάη να κυριαρχήσει το μήνυμα του διεκδικητικού αγώνα για:
  • Αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, για καμία απόλυση αναπληρωτή και  μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία. Να δοθεί το δικαίωμα στους νεοδιόριστους συναδέλφους να κάνουν αίτηση μετάθεσης/απόσπασης από το πρώτο έτος εργασίας τους.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα ΜΜΜ. Κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια. Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.
  • Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων, να μειωθεί – αναδιαρθρωθεί η ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων και η ύλη των άλλων τάξεων.
  • Καμία σκέψη για τις αντιπαιδαγωγικές – αντιεπιστημονικές συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων που συζητάει το Υπ. Παιδείας. Καμία συγχώνευση – κατάργηση τμήματος στο ΔΙΠΑΕ.
  • Κατάργηση του απεργοκτόνου νόμου Χατζηδάκη.
  • Καμιά συμμετοχή – Καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο.
 
Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας
για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς
 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
 
                Η Πρόεδρος                                                                                            Ο Γραμματέας
 
 
Τραγάκη  Δήμητρα                                                                           Αϊβαζίδης Βασίλης
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου