συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΜΑΘΙΑΣ: Ενημέρωση από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας στις 14/6/2022

Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ημαθίας διαπιστώνουμε την ανάγκη και απαίτηση των συναδελφισσών και συναδέλφων να ενημερώνονται για τις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ. Αποφασίσαμε λοιπόν από εδώ και εμπρός να ενημερώνουμε για ότι συζητείται στις συνεδριάσεις.

Θέμα 1ο: Απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση των εκλογών ανάδειξης συνέδρων του 20ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων και καθορίστηκαν οι εργασίες που πρέπει να γίνουν από το ΔΣ (εκλογικοί κατάλογοι, ξεμπλοκάρισμα τραπεζικού λογαριασμού, καταβολή συνδρομών στην ΟΛΜΕ, δικαστικοί αντιπρόσωποι, εκτύπωση ψηφοδελτίων κτλ.).

Θέμα 2ο: Συζητήθηκε η περίπτωση συναδέλφισσας στην οποία και κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων δεν καταμετρήθηκαν μόρια προϋπηρεσίας που δικαιούνταν. Αποφασίστηκε με ψήφους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ και ΣΥΝΕΚ να δημοσιοποιηθεί κείμενο στήριξης της συναδέλφισσας.

Θέμα 3ο: Συζήτηση – ψήφιση κειμένων θέσεων και ψηφισμάτων.

α) Κατατέθηκε από τις ΣΥΝΕΚ κείμενο για τον πληθωρισμό. Μετά από παρατηρήσεις –διορθώσεις από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ το κείμενο υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των δύο παρατάξεων ενώ δεν ψηφίστηκε από τη ΔΑΚΕ.

β) Με ψήφους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ και ΣΥΝΕΚ υπερψηφίστηκε κείμενο ενάντια στην τοποθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας, που είχε καταθέσει πολλές εβδομάδες πριν ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ.

γ) Δεν υπερψηφίστηκε κείμενο – καταγγελία, που κατατέθηκε πριν βδομάδες από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ, σχετικά με την προσφυγή της κ. Κεραμέως στα δικαστήρια για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ημέρας διεξαγωγής των εξετάσεων Pisa. Το κείμενο καταψηφίστηκε από ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ

γ) Δεν υπερψηφίστηκε ψήφισμα στήριξης του συναδέλφου Κορδάτου Κ., εργαστηριακού καθηγητή, ειδικότητας ψυκτικών, που η κ. Κεραμέως έθεσε σε διαθεσιμότητα, παρακάμπτοντας αποφάσεις θεσμικών οργάνων. Η πρόταση κατατέθηκε, βδομάδες πριν, από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ και καταψηφίστηκε από ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ.

δ) Κατατέθηκε, πριν από βδομάδες, από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ψήφισμα στήριξης της συνδικαλίστριας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αθηνών Ρέππα Ν. Η συναδέλφισσα καταγγέλθηκε στο υπουργείο Παιδείας από Διευθύντρια σχολείου γιατί στα πλαίσια των συνδικαλιστικών της υποχρεώσεων επιχείρησε ενημέρωση των συναδελφισσών και συναδέλφων της στο συγκεκριμένο σχολείο. Η πρόταση κειμένου δεν πέρασε αφού δεν ψηφίστηκε από ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ. 

ε) Κατατέθηκε, πριν από εβδομάδες, από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ψήφισμα στήριξης της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης διέγραψε για μια σειρά παραβάσεων πρώην πρόεδρό της και μέλος της ΔΑΚΕ. Το διαγραμμένο μέλος επιχείρησε να σαμποτάρει με τραμπουκισμούς τη διαδικασία διαγραφής του ενώ από εκείνη τη στιγμή και μετά σέρνει την ΕΛΜΕ στα δικαστήρια. Το ψήφισμα δεν πέρασε μιας και δεν το ψήφισαν ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ.

στ) Πριν από εβδομάδες κατατέθηκε από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ – ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ κείμενο για το διορισμό εκπαιδευτικών και αντίθεσης σε προσλήψεις μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Το κείμενο δεν πέρασε αφού ψηφίστηκε μόνο από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ.

ζ) Το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ είχε στείλει εδώ και καιρό στα ΔΣ των ΕΛΜΕ, κείμενο για διορισμούς εκπαιδευτικών και την κάλυψη των κενών με την παράκληση να συζητηθεί στα ΔΣ ή τις ΓΣ. Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ κατέθεσε προς συζήτηση αυτό το κείμενο στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Ημαθίας. Το κείμενο δεν πέρασε μιας και ψηφίστηκε μόνο από τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ.

Θέμα 4ο. Πριν από καιρό και πριν την τελική συγκρότηση του ΔΣ, οι ΣΥΝΕΚ κατέθεσαν στο ΔΣ της ΕΛΜΕ νομική γνωμοδότηση βάσει της οποίας:

  • Η συγκρότηση του ΔΣ έπρεπε να είχε τελειώσει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ. Το ΔΣ δεν είναι απαραίτητο να έχει συγκροτηθεί πλήρως. Θα παραμείνει με όσες θέσεις είχανν καλυφθεί αυτή τη στιγμή.
  • Με βάση αυτό οι ΣΥΝΕΚ είχαν υποστηρίξει πως αρκούσε η εκλογή προέδρου από τις ΣΥΝΕΚ (με τις ψήφους της ΔΑΚΕ) και δε χρειάζεται να συμπληρωθούν οι άλλες θέσεις.

Όταν ακούσαμε πρώτη φορά τις ΣΥΝΕΚ να αναφέρονται στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση ρωτήσαμε επανειλημμένα αν καταθέτουν την γνωμοδότηση στα πρακτικά, αν συμφωνούν και υιοθετούν τις συγκεκριμένες απόψεις. Όταν απάντησαν θετικά τους είπαμε πως:

α) Είναι απαράδεκτο για μια παράταξη που θέλει να ορίζεται ως δημοκρατική να ασπάζεται ένα μονοπρόσωπο προεδρείο.

β) Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ δεν εκλέχθηκε ούτε πρόεδρος (είχαν ξεχάσει πως η πρόεδρος εκλέχθηκε στην 3η συνεδρίαση) κι επομένως με βάση τη γνωμάτευση που υιοθετούν οι ΣΥΝΕΚ καταχρούνται τόσο καιρό τη συγκεκριμένη θέση.

γ) Θέλουμε να δούμε τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση.

Αν και τόσο καιρό ζητούσαμε τη γνωμοδότηση αυτή δε μας αποδίδονταν. Χθες επανήλθαμε τονίζοντας πως τίθενται μια σειρά από ερωτήματα. Αρχικά, υπάρχει όντως γνωμοδότηση ή όλο αυτό ήταν ένα τεράστιο ψέμα των ΣΥΝΕΚ; Ποιος υπογράφει τη γνωμοδότηση; Η ερμηνεία που ακούσαμε από τις ΣΥΝΕΚ αποδίδει σωστά τη γνωμοδότηση ή όχι; Δε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη γνωμοδότηση για να ξέρουμε πως θα κινηθούμε στο μέλλον; Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντιούνται μόνο με την εμφάνιση του εν λόγω κειμένου.

Οι ΣΥΝΕΚ και με τη στήριξη της ΔΑΚΕ αρχικά προσπάθησαν να αλλάξουν τη συζήτηση ως προς το θέμα της γνωμοδότησης. Όταν όμως τα μέλη μας "υπενθύμισαν" τα πραγματικά γεγονότα και η ΔΑΚΕ αναγκάστηκε να παραδεχθεί την αλήθεια ακούσαμε από την πρόεδρο (μέλος των ΣΥΝΕΚ) πως η γνωμοδότηση ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ(!!!!), πως κάποια στιγμή θα μας δοθούν τα πρακτικά (ο γραμματέας είναι επίσης μέλος των ΣΥΝΕΚ) και θα έχουμε ως γραπτό κείμενο το τι ειπώθηκε σε εκείνη τη συνεδρίαση και όχι τη γνωμοδότηση. Δεν δεσμεύτηκαν μάλιστα να μας αποδοθούν τα πρακτικά πριν τις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να σταθμίσουν μπροστά στην κάλπη τα γεγονότα. Τα ερωτήματα που θέσαμε αποκτούν πλέον μεγάλη σημασία. Επίσης κρίνεται και η αλαζονική στάση της προέδρου που κωλυσιεργεί σε απλά και αυτονόητα αιτήματα όπως το να δοθούν σε μέλη του ΔΣ έγγραφα τα οποία αιτούνται να λάβουν γνώση.

Η συνεδρίαση έληξε με την απάντηση της παράταξης μας στο ερώτημα της προέδρου γιατί λέμε πως καταστατικά το προεδρείο της ΕΛΜΕ αποτελείται από τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και το Γ. Γραμματέα. Τονίσαμε πως αυτό το ερώτημα το συναντήσαμε τις τελευταίες ημέρες στα σχολεία και απαντούμε πως στο καταστατικό η λέξη προεδρείο (του ΔΣ) συναντάται μόλις δύο φορές και μάλιστα στο άρθρο 18. Εκεί υπάρχει η αναφορά: "….Προεδρείου (πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας)". Αυτό θα πρέπει να απαντούν όλα τα μέλη του ΔΣ όταν ρωτιούνται σχετικά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι φαίνεται πεντακάθαρα, από τις παραπάνω ψηφοφορίες, ο συγχρονισμός και η ταύτιση των δύο παρατάξεων που αρνούνται να στηρίξουν συναδέλφους που διώκονται ή να στηρίξουν αναπληρωτές που τόσα χρόνια τραβούν το δικό τους Γολγοθά. Τώρα γίνεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, κατανοητή η στάση τους στη συγκρότηση ΔΣ.

Ας τους δώσουμε τις απαντήσεις που τους αξίζουν

*** Τα κείμενα που δεν υπερψηφίστηκαν από ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ έχουν αναρτηθεί στοblog της παράταξης μας: https://anexartitosima.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου