συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας : Συγκέντρωση 16/6 ενάντια στο Ν. Χατζηδάκη πεζόδρομος Κοραή στις 7μμ

ΔΣ Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας                                                              Αθήνα, 14-06-2022

Π.Κυριακού 10                                                                              Προς

Αμπελόκηποι - Αθήνα                                                    τους Συλλόγους Διδασκόντων

Email: belmeath@gmail.com

 

ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ
 ΤΟΥ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΥ, ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (4808/21)

Συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Ιούνη στις 7μ.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή

Παλεύουμε για την ανατροπή / κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21) που επιδιώκει να βάλει  στο «γύψο» τα εργατικά δικαιώματα, τη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες, τις απεργίες και την ίδια τη λειτουργία των σωματείων.

Με το νόμο 4808/21, μέσα από μια σειρά αντιδραστικές διατάξεις, το κράτος και η εργοδοσία θέλουν να ελέγξουν και να καθυποτάξουν τα σωματεία,  να εξανδραποδίσουν κάθε εργατική αντίσταση. 

§  Τα σωματεία θα πρέπει να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.), καταθέτοντας πρακτικά αρχαιρεσιών, πρακτικά γενικών συνελεύσεων και άλλες πληροφορίες για την εσωτερική ζωή του σωματείου. Δίνεται έτσι εύκολη πρόσβαση στους εργοδότες και το κράτος να αποκτήσουν τον έλεγχο και την εποπτεία των σωματείων. Αν τα σωματεία δεν αποδεχτούν να φακελωθούν, δεν θα έχουν δυνατότητα εκπροσώπησης των συναδέλφων σε συνάντηση με τους εργοδότες, στα δικαστήρια, στην Επιθεώρηση Εργασίας, δεν θα έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για σύναψη Σ.Σ.Ε, για νόμιμη κήρυξη απεργίας κ.ά.

§  Ο νόμος Χατζηδάκη καθιερώνει την ηλεκτρονική ψήφο σε αρχαιρεσίες και την ηλεκτρονική συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις. Καταστρατηγείται έτσι η εσωτερική δημοκρατία στα σωματεία.  

§  Ο νόμος εμποδίζει την παρουσία / παρέμβαση του σωματείου στον εργασιακό χώρο, απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας, καταργεί το απεργιακό δικαίωμα σε κρίσιμους κλάδους με την πρόβλεψη προσωπικού λειτουργίας (ως το 1/3 της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας).

Τα εργατικά σωματεία δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτές τις ρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να οργανώσουμε την ανυπακοή και την απειθαρχία, να οργανώσουμε την αντίσταση και τη συναδελφική αλληλεγγύη. 

Κόντρα σε όσα εργασιακά δικαιώματα ο νόμος 4808/21 επιδιώκει να κατεδαφίσει, προβάλουμε ένα πλαίσιο διεκδικήσεων των σωματείων

– Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Πάλη για μείωση του χρόνου εργασίας. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.

– Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη / ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες. 

– Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.

– Όχι στη μετατροπή των εργαζομένων σε «συνεργάτες» (καθεστώς freelancer), καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

– Όχι στη μονιμοποίηση και επέκταση της τηλε-εργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

– Όχι στην εντατικοποίηση. Να παρθούν μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.

– Αυξήσεις στους μισθούς και τις αποδοχές – Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. 

– Απαγόρευση των απολύσεων – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο.

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.

Στο σωματείο μας, δεν εφαρμόσαμε το νόμο Χατζηδάκη στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ σύμφωνα και με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης προέδρων στις 2/4/2022.

Δεν καταθέσαμε το μητρώο μελών μας στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. και οι εκλογές μας έγιναν αποκλειστικά δια ζώσης. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε! 

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα εργασιακά και τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, κόντρα στον Ν. Χατζηδάκη.

 

Καλούμε στη συγκέντρωση την Πέμπτη 16/6 στις 7μ.μ. στην Πλατεία Κοραή




 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου