συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Αριστερή Ενότητα για Ρήξη και Ανατροπή (ΑΕΡΑ) Α. Λιοσίων-Φυλής-Ζεφυρίου: Ερωτήματα ζητούν απαντήσεις ενόψει του 20ού συνεδρίου της ΟΛΜΕ

 

 Αριστερή Ενότητα για Ρήξη και Ανατροπή (ΑΕΡΑ)    

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ενόψει του 20ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ της ΟΛΜΕ

 

Γιατί να συμμετάσχουμε στη Γενική Συνέλευση (στις 16/6) και τις εκλογές (στις 20/6);

στο σωματείο, τις δράσεις, την απεργία; Τι να ψηφίσουμε; Τι πρέπει να αλλάξει και πώς;

Γιατί να ψηφίσουμε την ΑΕΡΑ για τους συνέδρους στο 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ;

 


 

Τι θα επιλέξουμε, τι θα αποτυπώσουν οι εκλογές στον κλάδο μας  και οι μεταξύ μας προβληματισμοί τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά τα μετρούν και τα επεξεργάζονται πολλοί: η πολιτική εξουσία, το υπουργείο, οι διευθυντές εκπαίδευσης, οι διευθυντές των σχολείων,  οι συνάδελφοι, οι φίλοι, οι μαθητές, οι γονείς, τα κόμματα, ο Δήμος. Η συμμετοχή λοιπόν σε όλες αυτές τις διαδικασίες είναι απαραίτητη ώστε να δώσουμε το παρών και να στείλουμε μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες.

 

- Μήνυμα προς την Κεραμέως, την Κυβέρνηση, τον ΣΕΒ, την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και τα επιτελεία τους. Φτάνει πια!! Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, την τιμή του ρεύματος και της βενζίνης, τους μισθούς πείνας, την ανεργία, τα διαλυμένα νοσοκομεία, τον ξενιτεμό των νέων, την μετατροπή της σύνταξης σε επίδομα κηδείας, την εργασιακή ζούγκλα, τον εργοδοτικό δεσποτισμό. Την ιδιωτικοποίηση και το πλιάτσικο στα δημόσια αγαθά (ενέργεια, λιμάνια, τρένα, νερό κι όλο το περιβάλλον…)

Δεν ανεχόμαστε κάποιοι να παίζουν με τη φωτιά του πολέμου και -με πρόσχημα την άδικη και απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- να μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντη βάση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και όργανο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. ΟΧΙ στην πολεμική όξυνση και τον εθνικισμό που καλλιεργείται στην περιοχή μας και όλη την Ευρώπη. ΝΑΙ στην Ειρήνη και τη φιλία, τη διεθνιστική πάλη όλων των λαών,  με αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του  Διεθνούς Δικαίου.

 

Λέμε ΟΧΙ στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, που ξεθεμελιώνει τη Δημόσια Εκπαίδευση συνολικά, καταστρατηγεί τις εργασιακές σχέσεις και το  παιδαγωγικό μας έργο, εντείνει τους αποκλεισμούς, τις ταξικές και τις μορφωτικές ανισότητες (αξιολόγηση ατομική και σχ. μονάδας, Τράπεζα Θεμάτων, ΕΒΕ, PISA,πανεπιστημιακή αστυνομία νομοσχέδια για ΑΕΙ και τεχ. εκπαίδευση).

Αντιστεκόμαστε στο ν/σχεδιο για την αξιολόγηση . Κάνουμε πράξη την Απεργία Αποχή που έχει εξαγγείλει η ΕΛΜΕ. Με την αξιολόγηση εκτός  από την πειθάρχηση και την υποταγή προωθούν την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, περικόπτουν ακόμη περισσότερο  τη κρατική χρηματοδότηση για να εισβάλουν οι χορηγοί κι οι επιχειρηματίες και να παραδοθεί η Δημόσια Εκπαίδευση ολοκληρωτικά στην "αγορά."Λέμε  Όχι στην κατάργηση μαθημάτων, την ακύρωση διδακτικών αντικείμενων (π.χ. Κοινωνιολογία, Σχέδιο), την υποβάθμιση των μαθημάτων που προάγουν τέχνες και πολιτισμό. Λέμε Όχι στο σχολείο

 

με τα 27άρια τμήματα, όταν ζητάμε 20άρια το πολύ, στις καταργήσεις τμημάτων, στις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις ανεπαρκείς υποδομές. Λέμε Όχι στον θεσμό των τριμηνιτών, των αναπληρωτών που καλύπτουν χρόνια τώρα πραγματικά κενά και στην πρόσληψή τους με βάση το προσοντολόγιο που προάγει την ανθρωποφαγία και τον ανταγωνισμό. Η απάντησή μας είναι αγώνας για  μαζικές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, Αγώνας για να καλυφθούν τα σχεδόν 44.000 κενά! Λέμε Όχι στη σύνταξη στα 67 χρόνια, όταν σταθερά ζητάμε σύνταξη στα 60 χρόνια ή στα 30 υπηρεσίας. Λέμε Όχι και δεν ανεχόμαστε τη σαπίλα της κίτρινης πληροφόρησης και προπαγάνδας, αλλά και την καταστολή, την αδιαφάνεια και την τρομοκρατία (έγγραφα Κόπτση, διώξεις 114 διευθυντών, τρομοκρατία για απουσίες και βαθμούς στην τηλεκπαίδευση ποινικοποίηση απεργιών, φακέλωμα των σωματείων, άγρια αστυνομοκρατία που φτάνει ακόμη και να δολοφονεί νέα παιδιά).

 

Μήνυμα προς την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ), που συχνά απαξιώνουν την έννοια του συνδικαλισμού, υποτάσσοντάς τον στις κυβερνητικές επιλογές και τις κομματικές σκοπιμότητες. Οι πλειοψηφίες αυτές μπορούν και πρέπει να ανατραπούν!… Οδήγησαν μετά τον Οκτώβρη του ΄21 την ΟΛΜΕ στην αφασία και την αδράνεια και υπονόμευσαν και τις  αποφάσεις των ΕΛΜΕ, όπως αποτυπώθηκαν ακόμη και στην τελευταία Γ.Σ των προέδρων.  Αγωνιζόμαστε για μια μαχόμενη δημοκρατική ομοσπονδία εκφραστή και συντονιστή των μελών της και όχι κλαμπ επαγγελματιών συνδικαλιστών! Γι΄ αυτό οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων δεν δίστασαν να παραιτηθούν από το ΔΣ της ΟΛΜΕ τον Φεβρουάριο του ΄22 και να γυρίσουν στο σχολείο τους για να μην διοριστούν στο ΔΣ από τα δικαστήρια, όπως συνέβη με όλα τα υπόλοιπα μέλη. Γι΄ αυτό οι εκπρόσωποί μας δεν είναι καρεκλοκένταυροι, αλλά σταθερά εναλλάσσονται στην ΟΛΜΕ κι  επιστρέφουν στο σχολείο όπου ανήκουν!             

 

- Μήνυμα προς τους διορισμένους Διευθυντές εκπαίδευσης, όπως ο κ. Νικολόπουλος, στέλεχος σε ΔΑΚΕ και Ν.Δ, που  εμπνεόμενος  από Κεραμέως και Κόπτση, καταστρατηγεί Α΄ανάθεση, αρχαιότητα και λειτουργεί παράτυπα και με αδιαφάνεια σε τοποθετήσεις, τρομοκρατεί συναδέλφους με τις ΕΔΕ, προκαλώντας ακόμη και την αντίδραση της ΟΛΜΕ Δεν θα ανεχτούμε την αδιαφάνεια, και την προσπάθεια του ΔΔΕ να υποσκάψει τα σωματεία μέσω και της διαπλοκής με τη διοίκηση!

Μήνυμα προς τα άλλα στελέχη, όπως όσοι διευθυντές και άλλα μέλη της διοίκησης σχολείων ονειρεύονται να γίνουν manager και αξιολογητές θεωρώντας ότι οι ίδιοι κατατάσσονται στους «αρίστους».

- Μήνυμα στις άλλες παρατάξεις τοπικά στην ΕΛΜΕ μας. Ιδιαίτερα στη ΔΑΚΕ που εκτός των άλλων  δεν αντιπαρατίθενται με τη διοίκηση, ακόμα και στην περίπτωση που αυτή αδικεί και τρομοκρατεί και καταστρατηγεί Α΄ ανάθεση κι αρχαιότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι ούτε στο διορισμένο ΠΥΣΔΕ καταψηφίζουν ούτε συμμετέχουν στις πολλές παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ στη ΔΔΕ, για όλα αυτά. Χτύπημα για το ήθος και τις αξίες του συνδικαλισμού  προκαλεί και το γεγονός ότι 7 από τα 8 μέλη του ψηφοδελτίου της ΔΑΚΕ  μετείχαν στις ΛΕΕ. Μάλιστα μετείχε και το μέλος του Δ.Σ παρά την αντίθετη απόφαση της ΕΛΜΕ, Επίσης, να σημειώσουμε ότι και η ΣΕΑΡ απέχει  από τις δράσεις στη ΔΔΕ και μετείχε στις ΛΕΕ το 1 από τα 2 μέλη της στο Δ.Σ παρά την αντίθετη απόφαση. Κυρίαρχη στη λογική της είναι η αλλαγή της κυβέρνησης και δεν προσφέρει τελικά υπηρεσίες στους συναδέλφους .

 

- Μήνυμα προς τη νεολαία μας, τους μαθητές μας, τους γονείς τους. Είμαστε εκπαιδευτικοί που αγαπούν το δημόσιο σχολείο, που πιστεύουν ότι αυτή η εκπαίδευση που έχουμε δεν είναι αρκετή, δεν μας κάνει. Καμία παιδεία και μόρφωση δεν μπορεί να προαχθεί όταν στα παιδιά λείπει η τροφή, η στέγη, η περίθαλψη, οι γονείς… όταν λείπει η εμπειρία του πολιτισμού… Το σχολείο και η γνώση δεν είναι προνόμιο όσων πληρώνουν, ούτε κληρονομικό δικαίωμα όσων αποφοιτούν από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της «αριστείας-αχριστίας». Λέμε στους μαθητές μας: «Αξίζετε πολλά! Απαιτείστε, διεκδικήστε!».

 

-Μήνυμα στα σωματεία και τους εργαζομένους ότι θα συμβάλλουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας για να συνεχιστεί η αντίσταση ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, το έκτρωμα Χατζηδάκη και την εργοδοτική λεηλασία. Όχι ξέπνοα για «να βγει η υποχρέωση», αλλά με πνεύμα και δράσεις ανάλογες των μέτρων που παίρνουν οι σκληροί,  ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι κυβερνώντες.

Ας σκεφτούμε πού μας έχει οδηγήσει το «δεν βαριέσαι», «δεν πειράζει», η συμμόρφωση, η απαξίωση του σωματείου, του διαλόγου, η έλλειψη μαζικών και αποφασιστικών αγώνων: 40% μειώσεις μισθών, αύξηση ωραρίου και ορίων συνταξιοδότησης, απαξίωση, τρομοκρατία και εκμαυλισμός της εργασίας μας…                                                                                                                   Ας σκεφτούμε ότι τις εποχές που οι εργαζόμενοι μετρούσαν κατακτήσεις (αυξήσεις μισθών, ασφάλιση, 8ωρο, βελτίωση εργασιακών συνθηκών κ.λπ.) κριτήριο της ενότητάς τους αποτελούσε η ανάγκη για μια ζωή με αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία και δημόσια αγαθά και όχι η εμμονική αναμονή και το όνειρο της ψήφου στις εκλογές κάθε 4 χρόνια! Oι εργαζόμενοι σε Cosco και e-food δεν κέρδισαν επειδή ανέμεναν κάποιους μεσσίες, αλλά γιατί αγωνίστηκαν μαχητικά.

Ας σκεφτούμε τι συμβαίνει όταν αφήνουμε τις τύχες μας σε αυτόκλητους «σωτήρες» και στην εναλλαγή των κυβερνήσεων. Η εμπειρία δείχνει ότι η εξαπάτηση μετατρέπεται σε τέχνη, ότι η ψήφιση των μνημονίων στη Βουλή απ'όλες τις κυβερνήσεις ,  τα πορίσματα Λιάκου, τα προσοντολόγια κι η αξιολόγηση Γαβρόγλου-ΙΕΠ, έχουν ανοίξει τον δρόμο για επαχθέστερα μέτρα σε βάρος δημόσιας εκπαίδευσης, μαθητών και  εκπαιδευτικών. Η εμπειρία δείχνει ότι οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί βρίσκουν πάντα κερδισμένους τους ισχυρούς και πλούσιους, ΣΕΒ, ΕΕ, κομπιναδόροι, τοκογλύφοι, offshore, Novartis, Siemens, πολεμικές βιομηχανίες  κλπ. Και χαμένους την κοινωνία, τους μαθητές μας, εμάς τους ίδιους. Ο αυξανόμενος πλούτος τους οδηγεί στην αυξανόμενη φτώχεια μας...

Ας σκεφτούμε τι θα συνέβαινε αν, αντί να γκρινιάζουμε και να βλαστημάμε, θέταμε το ερώτημα: «αν είχα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα συνέβαιναν όλα αυτά;» Η αδιαφορία και η απάθεια δεν ταιριάζει στους εκπαιδευτικούς, βοηθά τον καταπιεστή και όχι το θύμα. Η σιωπή ενθαρρύνει την εξουσία να περάσει και άλλα επαχθέστερα μέτρα για όλο τον λαό.   Επειδή οι δήθεν «εύκολες» λύσεις κάηκαν... Όλοι χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο,για αξιοπρεπή μισθό και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε εργαζόμενους και άνεργους, για αξιοπρεπή σύνταξη σε όσους μόχθησαν μια ζωή, για όλα τα κοινωνικά αγαθά δημόσια και δωρεάν, αφού παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στον λαό!!! Επειδή δεν θέλουμε οι ποιητές να γράφουν για εμάς:  

«Δειλοί, μοιραίοι, κι άβουλοι αντάμα, προσμένουν, ίσως, κάποιο θάμμα»...

Γι΄ αυτό:

 

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ! ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΑΧΟΜΕΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΛΜΕ, ΕΚΦΡΑΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ  ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ!

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ

Στις Εκλογές στις 20/6, 8.30πμ – 3.30μμ

στο 1ο Λύκειο Ανω Λιοσίων

 

ΝΑ  ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ - ΤΑΞΙΚΟ - ΟΡΑΜΑΤΙΚΟ

Αριστερή Ενότητα για Ρήξη και Ανατροπή (ΑΕΡΑ)    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου