συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Αριστερή Ενότητα για Ρήξη και Ανατροπή (ΑΕΡΑ) Α. Λιοσίων-Φυλής-Ζεφυρίου: Για τις παρατάξεις την ΕΛΜΕ

  ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ για Ρήξη και Ανατροπή

(Α.Ε.Ρ.Α.  Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής)

Είμαστε υποχρεωμένοι να σχολιάσουμε ορισμένα ζητήματα που αφορούν  τις 2 άλλες παρατάξεις, ΔΑΚΕ και ΣΕΑΡ, που εκπροσωπούνται στο ΔΣ της ΕΛΜΕ.

1. Στις πρόσφατες επισκέψεις μας στα σχολεία γίναμε αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών από συναδέλφους για το γνωστό θέμα της συγκρότησης των Λυκειακών Επιτροπών Εξετάσεων (ΛΕΕ). Το ΔΣ της ΕΛΜΕ έχει εγκαίρως και επαρκώς τοποθετηθεί με την από 14/4/22 σχετική ανακοίνωση, που εκφράζει απολύτως τα 4 μέλη της ΑΕΡΑ στο ΔΣ. Όμως, τοποθετούμαστε κι ως παράταξη εξαιτίας όσων έχουν γίνει ως τώρα.

Είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή στις ΛΕΕ είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ των συναδέλφων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η ανάλγητη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική (σε ενέργεια, πληθωρισμό, στήριξη αδύναμων κλπ) μας φτωχοποιεί ταχύτατα!... Όμως, όταν ο ορισμός των μελών των ΛΕΕ συχνά είναι αδιαφανής και γίνεται τότε κυρίως με όρους εξυπηρέτησης ημετέρων, τότε τα σωματεία και τα μέλη των ΔΣ πρέπει, αφενός να καταγγέλλουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και αφετέρου να απαιτούν την εξαίρεσή τους από τις ΛΕΕ. Αυτό είναι και το πνεύμα της προαναφερθείσας ανακοίνωσης του ΔΣ.

Η ΔΙΔΕ Δυτικής Αττικής, φέτος για 2η συνεχή χρονιά ορίζει 3 μέλη του ΔΣ στις ΛΕΕ και, μάλιστα, παρά την έγκαιρη αντίθετη απόφαση του ΔΣ για το θέμα, δημιουργώντας  αρνητικές εντυπώσεις και εύλογες απορίες! Θεωρούμε ότι ο ορισμός των συναδέλφων γίνεται σκόπιμα από τη ΔΙΔΕ, η οποία προσπαθεί από τη μία να βολέψει κάποιους στις περιζήτητες αυτές θέσεις και από την άλλη να δημιουργήσει την εικόνα διαπλοκής και εξάρτησης του σωματείου μας από τη διοίκηση, πράγμα τελείως απαράδεκτο για τα δικά μας συνδικαλιστικά ήθη.

Σε ό,τι αφορά την παράταξή μας το 1 μέλος της ΑΕΡΑ και του ΔΣ, που ορίστηκε αναπληρωματικός σε ΛΕΕ, κατέθεσε άμεσα αίτημα εξαίρεσής του ακολουθώντας την απόφαση που είχε πάρει το ΔΣ της ΕΛΜΕ μας ήδη πριν το Πάσχα.

Απ' ό, τι φαίνεται, όμως, δεν ενστερνίζονται όλοι αυτές τις απόψεις!… Έτσι, από τους 8 του ψηφοδελτίου της ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων–Ζεφυρίου–Φυλής οι 7 μετέχουν σε ΛΕΕ! Μετέχουν και νεοδιόριστοι συνάδελφοι (το μόνο καλό σε αυτές τις επιλογές) καταρρίπτοντας ένα προσχηματικό επιχείρημα, που συχνά ακούγεται, ότι δεν αλλάζει συχνά η σύνθεση των ΛΕΕ λόγω της εμπειρίας που πρέπει να έχουν οι συμμετέχοντες. Δεν υπήρχαν, άραγε, και άλλοι συνάδελφοι που ενδιαφέρονταν για τις θέσεις αυτές; Είναι τόσο υψηλά τα προσόντα και η ικανότητα ορισμένων ώστε να κρίνονται αναντικατάστατοι στις ΛΕΕ; Χρειάζεται ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, να μας εξηγήσει γιατί δεν ζήτησε την εξαίρεσή του, υλοποιώντας την απόφαση του ΔΣ; Δεν είναι λάθος οι συνδικαλιστές, που υποχρεωτικά έρχονται σε συχνή επικοινωνία με τη διοίκηση, να δέχονται προνομιακή μεταχείριση από αυτήν; Τι μήνυμα στέλνεται στους συναδέλφους με αυτόν τον τρόπο;

Επιπλέον, 1 μέλος του ψηφοδελτίου της ΣΕΑΡ ορίστηκε στις ΛΕΕ. Ο συνάδελφος ας μας εξηγήσει γιατί δεν ζήτησε την εξαίρεσή του με βάση την απόφαση της ΕΛΜΕ; Ποια είναι η άποψη της ΣΕΑΡ για το ζήτημα της συγκρότησης των ΛΕΕ; Δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτές τις συμπεριφορές εμπεδώνεται στον κλάδο εικόνα διαπλοκής πολλών συνδικαλιστών με τη διοίκηση;

2. Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, αφού "επανήλθαν στη δράση" μετά από κάποια χρόνια, αποφεύγουν επιμελώς οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τη διοίκηση ακόμη κι όταν αυτή αδικεί και τρομοκρατεί συναδέλφους και καταστρατηγεί την Α΄ ανάθεση και την αρχαιότητα. Μόνιμα δεν μετέχουν στις παρεμβάσεις στη ΔΙΔΕ ή με το ΔΣ ή με τις μαζικές διαμαρτυρίες συναδέλφων που οργανώνουν οι 2 ΕΛΜΕ της Δυτικής Αττικής. Αντί να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των συναδέλφων, στελέχη της ΔΑΚΕ, που διορίστηκαν στο δοτό ΠΥΣΔΕ, συντάσσονται με τις απαράδεκτες, παράτυπες ή και παράνομες επιλογές και αποφάσεις του, που βρίσκουν αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Όμως, αυτή τη χρονιά μόνιμη είναι και η απουσία της ΣΕΑΡ από τις παρεμβάσεις και τις διαμαρτυρίες των ΕΛΜΕ στη ΔΙΔΕ.

3. Τέλος, στη ΔΑΚΕ προσπαθούν να οικειοποιηθούν τις θετικές εξελίξεις στην περιοχή των Άνω Λιοσίων σχετικά με τη λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου, των Λυκειακών τάξεων στο Εσπερινό Γυμνάσιο, την ίδρυση του 5ου Γυμνασίου και την κατασκευή νέου κτιρίου για το 3Ο ΓΕΛ. για τα οποία αγωνιζόμαστε στο σωματείο αρκετά χρόνια μαζί με την τοπική κοινωνία. Έτσι, σε παλιότερη ανακοίνωσή τους προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ήταν καθοριστικός ο ρόλος τους στην προώθηση αυτών των θεμάτων, αν και τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν μετείχαν στο ΔΣ της ΕΛΜΕ αλλά ήταν απόντες από κάθε σχετική αγωνιστική διεκδίκηση.

Μάλλον, ταυτίζονται και πάλι με τις σχετικές ενέργειες της διοίκησης, ΔΙΔΕ και υπουργείου, και το κάνουν αυτό παρά το γεγονός ότι αγνοούν πάρα πολλά για τα συγκεκριμένα σχολεία.  Ίσως,  θεωρούν ότι, όπως και η κυβέρνηση και το υπουργείο, έτσι και ο ΔΔΕ Δυτικής Αττικής μπορεί να λύσει όλα μας τα προβλήματα, εργασιακά και κτιριακά, γι΄ αυτό μας προτρέπουν και να μην ανησυχούμε γι΄ αυτά, αλλά και να μην αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας!… Τέλος, ας μας ρωτήσουν πού βρίσκεται το Ειδικό Γυμνάσιο, πού θα κατασκευαστεί το 5Ο και πού έχει οριστεί η κατασκευή του 3Ο ΓΕΛ, γιατί μάλλον δεν τα γνωρίζουν ακόμη και τώρα που εκπροσωπούνται στο ΔΣ!…

11 Ιουνίου 2022

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου