συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΜΑΘΙΑΣ: Για μια ΕΛΜΕ αγωνιστικό σωματείο και όχι όργανο κομματικής καταγραφής!

  • Δεν υποχωρούμε! Δεν συναινούμε! Αγωνιζόμαστε!
  • Υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο και την εργασία μας
  • Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ

Δεν υπάρχουν αδιάβατοι δρόμοι…

«ο δρόμος γίνεται βαδίζοντας»

Κρίσιμες εκλογές για την πορεία της ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

Οι εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ γίνονται στις 16 Δεκεμβρίου σε μια κρίσιμη χρονιά που θα κριθεί: Αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβάλλει ένα σχολείο εμπορευματοποιημένο, ιδιωτικοποιημένο και ανταγωνιστικό. Αν οι εκπαιδευτικοί θα μετατραπούν σε φοβισμένους, υποταγμένους υπαλλήλους. Αν θα εξακολουθήσει να υπάρχει συνδικαλιστικό κίνημα με στοιχειώδη δημοκρατική δομή ή ο γραφειοκρατικός, κυβερνητικός και κομματικός συνδικαλισμός θα το οδηγήσουν είτε στην υποταγή και το συμβιβασμό είτε στην αναμονή και την υποχώρηση. Αν θα συνεχίσουμε να έχουμε συλλογικές διεκδικήσεις ή θα επικρατήσει η λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»!

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα παίρνει επείγοντα χαρακτήρα, γιατί αρχίζει η εφαρμογή του ψηφισμένου αντιεκπαιδευτικού νομοθετικού πλαισίου και η αντίδραση των καθηγητών πρέπει να είναι άμεση.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να σαρώσει

τα πάντα στο διάβα της!

Η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική πολιτική με τις εκατόμβες νεκρών που την κατατάσσουν στις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως. Ασκεί αντεργατική, αυταρχική πολιτική εκμεταλλευόμενη και τον κορονοϊό, ενώ έχει αφήσει το ΕΣΥ να νοσεί χωρίς μέτρα στήριξης. Προωθεί και ολοκληρώνει τις αντιλαϊκές πολιτικές Ε.Ε.-ΟΟΣΑ-ΔΝΤ-ΣΕΒ που υπηρέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ (προϋπολογισμούς λιτότητας, ανατιμήσεις φωτιά σε ΔΕΗ, πετρέλαιο, αέριο, είδη πρώτης ανάγκης, ιδιωτικοποιήσεις σε ό,τι απέμεινε από δημόσιες δομές -ΔΕΗ, Εγνατία Οδός, περιφερειακά λιμάνια, τερατουργήματα όπως ο ν. Χατζηδάκη, κ.ά.). Στηρίζει επιχειρήσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον και τον πολιτισμό (Σκουριές, Άγραφα, Φυλή, Ελληνικό, κλπ). Καταθέτει νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό με επιβαρύνσεις στους μισθωτούς, μειώνει τις δαπάνες για παιδεία και υγεία, προσθέτει άλλα 4,1 δισ. νέους φόρους και άλλα 2 δισ. από αυξήσεις σε ΦΠΑ. Μειώνει κατά 2% ακόμη τη φορολογία στους επιχειρηματίες από 24% στο 22% – πέρσι είχαν μείωση άλλο ένα 4%, και μείωση 5% στα κέρδη από μερίσματα. Με το νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη επιβάλλει νέο εργασιακό μεσαίωνα (καταργεί 8ωρο, Συλλογικές Συμβάσεις, κ.ά.). Επιφέρει καίριο χτύπημα στη δράση των σωματείων (ηλεκτρονικές εκλογές, ηλεκτρονική κήρυξη απεργιών, φακέλωμα διοικήσεων και μελών, κ.ά.).

Κυβέρνηση βίας και καταστολής

Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ εφαρμόζεται με καταπάτηση στοιχειωδών συνταγματικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών : κατάργηση ασύλου, πανεπιστημιακή αστυνομία, ποινικοποίηση των εκπαιδευτικών αγώνων, αστυνομική βία κατά διαδηλωτών, εκατοντάδες διώξεις και δίκες αγωνιστών. Στοχεύουν στην υποταγή και την τρομοκράτηση του λαού και της νεολαίας.

2021: χρονιά εφαρμογής αντιεκπαιδευτικών μέτρων!

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία νομοθέτησε το σύνολο σχεδόν των μέτρων του αντιεκπαιδευτικού προγράμματος της Ν.Δ. για την εκπαίδευση (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων, ισοτιμία πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων και ΑΕΙ, εξοστρακισμός μαθημάτων από το Λύκειο, υποβάθμιση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δίχρονες Επαγγελματικές Σχολές κατάρτισης, αποθέωση μαθημάτων δεξιοτήτων από το Νηπιαγωγείο, θέσπιση πανελλαδικών εξετάσεων τύπου Pisa στην Γ΄ Γυμνασίου και στην Στ΄ Δημοτικού). Η εφαρμογή τους αλλάζει δραματικά τα χαρακτηριστικά της δημόσιας παιδείας, με μεγαλύτερη πρόσδεσή της στις ανάγκες της αγοράς. Τα σκληρά εξεταστικά πλέγματα θα απογειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα βαθύνουν την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Η υπoχρηματοδότηση στην εκπαίδευση συνεχίζεται Χιλιάδες είναι οι χαμένες ώρες διδασκαλίας, γιατί οι διορισμοί δεν επαρκούν και οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν καλύπτουν τα κενά (150 στη δυτική Θεσσαλονίκη – 50 Γενική Παιδεία, 25 Τμήματα Ένταξης, 25 Παράλληλη). Προωθούν την αξιολόγηση για να υποτάξουν τους εκπαιδευτικούς στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής τους.

Η αξιολόγηση δέχτηκε ισχυρό πλήγμα!

Η αξιολόγηση δεν ανατράπηκε, όμως δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, στην πραγματικότητα είναι ένας άταφος νεκρός στη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Με τους αγώνες αποδείχτηκαν και στους πιο δύσπιστους οι στοχεύσεις της πολιτικής της σκληρής αξιολόγησης που θέλουν να επιβάλλουν για να χειραγωγήσουν τους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση αισθάνθηκε πολύ κοντά την ανάσα της νίκης των αγώνων. Τελικά βρήκε στήριξη σε ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ που φρόντισαν με κάθε τρόπο να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα και να σταματήσουν την απεργίας– αποχή (ΓΣ προέδρων 16/10 και 27/11, προκατασκευασμένη γνωμοδότηση νομικής συμβούλου της ΟΛΜΕ). Η απεργία αποχή είναι ισχυρό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών και θα γίνει ο εφιάλτης πολλών! Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί.

Νόθα ΠΥΣΔΕ καταπατούν εργασιακά δικαιώματα

Υπουργείο και Κεραμέως, υπουργός του αυταρχισμού και της βίας, προωθούν αντιεκπαιδευτικά μέτρα μέσα στην πανδημία. Ενώ το 90 % του κλάδου δεν συμμετείχε στις εκλογές – παρωδία στις 7/11 του 2020, συγκρότησε νόθα ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ με δοτά μέλη από Ν.Δ. και ΔΑΚΕ. με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενημέρωση και έλεγχος από τους εκπαιδευτικούς στη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών.

Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση

Κυβέρνηση και Υπουργείο χρησιμοποίησαν ως «μαγική λύση» την τηλεκπαίδευση. Αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες στους μαθητές. Με το εικονικό σχολείο της τηλεκπαίδευσης, τηλεαπουσίες, τηλεβαθμολόγηση επιδίωξαν να νομιμοποιήσουν – μονιμοποιήσουν την τηλεκπαίδευση ως κανονική εκπαίδευση. Έχουν πολλαπλούς στόχους (αντικατάσταση διορισμών, ιδιωτικοποίηση μείωση δαπανών, χτύπημα εργασιακών σχέσεων).

Ο Συνδικαλισμός της συναλλαγής και αναμονής δεν πάει άλλο!

Η ΟΛΜΕ, είτε λόγω ανοιχτής συνδιαλλαγής με την κυβέρνηση, είτε λόγω της πλήρους υποταγής στις κομματικές «γραμμές» της αναμονής και της φθοράς, είναι ανίκανη να εμπνεύσει διαθέσεις αγώνα και αντίστασης στον κλάδο.

Οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ δεν μπορούν να ξεπλυθούν για την ανυποληψία τους. Δεν ανέχθηκαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικούς να είναι πρωταγωνιστές στους αγώνες που δίνουν αυτοπεποίθηση και βάζουν πλώρη για κατακτήσεις. Αναδείχθηκαν σε πρωτομάστορες πραξικοπηματικών ενεργειών (μέλη τους άλλαξαν αποφάσεις σε Γ.Σ. προέδρων στις 16/10), σε ρόλο Κεραμέως τρομοκρατούν, φτιάχνουν «κατά παραγγελία» γνωμοδοτήσεις για το σταμάτημά του αγώνα, κ.ά.). Για να μη τους τιμωρήσει ο κλάδος ζήτησαν διορισμό δοτής Διοίκησης της ΟΛΜΕ από τα δικαστήρια, αντί της διεξαγωγής συνεδρίου της ΟΛΜΕ. Δεν καταθέτουν πρόγραμμα αγώνα και σέρνονται πίσω από τη γνωστή ΑΔΕΔΥ εν αναμονή εθιμοτυπικών κινητοποιήσεων.

Η υπονόμευση της ΕΛΜΕ από τον κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό !

Τη διετία που πέρασε στην ΕΛΜΕ Ημαθίας αγωνιστήκαμε για να αποτρέψουμε την επιχειρούμενη από ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ μετατροπή της σε κακέκτυπο της ΟΛΜΕ,. Είναι διακαής τους στόχος να μετατρέψουν την ΕΛΜΕ από ένα αγωνιστικό σωματείο σε ομοσπονδία παρατάξεων που δρα η καθεμία για τον εαυτό της.

Πρωταγωνιστές της υπονόμευσης αναδείχτηκαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, που κωλυσιεργούσαν συνεχώς τις διαδικασίες. Καταψήφισαν ή στάθηκαν στο "λευκό" σε κάθε ζήτημα που μας έφερνε αντιμέτωπους με την κυβέρνηση, απουσίαζαν τακτικά από τις συνεδριάσεις του ΔΣ αλλά και από τις κινητοποιήσεις. Μέλος τους στο ΔΣ της ΕΛΜΕ υλοποιούσε την αξιολόγηση την ώρα που ο κλάδος σε ποσοστό 90% έκανε απεργία – αποχή. Στις ενημερώσεις του ΔΣ αντί να μεταφέρουν τις θέσεις του σωματείου μας διατύπωναν τις θέσεις της παράταξής τους χωρίς καν να διευκρινίζουν πως δεν είναι θέσεις της ΕΛΜΕ. Έφτασαν στο σημείο να υπερασπιστούν, σε συνέντευξη τύπου της ΕΛΜΕ, την αξιολόγηση και να υπονομεύσουν τη δράση του σωματείου!!!

Η παράταξη της ΔΑΚΕ είναι βασικός εκφραστής της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο μας.

• Οι ΣΥΝΕΚ επέλεξαν να πατήσουν σε δυο βάρκες. Αμηχανία, αλλοπρόσαλλες και αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις, σύμπλευση με τη ΔΑΚΕ σε αρκετά ζητήματα. Ουσιαστικά λειτουργούσαν ως πιστά αντίγραφα της κεντρικής παράταξής τους που συμπλέει ανοιχτά με τη ΔΑΚΕ. Σε ρόλο Κεραμέως τώρα τρομοκρατούν τους συναδέλφους για να μη συνεχιστεί η απεργία αποχή.

Η κυβέρνηση δεν είναι αήττητη!

Οι μαζικές κινητοποιήσεις στις πλατείες στη Νέα Σμύρνη και αλλού, η μαχητική επανεμφάνιση του φοιτητικού κινήματος, ο νικηφόρος εργατικός αγώνας της efood, η ηρωική νίκη των εργαζομένων στην cosco, ο δικός μας πρόσφατος μεγάλος αγώνας επιβεβαιώνουν τις νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται για τη νίκη των αγώνων και για ένα ισχυρό κίνημα ανατροπής.

Οι αγώνες στα χέρια εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ

Η συνέχιση και ενίσχυση της αγωνιστικής πορείας της ΕΛΜΕ είναι υπόθεση όλων των καθηγητών και θα κριθεί με την ψήφο των συναδέλφων.

Αιτήματα – διεκδικήσεις

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Μονιμοποίηση αναπληρωτών με βάση πτυχίο και προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολόγιου. Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  • Κάλυψη όλων των κενών. Καμία αύξηση ωραρίου, καμία ώρα υποχρεωτικής υπερωρίας.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.200 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια, ίση με τον καταληκτικό μισθό.
  • Πάλη ενάντια στην αξιολόγηση Σχολείων και Εκπαιδευτικών! Απεργία – αποχή. Δημοκρατία και Παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία.
  • Αγώνας ενάντια στο Νέο Λύκειο της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών, στην υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση και στις δίχρονες Επαγγελματικές Σχολές.
  • Λέμε όχι στα νέα εξεταστικά πλέγματα (τράπεζα θεμάτων, Ε.Β.Ε., εξετάσεις PISA σε Στ΄ δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου) και στους νέους φραγμούς στη μόρφωση.
  • Μέτρα προστασίας για ασφαλή λειτουργία των σχολείων (15 μαθητές/τμήμα, μαζικά τέστ για όλους, επάρκεια καθαριστριών/στών, νοσηλευτές στα σχολεία, μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ).
  • Όλα τα παιδιά στο σχολείο μέχρι τα 18, χωρίς αποκλεισμούς, ανεξάρτητα από χρώμα, θρήσκευμα, φύλο, εθνικότητα! Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.
  • Καθιέρωση ενιαίου 12χρονου σχολείου και δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης που θα χωράει όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Όχι στην κατάργηση των συλλόγων διδασκόντων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
  • Να επανέλθουν οι ειδικότητες που εξοστρακίστηκαν
  • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ. Πάλη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό. ,

«Να είμαστε έτοιμοι κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα!» (Γ. Ρίτσος)

Η ψήφος στον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ

είναι ψήφος για ένα σωματείο που ενώνει, παλεύει και νικά!

Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ είναι σχήμα που δεν καθοδηγείται από κανένα πολιτικό φορέα και συμμετέχουν πολλοί ανένταχτοι συνάδελφοι από το χώρο της αριστεράς.

Επίμονα υπερασπιζόμαστε την αυτοτέλεια των σωματείων και των αγώνων μας από το κράτος και τα κόμματα.

Πιστεύουμε στην κοινή δράση των αγωνιστικών δυνάμεων. Αγωνιζόμαστε για ένα μαζικό, ακηδεμόνευτο, δυναμικό και διεκδικητικό εκπαιδευτικό κίνημα.

Στήριξε τον ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ/ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Κάνε την πραγματικότητα να μην είναι αυτονόητη! Άλλαξε το τοπίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου