συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

ΟΕΝΓΕ προς την Εφημερίδα των Συντακτών: προξενεί έκπληξη η επιλογή να μπει στο στόχαστρο τη λειτουργία του ΤΕΠ του Παν/κού Νοσοκομείου της Λάρισας

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2022

Α.Π:12524

ΠΡΟΣ:

ü  ΜΕΛΗ Γ.Σ ΟΕΝΓΕ

ü  ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΕΝΩΣΕΩΝ

ü  ΦΟΡΕΙΣ

ü  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

 

 

Προς «Εφημερίδα Συντακτών» από ΟΕΝΓΕ

Σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στη δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τη δημόσια δευτεροβάθμια περίθαλψη που μας γυρνάει δεκαετίες πίσω για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών κλινικαρχών και των μεγαθηρίων της υγείας που κερδοσκόπησαν άγρια την περίοδο της πανδημίας, αφήνοντας ασθενείς να πεθαίνουν αβοήθητοι, μας προξενεί τουλάχιστον έκπληξη η επιλογή της «Εφ Συν» να βάλει στο στόχαστρο τη λειτουργία του ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας (και όχι μόνο), το οποίο με απόφαση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου λειτουργεί  από τον Αύγουστο του 2017 ως αυτοτελές Τμήμα όπως ακριβώς προβλέπεται στον οργανισμό του Π.Γ.Ν.Λ (1229 / 11-4-2012). Ένα τμήμα που χάρη στη σκληρή, υπεράνθρωπη πολλές φορές προσπάθεια  των  γιατρών του, τόσο των ειδικευμένων όσο και των ειδικευόμενων, προσφέρει πολύτιμο έργο στο λαό της Λάρισας. Ιδιαίτερα τα 3 χρόνια της πανδημίας το ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας είχε καθοριστική συμβολή στην περίθαλψη των ασθενών. Όπως άλλωστε και ΤΕΠ σε άλλα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία τα οποία επίσης ανήκουν στο ΕΣΥ, όπως προβλέπεται από τον οργανισμό τους.

Τα παραπάνω είναι γνωστά εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια. Μάλιστα, η εφημερίδα σας έχει φιλοξενήσει σχετικές ανακοινώσεις της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και της ΟΕΝΓΕ όταν και στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί η «κατάληψη» του ΤΕΠ από τους κκ Καθηγητάς. Όμως η συντάκτρια του εν λόγω δημοσιεύματος (21/10/22) φαίνεται πως τα αγνοεί όλα αυτά. Η συντάκτρια του δημοσιεύματος επιλέγει να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη διευθύντρια του ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας. Αυτοαναγορεύεται σε αξιολογητή και κρίνει, άραγε με ποια κριτήρια, ότι ο καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Θεσσαλίας είναι καταλληλότερος για να αναλάβει τη διεύθυνση του ΤΕΠ. Μάλιστα δεν είχε την στοιχειώδη δημοσιογραφική ευαισθησία να επικοινωνήσει με την γιατρό την οποία στοχοποιεί και να ζητήσει την άποψή της για το θέμα. 

Δεν θα σταθούμε περισσότερο σε αυτό όχι επειδή είναι ήσσονος σημασίας αλλά επειδή η ουσία είναι αλλού:

Η συντάκτρια του ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η μετατροπή των ΤΕΠ των τριών Πανεπιστημιακών νοσοκομείων (Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας) σε Πανεπιστημιακές Κλινικές Επείγουσας Ιατρικής, είναι όρος για την εκπαίδευση των νέων γιατρών και ζητάει από την κυβέρνηση να «παρέμβει για την εξόφθαλμη κωλυσιεργία σε βάρος του ΕΣΥ».

Δεν αρκείται μόνο σε αυτό αλλά ισχυρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αρκεί την διεύθυνση των αντίστοιχων τμημάτων να την αναλάβει ένας πανεπιστημιακός καθηγητής για να αναβαθμιστεί η λειτουργία τους. Προσβάλλει με αυτό τον τρόπο βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ τους οποίους θεωρεί ούτε λίγο ούτε πολύ «ανάξιους» να παράγουν επιστημονικό έργο και να εκπαιδεύσουν τους νέους γιατρούς.

Για να προλάβουμε τυχόν λαθροχειρίες ενημερώνουμε τη συντάκτρια ότι: 1. Η εκπαίδευση των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων γιατρών διάφορων εξειδικεύσεων γίνεται σε τμήματα του ΕΣΥ σε ποσοστό άνω του 90%, η πλειοψηφία των σημερινών συναδέλφων Πανεπιστημιακών γιατρών έχουν υπάρξει ειδικευόμενοί μας, 2. η θεσμοθέτηση της εξειδίκευσης της Επείγουσας Ιατρικής ήταν αίτημα της ΟΕΝΓΕ  εδώ και πολλά χρόνια. Όπως επίσης ότι  ήδη από το 2017 έχουμε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα   δημιουργίας του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτικών κέντρων για την εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, καθώς επίσης την πλήρη ανάπτυξη όλων των τμημάτων και όλων των κλινικών, τη στελέχωσή τους και την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού τους εξοπλισμού με γνώμονα  την κάλυψη του συνόλου των αναγκών. Αυτές είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις τόσο για την παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών στους ασθενείς, όσο και για την εκπαίδευση του νέου επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας.

Όφειλε η συντάκτρια για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να ρωτήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών και την ΟΕΝΓΕ. Όφειλε επίσης να ζητήσει την άποψη της γιατρού Επιστημονικής Υπεύθυνης του ΤΕΠ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, πριν θίξει την επιστημονική και επαγγελματική της υπόσταση «πίσω από την πλάτη» της γιατρού.

Δε θέλουμε να κάνουμε δίκη προθέσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ οφείλονται σε κακή ενημέρωση και όχι σε σκόπιμη διαστρέβλωση και παραπληροφόρηση.

Ασφαλώς είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να υποστηρίζει τις θέσεις του. Κανείς όμως δε δικαιούται να υποστηρίζει ότι φρενάρουν την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των τμημάτων και των κλινικών του ΕΣΥ  - που λειτουργούν και προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες χάρη στην ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση των νοσοκομειακών γιατρών κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες - όσοι αντιδρούν στη μετατροπή τους σε Πανεπιστημιακές κλινικές.

 

 


 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου