συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Χιλιάδες χαμένες ώρες - Καταπάτηση δικαιωμάτων - Όλοι οι νεοδιόριστοι ειδ. αγωγής να μονιμοποιηθούν με την διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα - Παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ την Τρίτη 11/10, 2.30 μ.μ. στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσ/νίκης

 

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης                                          Θεσσαλονίκη, 9/10/2022

προξένου Κορομηλά 51

e.elme.thess@gmail.com

Χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας - Καταπάτηση δικαιωμάτων - Ανισότητες για αναπληρωτές ΕΣΠΑ

Όλοι οι νεοδιόριστοι ειδικής αγωγής να μονιμοποιηθούν με την ίδια διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα

Όλοι στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ την Τρίτη 11/10, 2.30 μ.μ. στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσ/νίκης

Τα κενά στα σχολεία συνεχίζονται και μετά την πρόσληψη των αναπληρωτών της β΄ φάσης. Χιλιάδες χαμένες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές γιατί το υπουργείο παιδείας προσλαμβάνει τους αναπληρωτές κατά φάσεις, ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται γιατί αποτελούν βασική επιλογή της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας κυβέρνησης – ΕΕ  - ΟΟΣΑ. Το ίδιο συνεχίζονται και οι αδιαφανείς τοποθετήσεις όλων των κατηγοριών εκπαιδευτικών (νεοδιόριστοι, αποσπασμένοι, διαθέσεις για συμπλήρωση ωραρίου, αναπληρωτές). Εντείνονται οι παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών.  Με απαράδεκτο τρόπο άλλαξαν το καθεστώς πρόσληψης αναπληρωτών και άλλαξαν τις συμβάσεις τους από κρατικού προϋπολογισμού, σε ΕΣΠΑ. Τους συναδέλφους αυτούς τους πληροφορούν τώρα ότι θα τοποθετηθούν μόνο σε Γυμνάσια, και όχι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, γιατί τους προορίζουν να διδάξουν τις περιβόητες καινοτομίες Κεραμέως, τα εργαστήρια δεξιοτήτων. Για όλους τους αναπληρωτές έφτασαν στο σημείο ο πρώτος μισθός να είναι 100-150 ευρώ λιγότερα με τη δικαιολογία ότι η σύμβαση τους υπογράφηκε στις 5/9, παρόλο που το ΦΕΚ με τις προσλήψεις δημοσιοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου. Ακόμη δεν έχει γίνει η μονιμοποίηση των νεοδιόριστων ειδικής αγωγής που συμπλήρωσαν δύο χρόνια από τον διορισμό τους.  Η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δεν έχει προχωρήσει ακόμη, όπως όφειλε, στην μονιμοποίησή τους εφαρμόζοντας την διαδικασία που ισχύει για τις μονιμοποιήσεις των εκπαιδευτικών και έχει ήδη γίνει σε άλλες Διευθύνσεις. Την ίδια στιγμή, ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία αυξάνονται, το υπουργείο δεν παίρνει μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα κενά στα σχολεία συνεχίζονται

Το σύνολο των κενών μαθημάτων γενικής παιδείας, τεχνικών ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής στα σχολεία Δυτικής Θεσσαλονίκης που δεν καλύφθηκαν ούτε με την δεύτερη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών, είναι 96 (60 γενικής παιδείας, 36 ειδικής αγωγής), ενώ δεν έχουν καλυφθεί τα κενά στις άλλες εκπαιδευτικές δομές. Αναλυτικά :

·         Γενική παιδεία: Προσλήφθηκαν 70 αναπληρωτές για να καλύψουν 130 συνολικά κενά, όπως διαμορφώνονται μετά τις προσλήψεις των αναπληρωτών της Α΄ φάσης και τις τοποθετήσεις μονίμων σε λειτουργικά κενά (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος).  Συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη 60 κενά. Για τα ΕΠΑΛ (ΜΝΑΕ) προσλήφθηκαν 23 αναπληρωτές.

·         Ειδική αγωγή: Προσλήφθηκαν μόνο 13 αναπληρωτές για να καλύψουν 49 συνολικά κενά, όπως διαμορφώνονται μετά τις προσλήψεις των αναπληρωτών και τις τοποθετήσεις μονίμων σε λειτουργικά κενά (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος).  Συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη 36 κενά (15 Παράλληλη, 21 Τμήματα Ένταξης – ΣΜΕΑΕ).

·         Για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων δεν προσλήφθηκαν αναπληρωτές, ενώ πέρσι για όλες τις δομές (τάξεις υποδοχής – ΔΥΕΠ) είχαν προσληφθεί  27 αναπληρωτές. Για την ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας αναπληρωτής, ενώ πέρσι είχαν προσληφθεί  45 αναπληρωτές.

Στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης με τις δύο φάσεις προσλήφθηκαν μέχρι τώρα 359 αναπληρωτές, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη 168 κενά σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές. Οι νεοδιόριστοι που τοποθετήθηκαν φέτος είναι μόνο 112! Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι διορισμοί δεν κάλυψαν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των σχολείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και ότι οι  ελαστικές σχέσεις εργασίας επεκτείνονται και αποτελούν τη βασική επιλογή της κυβέρνησης στον τρόπο κάλυψης των κενών, αντί μαζικών μόνιμων διορισμών που είναι η απαίτηση του εκπαιδευτικού κινήματος. 

Οι παρατυπίες στις διαδικασίες των τοποθετήσεων όλων των κατηγοριών συνεχίζονται

Η ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και το νόθο, με διορισμένα μέλη από την κυβερνητική παράταξη, ΠΥΣΔΕ δεν έχουν σταματήσει να παραβιάζουν τα εργασιακά μας δικαιώματα. Οι αδιαφανείς διαδικασίες τις οποίες ακολουθούν στις τοποθετήσεις όλων των κατηγοριών, χαρακτηριστικά επιβεβαιώνονται στις διαθέσεις για συμπλήρωση ωραρίου τις οποίες έκαναν χωρίς τη δημοσιοποίηση των κενών κάτω από 12 ώρες και χωρίς δικαίωμα όλων των συναδέλφων που διατίθενται να μπορούν να διεκδικήσουν αυτά τα κενά με αίτησή τους, καθώς και στις προσωρινές τοποθετήσεις των νεοδιόριστων και των αποσπασμένων που έγιναν στα τυφλά, αλλά και στην άρνηση της Διεύθυνσης να δίνει στις ΕΛΜΕ τα κενά για τις προσλήψεις των αναπληρωτών για να μπορεί να γίνει στοιχειώδης έλεγχος.  Νέες παρατυπίες και αυθαιρεσίες έρχονται να προστεθούν με τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων. Στα κενά που αναρτήσανε στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης για τις τοποθετήσεις των αποσπασμένων συναδέλφων πρόσθεσαν επιπλέον 32 κενά από όλες τις ειδικότητες που δεν υπήρχαν στην προηγούμενη κατηγορία τοποθετήσεων των νεοδιόριστων, ενώ αφαιρέθηκαν 36 κενά που προϋπήρχαν στις τοποθετήσεις των νεοδιόριστων.

Να σταματήσουν οι αδικίες σε βάρος των αναπληρωτών από τη Διεύθυνση και το νόθο ΠΥΣΔΕ

Οι παρατυπίες στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών συνεχίζονται. Όλες οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις και στις δύο φάσεις έγιναν στο σκοτάδι και με διαβλητό τρόπο, με προεπιλεγμένα κενά από τη Διεύθυνση και μόνο όσα ήταν οι προσλήψεις των αναπληρωτών σε κάθε ειδικότητα στις δύο φάσεις, ενώ τους ανακοινώθηκαν ηλεκτρονικά και στον κάθε έναν ξεχωριστά. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει αδικίες και ανισότητες στις τοποθετήσεις της γενικής παιδείας και της ειδικής αγωγής.  Οι αναπληρωτές δεν γνωρίζουν όλα τα κενά τα οποία προϋπάρχουν και στην γενική παιδεία αλλά δεν τους δίνονται, λόγω του διαβλητού καθεστώτος που επικρατεί στις τοποθετήσεις μέσω ΟΠΣΥΔ, ενώ στις προσλήψεις στην Παράλληλη στήριξη και στα Τμήματα Ένταξης τα κενά προσδιορίζονται με λιγότερες ώρες για κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες. Αυτά είναι τα νέα ήθη της νέας κανονικότητας της κ. Κεραμέως και των νόθων ΠΥΣΔΕ.  Η Διεύθυνση δεν έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης χρονοδιάγραμμα για τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών που θα κατοχυρώνει και το δικαίωμα των ενστάσεων, όπως ζητήθηκε από τις ΕΛΜΕ.  

Νέες παραβιάσεις θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες με την αλλαγή της σύμβασης 563 αναπληρωτών που το ΥΠΑΙΘ τις μετέτρεψε σε προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ από κρατικού προϋπολογισμού που ήταν μέχρι τώρα. Οι συνέπειες αυτής της αλλαγής γίνονται φανερές  στους συναδέλφους που τους πληροφορούν ότι δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση σε Λύκεια ή ΕΠΑΛ, αλλά μόνο σε Γυμνάσια. Τους υποχρεώνουν να εργαστούν μόνο σε Γυμνάσια για τα εργαστήρια δεξιοτήτων και αυτό συνεπάγεται εργασιακή περιπλάνηση των αναπληρωτών που θα οδηγηθούν να εργάζονται σε πολλά σχολεία προκειμένου να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Φυσικά νέα αναστάτωση θα δημιουργηθεί και στους μόνιμους που θα υποχρεωθούν να αφήσουν τις ώρες που ανέλαβαν στα εργαστήρια δεξιοτήτων για να μετακινηθούν σε άλλες σχολικές μονάδες για συμπλήρωση ωραρίου. Το υπουργείο, αντί να ανακαλύπτει κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ για την υλοποίηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για ενίσχυση των δεξιοτήτων σε βάρος της στέρεης επιστημονικής γνώσης μέσα στο δημόσιο σχολείο, καλό θα ήταν να μεριμνήσει για δαπάνες για προσλήψεις μονίμων και για τη θέρμανση των σχολείων. 

Απαιτούμε – διεκδικούμε

·         Να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά και  σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές.

·         Ίσα δικαιώματα στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών που μετέτρεψαν τη σύμβασή τους σε ΕΣΠΑ. Να τοποθετηθούν με βάση την ειδικότητά τους και δικαίωμα επιλογής όλων των σχολείων. 

·         Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής που διορίστηκαν το 2020.

·         Όλες οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών με κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας (δημοσιοποίηση όλων των κενών - αίτηση – μόρια – δικαίωμα ενστάσεων).

·         Να ανακοινωθεί τώρα χρονοδιάγραμμα τοποθετήσεων αναπληρωτών που θα κατοχυρώνει και το δικαίωμα των εντάσεων.

·         Να ξαναγίνουν οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών ειδικής αγωγής αφού κοινοποιηθούν όλα τα κενά με όλες τις ώρες που αντιστοιχούν στους μαθητές με ειδικά προβλήματα.

·         Να δοθεί σε όλους τους αναπληρωτές το δικαίωμα βελτίωσης θέσης με αίτηση των συναδέλφων.

·         Να δοθούν όλα τα κενά στην ειδική αγωγή. Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για νέα Τμήματα Ένταξης.

·         Να λειτουργήσουν τώρα όλες οι εκπαιδευτικές δομές (πρόσφυγες, ενισχυτική, κ.ά.).

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Μαζικοί διορισμοί τώρα! Μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

·         Να παρθούν μέτρα προστασίας στα σχολεία (15 μαθητές – καθαριότητα – άδειες - Δωρεάν τεστ, κ.ά).

Καλούμε τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές να συμμετέχουν την Τρίτη 11/10, στις 2.30 μ.μ., στην παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσ/νίκης. Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση 11-2μμ.

Για το Δ.Σ.

   

                                            Ο πρόεδρος                                  Η γραμματέας

                                      Χρήστος Ζαγανίδης Ειρήνη Σωπιάδου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου