συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Αριστερή Παρέμβαση-Συσπείρωση ΕΛΜΕ Ηρακλείου: ανακοίνωση για τους 18 διωκόμενους μαθητές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 18 ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αυταρχική, αντιπαιδαγωγική και αντιδημοκρατική πράξη διευθυντή γυμνασίου της πόλης του Ηρακλείου να καταδώσει 18 μαθητές του (!) στην αστυνομία με «Δήλωση εναντίωσης» (μορφή μήνυσης) στον εισαγγελέα, επειδή έκαναν κατάληψη μια μέρα στην αρχή της σχολικής χρονιάς, για υλικοτεχνικά προβλήματα του σχολείου. Οι 18 ανήλικοι μαθητές σύρονται με κλητεύσεις στο αστυνομικό τμήμα, για να καταθέσουν μαζί με τους γονείς τους, γιατί έκαναν κατάληψη. Να σημειώσουμε ότι στο εν λόγω σχολείο, όπως και πολλά άλλα του Ηρακλείου, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αιθουσών και χώρων άθλησης, πρόβλημα με την ύδρευση κ.ά
 Καταδικάζουμε επίσης και τη στάση του Διευθυντή Δ.Ε Ηρακλείου και του Περιφερειακού Διευθυντή που γνώριζαν και με τις δηλώσεις τους κάλυψαν το Διευθυντή στα ΜΜΕ. Αντί να σκύψουν στα προβλήματα του σχολείου, αντί να πιέσουν για να λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο που είναι ιδιαίτερα οξυμμένο (τραγικές ελλείψεις αιθουσών σε Γυμνάσια, ΓΕΛ, εργαστηρίων σε ΕΠΑΛ , ειδικά), αντί να απαιτήσουν άμεση κάλυψη ΌΛΩΝ των κενών από την αρχή της χρονιάς, ώστε να μη χάνονται χιλιάδες ώρες μαθημάτων ακόμη και τώρα, καταδίδουν τους μαθητές στην αστυνομία, επειδή αντιδρούν!!!

Ξέρουμε καλά όμως ότι οι πράξεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Συνειδητά ή ασυνείδητα υπηρετούν την πολιτική της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να επιβάλει την αντιλαϊκή –αντιδραστική πολιτική της.

Τη στιγμή που ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σχολείο στραγγαλίζεται από την υποχρηματοδότηση, οι ταξικοί- εξεταστικοί φραγμοί εντείνονται (ΕΒΕ, Τράπεζα θεμάτων), η κατηγοριοποίηση των σχολείων προχωρεί (αξιολόγηση, «αυτονομία» σχολ. μονάδων, εξετάσεις PISA), με απώτερο στόχο συγχωνεύσεις και κλεισίματα-και όχι μόνο- , η κυβέρνηση και οι πρόθυμοι συνοδοιπόροι της προσπαθούν να προλάβουν τις αντιδράσεις της νεολαίας. Γιατί αυτή είναι ο πιο ευαίσθητος κοινωνικός δέκτης …Γιατί μόνο με τη βία, τον αυταρχισμό, την καταστολή και την αστυνομοκρατία μπορούν να επιβληθούν όλα αυτά.

  Δηλώνουμε ότι :
• Ως παιδαγωγοί –και όχι παιδονόμοι- πρέπει να σταθούμε στο πλευρό στων μαθητών μας με πνεύμα διαλόγου, πειθούς και αλληλεγγύης, ώστε να συμπορευτούμε μαζί σε κοινό μέτωπο, και με τους γονείς, στους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται ενάντια στη φτώχεια και την αντιδραστική μετάλλαξη του δημόσιου σχολείου σε σχολείο της αγοράς και των «δεξιοτήτων», αντί της γνώσης, που απαιτούν η ΕΕ και ΟΟΣΑ.
• Ως εκπαιδευτικό κίνημα με τις δημοκρατικές παραδόσεις και τους μεγάλους αγώνες για τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είμαστε αντίθετοι, καταδικάζουμε και θα αντιπαλέψουμε την ποινικοποίηση των αγώνων, την αστυνομοκρατία και το χαφιεδισμό. Δεν θα αποδεχτούμε την ποινικοποίηση των συλλογικών μέσων πάλης του μαθητικού κινήματος. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι μέλος του σωματείου ο διευθυντής που κατέδωσε τους μαθητές του, επειδή το σχολείο τελούσε υπό κατάληψη.
Απαιτούμε:
• Την απαλλαγή όλων των μαθητών και των γονέων τους από κάθε κατηγορία.
• Η ΕΛΜΕ να σταθεί δίπλα στους διωκόμενους μαθητές και τους γονείς τους 
• Η ΕΛΜΕ να καλέσει τους φορείς του μαθητικού και γονεϊκού κινήματος και των εργαζομένων της πόλης σε συντονισμό δράσης για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των σχολείων του νομού, για πανεκπαιδευτικό μέτωπο ενάντια στη φτώχεια, τον πόλεμο και την διάλυση του δημόσιου σχολείου και για την περιφρούρηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου