συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των μαθητών 1ου Γυμν. Λαγκαδά και ΕΛΜΕ για τα οξυμένα προβλήματα των σχολείων

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη, 15-11-2022                                                         
Προξένου Κορομηλά 51

Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά και της ΕΛΜΕ 

Παράσταση της ΕΛΜΕ στη Δημοτική αρχή την Τρίτη 22/11, στις 2.30 μ.μ.

Σύσκεψη της ΕΛΜΕ για τα οξυμένα κτηριακά και άλλα προβλήματα στα σχολεία 
το Σάββατο 19/11, στις 11.00 π.μ. στο 2ο Δημοτικό Λαγκαδά 

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά με τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν αυτές τις ημέρες απαιτούν την άμεση λύση οξυμένων προβλημάτων, ιδιαίτερα κτηριακών του σχολείου τους τα οποία από πέρσι έχουν επισημανθεί από την ΕΛΜΕ, τους γονείς και τους μαθητές. Δημοτική Αρχή, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και ΥΠΑΙΘ, επιτέλους να σκύψουν και να ασχοληθούν με τα προβλήματα που επισημαίνουν οι μαθητές στο σχολείο τους και να κάνουν αποδεκτά τα δίκαια αιτήματά τους.  
Το Μάρτιο του 2022 η Ε΄ ΕΛΜΕ απέστειλε προς όλες τις αρμόδιες αρχές (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Περιφερειακή Δ/νση Κ. Μακεδονίας, Δήμαρχο Λαγκαδά και ΥΠΑΙΘ) υπόμνημα για τα επείγοντα προβλήματα των σχολείων του Δήμου Λαγκαδά, με βάση και όσα συζητήθηκαν σε συναντήσεις του Δ.Σ. της Ε ΕΛΜΕ με τους συλλόγους διδασκόντων του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά, με τους συλλόγους γονέων των σχολείων του Δήμου Λαγκαδά (4/2/2022 και 19/2/2022), καθώς και στη συνάντηση (10/2) που πραγματοποιήθηκε με τη δημοτική αρχή.  
Επισημαίναμε για το  1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά  από το Σεπτέμβριο του 2021 που κρίθηκαν ακατάλληλα, ότι βρίσκονται σε μία μεταβατική κατάσταση που προκαλεί πολλά προβλήματα και εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον τους. Προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις τόσο για την μεταβατική κατάσταση της προσωρινής λειτουργίας των σχολείων, όπως επιλέχθηκε από την Δημοτική Αρχή (οι μαθητές κάνουν μάθημα τόσο σε λυόμενες αίθουσες, όσο και στο συστεγαζόμενο σχολείο του 3ου Γυμνασίου Λαγκαδά - Κολχικό), όσο και για την οριστική λύση των υπαρχόντων κτηριακών προβλημάτων του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά, καθώς και για τα άλλα σχολεία που ανήκουν στο Δήμο Λαγκαδά.  
Σήμερα κοινή είναι η διαπίστωση των εκπαιδευτικών των σχολείων και της ΕΛΜΕ ότι για τις προτάσεις που έγιναν για να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων και οι οποίες έγιναν αποδεκτές από τη Δημοτική Αρχή, δεν έχουν παρθεί μέτρα και δεν προχώρησε καμία λύση.  
• Στο 1ο  Γυμνάσιο δεν έχουν αποκατασταθεί τα παρακάτω προβλήματα, όπως καταγράφηκαν ένα χρόνο πριν: ελλιπής αριθμός τουαλετών, έλλειψη γραφείου καθηγητών, έλλειψη επιπλέον αίθουσας απαραίτητης για τους μαθητές, ενίσχυση των kibo όπου χρειάζεται για να διασφαλίζουν θέρμανση και εξαερισμό και να μην εισέρχονται νερά όταν βρέχει, επισκευή του προαύλειου χώρου στον οποίο λιμνάζουν νερά. Φέτος ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα της έλλειψης νερού στο σχολείο, και, όπως κάθε χρόνο, και τα σχετικά προβλήματα από έλλειψη εκπαιδευτικών σε ορισμένα μαθήματα που συνεχίζονται ακόμη και μετά από 2,5 μήνες μαθημάτων.
• Στο 2ο Γυμνάσιο που στεγάζεται πλέον μαζί με το 3ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Κολχικό, εντάθηκαν αντί να λυθούν τα προβλήματα. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει ούτε γραφείο Δ/νσης, ούτε καθηγητών/τριών, καθώς εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν έρθει κατάλληλα kibo για γραφεία, ενώ στα ακατάλληλα kibo που προορίζονται για γραφεία εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου, ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ηλεκτροδότησής τους! Οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να εκτελούν τα διοικητικά και  εκπαιδευτικά τους καθήκοντα σε καρέκλες δίπλα στο χώρο του κυλικείου! Δεν λειτουργούν εργαστήρια πληροφορικής, φυσικών επιστημών, αισθητικής αγωγής. Δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα οι αίθουσες διδασκαλίας για να μπουν όλα τα απαραίτητα υλικά (βίντεο, προτζέκτορες, κ.ά.) και ούτε έχει μεταφερθεί όλο το υλικό διδασκαλίας του σχολείου από το κτήριο του 2ου Γυμνασίου για να καλύψει μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.
• Ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και στο 3ο Γυμνάσιο Λαγκαδά-Λ.Τ.-Κολχικό γιατί οι αίθουσές τους, μετά την παραχώρηση αιθουσών στο 2ο Γυμνάσιο, δεν επαρκούν, ενώ έμειναν χωρίς αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γιατί χωρίστηκε σε αίθουσες διδασκαλίας με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις του σχολείου να γίνονται στους διαδρόμους του κτηρίου! 
Επισημαίνουμε ότι η δημοτική αρχή εδώ και ένα χρόνο δεν έχει επιλύσει σχεδόν κανένα από τα προβλήματα για τα οποία είχε δεσμευτεί σχετικά με τα προβλήματα του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά και άλλων σχολείων της περιοχής. Οι αρμόδιοι (Υπουργείο Παιδείας, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας) δεν έχουν φροντίσει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να δοθούν οι απαραίτητες άμεσες λύσεις στα οξυμένα κτηριακά προβλήματα, καθώς και για να ξεκινήσει η ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων. 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ,
ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
• Ανέγερση δύο νέων σχολείων που θα στεγάσουν το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά. Σαφές και άμεσο χρονοδιάγραμμα που θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια παράδοσης των σχολείων (μελέτη, έναρξη και περάτωση εργασιών, κ.ά.) και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από την κυβέρνηση για την ανέγερσή τους. 
• Να σταματήσουν σχέδια συγχωνεύσεων του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Λαγκαδά και να δεσμευτούν όλοι ότι δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση τέτοιων σχεδίων.
• Απαιτούμε προσωρινή λειτουργία του 1ου και 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά σε συνθήκες ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών. Να υπάρξει πρόνοια για την προμήθεια αιθουσών βαρέως τύπου ή εύρεσης άλλου κτηρίου ως την οριστική αποκατάσταση των υπαρχόντων (1ου και 2ου Γυμνασίου) γιατί ήδη υπάρχει καθυστέρηση στο σχεδιασμό και στην έναρξη εργασιών για το 1ο και 2ο Γυμνάσιο. 
• Έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος και τον δήμο προς τα σχολεία, ώστε να καλυφθούν οι όλες οι ανάγκες.
• Να καλυφθούν όλα τα κενά με πρόσληψη εκπαιδευτικών στη γενική παιδεία και στην ειδική αγωγή. 
• Να λυθούν όλα τα προβλήματα στα kibo (θέρμανσης, εξαερισμού, στέγης, κ.ά.) και στα δύο σχολεία, να προστεθούν νέα kibo για αίθουσες διδασκαλίας και γραφεία εκπαιδευτικών.  
• Να λυθούν προβλήματα για την επάρκεια τουαλετών που δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού και στα δύο σχολεία. 
• Να ολοκληρωθούν άμεσα οι εργασίες στα kibo που προορίζονται για γραφεία εκπαιδευτικών του 2ου Γ/Σ. 
• Να εξεταστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα καθίζησης, μόνωσης και λιμναζόντων υδάτων στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά.
• Να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες στο Γ/Σ Σοχού για να μην πλημμυρίζει.
• Να αποκατασταθούν τα προβλήματα θέρμανσης στο Γυμνάσιο Λύκειο Ασσήρου. 
• Να λυθούν τα προβλήματα των σχολείων του δήμου Λαγκαδά όπως απαιτούν τα σχολεία. 
• Συγκεκριμένο και εκτεταμένο σχέδιο για τη σχολική στέγη, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον αίθουσες και να μειωθεί το πλήθος παιδιών ανά τμήμα.
• Να εξασφαλιστεί για όλα τα σχολεία του Δήμου επαρκής ποσότητα πετρελαίου.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θα προχωρήσει σε άμεση παράσταση την Τρίτη 22/3, στις 2.30 μ.μ. στη Δημοτική Αρχή, καθώς και και παράσταση στη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης τις επόμενες ημέρες για να απαιτήσει να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των μαθητών και της ΕΛΜΕ. 
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων, τους συλλόγους γονέων και εκπροσώπους των μαθητών των σχολείων που ανήκουν στο Δήμο Λαγκαδά σε συνάντηση που οργανώνει η ΕΛΜΕ για να συζητήσουμε για τα οξυμένα κτηριακά προβλήματα των σχολείων της περιοχής, καθώς και άλλα προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19/11, στις 11.00 π.μ. στο 2ο Δημοτικό Λαγκαδά.  


            Για το Δ.Σ.

                                             Ο πρόεδρος Η γραμματέας
                                      Χρήστος Ζαγανίδης Ειρήνη Σωπιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου