συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Παρεμβάσεις ΠΕ/ΔΕ/Δημοσίου: Ξεσηκωμός τώρα! Να μην περάσει το νομοσχέδιο - νεκροθάφτης της δημόσιας περίθαλψης


ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

 

www.paremvasis.gr, paremvasisdoe@gmail.com, 2103242144

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

http://paremvaseisde.gr, paremvaseis.de@gmail.com, 2103318624

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

 

                                                                                                                                                                             28-11-2022

Ξεσηκωμός τώρα!

Να μην περάσει το νομοσχέδιο - νεκροθάφτης της δημόσιας περίθαλψης

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο οδοστρωτήρα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν υγεία. Το σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ τίθεται προς συζήτηση των φορέων τη Δευτέρα 28/11 με στόχο να ψηφιστεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Με το νέο σχέδιο νόμου, καταργείται η Πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση (ΠΑΑ) στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, ενώ παράλληλα ανοίγει διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση.

Η κατάργηση της ΠΑΑ ισοδυναμεί με πλήρη καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας. Εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί η ρύθμιση, τα νοσοκομεία θα μετατραπούν πλέον σε δομές δημόσιες μόνο κατ' όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία. Το μέτρο λειτουργώντας συμπληρωματικά σε προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, ωθεί ουσιαστικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι.

Σα να μην έφτανε αυτό, άλλα τρία άρθρα του σχεδίου νόμου διαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους υγειονομικούς αφενός, τον λαό αφετέρου. Με τα άρθρα 11 και 12 οργανώνεται το κυβερνητικό ρουσφέτι στις θέσεις ευθύνης. Με το άρθρο 2, περί «προκαταρκτικής κλινικής άσκησης», θεσπίζεται «πρόγραμμα» χρηματοδοτούμενο πιθανώς από κονδύλια της ΕΕ, όπου δε θα συμμετέχουν καν όλοι οι νέοι ειδικευόμενοι, αλλά μόνο αυτοί που θα «επιλεγούν» - από ποιους και με ποια κριτήρια;

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθώντας το δόγμα των δημοσιονομικών αναγκών, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κλείνει μία – μία τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας στον άνεργο, στον φτωχό, στο μετανάστη, στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο. Ταυτόχρονα μετατρέπει όσους ήδη εργάζονται στο ΕΣΥ και υπερασπίζονται το δημόσιο δωρεάν προσβάσιμο σε όλες και όλους νοσοκομείο, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε προσωπικό δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Τους μετατρέπει σε επιστήμονες φτωχοκομείου, αφού η πρώτη ταχύτητα θα είναι αυτοί που «φέρνουν το χρήμα».

Η χρόνια συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) με την υποστελέχωση, την άρνηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τις στρατιές των συμβασιούχων, την υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση της οικονομικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με τον ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ 2018 και τα ΣΔΙΤ, όπου είδαμε να ιδρύονται δημόσια νοσοκομεία ως ΝΠΙΔ (π.χ. νοσοκομείο Σαντορίνης) έχει στρώσει το έδαφος και τώρα δίνεται η χαριστική βολή.

Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο σε μια περίοδο που:

-η πανδημία ανέδειξε την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας την ώρα που η ο ιδιωτικός τομέας απείχε από τη μάχη για την υγεία του λαού και κυνηγούσε μόνο την αύξηση των κερδών του.

-η ακρίβεια και η μαζική φτωχοποίηση του λαού επιβάλει την άμεση κάλυψη των βασικών αναγκών του με προεξέχουσα την ανάγκη για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με χρηματοδότηση, μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση των δομών του για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, προχωράει στην πλήρη διάλυση του, την ιδιωτικοποίηση του και στη μεταφορά του κόστους για την υγεία στις πλάτες του λαού.

Θα τους αφήσουμε; θα περιμένουμε να «λογαριαστούμε μετά»; Ή μήπως μια κοινοβουλευτική ψήφος θα αλλάξει τη δρομολογημένη από χρόνια κατάσταση με τη συναίνεση όλου του κεντρικού πολιτικού επιτελείου;

Ο αγώνας για τη δημόσια υγεία είναι αγώνας που μας αφορά όλες/όλους! Σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, σε όλα τα σχολεία, να σημάνουμε ξεσηκωμό.

Καλούμε να κηρυχθεί  η 1/12 μέρα αγώνα για τη δημόσια υγεία με 24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (απόφαση από την ΑΔΕΔΥ και τα συνδικάτα σε ιδιωτικό τομέα), ενάντια στην εισαγωγή του ν/σχέδιου στην ολομέλεια της Βουλής και με στόχο να μην ψηφιστεί. Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει ανάλογη απόφαση.

Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα για το δημόσιο σύστημα υγείας και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των σωματείων των υγειονομικών.

·                     Δευτέρα 28/11 μέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: Συγκέντρωση στις 12:30μ.μ στη Βουλή. Στην περιφέρεια, απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ενώσεων.

·                     Τρίτη 29/11: Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

·                     Πέμπτη 1/12 μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ΅, στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 12:00 ως το τέλος του ολοημέρου (καλύπτει και το διευρυμένο). Στην Αθήνα συγκέντρωση στη 1:00μ.μ στη Βουλή.

Να μην φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο καταστροφής της δημόσιας υγείας

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων

-Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία

-Λεφτά για τη δημόσια υγεία όχι για τον πόλεμο και την αστυνομία.

Η υγεία, η εκπαίδευση, η έρευνα, η ενέργεια, να είναι αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν αγαθά, ενάντια στους νόμους της αγοράς.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου