συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Αγών. Παρέμβαση Α'ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Για τη Γενική Συνέλευση-παρωδία των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 19/11


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Α' ΕΛΜΕ

Για τη Γενική Συνέλευση-παρωδία των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 19/11

Οι πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ των ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και από κοντά και της ΠΕΚ, δεν έχουν τέλος. Μετά τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία της Κεραμέως για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στις οποίες κάλεσαν τον κλάδο να συμμετέχει, οργάνωσαν παρωδία Γενικής Συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 19/11 για να εγκρίνουν τους ψευτοαιρετούς. Ενώ ο κλάδος τους γύρισε την πλάτη απέχοντας μαζικά από τις ηλεκτρονικές εκλογές, με περισσό θράσος επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την απαράδεκτη στάση τους.

Συγκεκριμένα οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού:

·         Δεν έδωσαν τη δυνατότητα η βάση του κλάδου μέσα από ΓΣ των ΕΛΜΕ να εκφράσει τη γνώμη της, αφού συγκάλεσαν τη ΓΣ των προέδρων τρεις ημέρες πριν τις 19/11 και μάλιστα μία από αυτές, ημέρα του Πολυτεχνείου. Καμία ΕΛΜΕ δεν πρόλαβε να κάνει ΓΣ.

·         Απέκλεισαν σκόπιμα μακρινές ΕΛΜΕ που ήταν κατά των ηλεκτρονικών εκλογών της Κεραμέως, καθώς λόγω μακρινής απόστασης από την Αθήνα δεν  συμμετείχαν (ΕΛΜΕ Σάμου, Χανίων, Β΄ Έβρου, Λήμνου κ.ά.), ενώ άλλες δεν συμμετείχαν διαμαρτυρόμενες (Εύβοιας, Ρεθύμνου, κ.ά.). 

·         Παραβίασαν το καταστατικό της ΟΛΜΕ αφού συγκάλεσαν εξ αναβολής ΓΣ των προέδρων, 28 ημέρες μετά την ΓΣ προέδρων -αντί 20 σύμφωνα με το καταστατικό- από αυτή που ματαίωσαν.

·         Καθόρισαν ημερήσια διάταξη της ΓΣ των προέδρων με μόνο θέμα κήρυξη απεργίας για τα οικονομικά και μεθόδευσαν την κατάθεση προτάσεων υπέρ των εκλογών παρωδία.

·         Έφτασαν  στο σημείο, για να νομιμοποιήσουν τους ψευτοαιρετούς τους, να ψηφίσουν χωρίς να υπάρχει απαρτία στη ΓΣ των προέδρων. 

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ λειτουργεί με αποφάσεις που παίρνει με πραξικοπηματικές διαδικασίες που η μία καλύπτει την προηγούμενη μέχρι να ακολουθήσει η επόμενη.  Ματαίωσαν τη ΓΣ της 22/10 των προέδρων για να μην αλλάξει η απόφαση που είχαν πάρει οι ΕΛΜΕ για συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές. Προσπάθησαν να παραπλανήσουν τον κλάδο επικαλούμενοι ότι 45 ΕΛΜΕ είναι υπέρ των ηλεκτρονικών εκλογών χωρίς να εμφανίζουν ποιες είναι αυτές, όταν 38 ΕΛΜΕ με συντεταγμένο τρόπο τους κατήγγειλαν και κάλεσαν τον κλάδο να απέχει από τις ηλεκτρονικές εκλογές παρωδία. Συγκάλεσαν παρωδία ΓΣ προέδρων καταργώντας τη βάση του κλάδου, αφού δεν άφησαν κανένα περιθώριο να γίνουν ΓΣ των ΕΛΜΕ. Αποφασίζουν με ψευδεπίγραφες διαδικασίες, χωρίς απαρτία, τη νομιμοποίηση των ψευτοαιρετών.

Αυτή η ηγεσία δεν μπορεί να εμπνεύσει τον κλάδο γιατί οι αποφάσεις της δεν εναρμονίζονται με τις αγωνίες της βάσης του κλάδου, δεν έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας των ΕΛΜΕ, αποφασίζονται με αποκλεισμό ΕΛΜΕ από τις διαδικασίες του κλάδου. Είναι φανερό ότι καμία πρόθεση δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ για να υπάρξει οργανωμένη απάντηση του κλάδου, όπως έχει την ευθύνη να κάνει.

Αποφάσισαν 24ωρη κλαδική απεργία με πανδημοσιοϋπαλλικό αίτημα (μισθολογικά), όταν απέρριψαν οι ίδιες παρατάξεις προ ημερών απεργία σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ (!),  σε αόριστο χρόνο μέσα στον Δεκέμβρη και υπό την προϋπόθεση να συμφωνήσει η ΔΟΕ. Την ίδια ώρα αρνούνται μια απεργία ενταγμένη σε ένα σχέδιο προγράμματος αγώνα, αφού δεν δέχονται να περιλάβουν στις αποφάσεις τους ΓΣ των ΕΛΜΕ μετά την απεργία. Χωρίς πλαίσιο εκτιμήσεων για την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης που εντείνεται, το δημόσιο σχολείο που αποδομείται, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που γενικεύονται, την αξιολόγηση που έχει περικυκλώσει τους εκπαιδευτικούς για να φοβίσει, να επισκιάσει τις διεκδικήσεις μας και αποτελεί τον προθάλαμο εφαρμογής της ατομικής αξιολόγησης. Φυσικά χωρίς ούτε ένα αίτημα για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου (χρηματοδότηση, διορισμοί, μαθητές στο τμήμα, αξιολόγηση, τα σκληρά εξεταστικά πλέγματα -ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, εξετάσεις PISA-, κ.ά.). Γι' αυτό και η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης δεν υπερψήφισε αυτή την πρόταση.

Η ρωγμή που δημιούργησαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΟΛΜΕ μπορεί να κλείσει μόνο από τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΕΛΜΕ που βαδίζουν αγωνιστικό δρόμο. Οι 38 ΕΛΜΕ συνέβαλαν να γυρίσει ο κλάδος στην Κεραμέως και το ΥΠΑΙΘ με την αποχή στις ηλεκτρονικές εκλογές και πρέπει  να συνεχίσουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για οργάνωση του αγώνα.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση προτείνουμε

Οι ΕΛΜΕ να μην αφήσουν αναπάντητες τις πραξικοπηματικές ενέργειες της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Να συνεχίσουν όχι μόνο να καταγγέλλουν την πλειοψηφία του ΔΣ  της ΟΛΜΕ  και να απαιτούν την παραίτησή της από την ηγεσία της ΟΛΜΕ, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στη βάση του κλάδου με δημοκρατικό τρόπο, μέσα από ΓΣ των ΕΛΜΕ, να εκφραστεί για την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

• Οι ΕΛΜΕ να μην ανεχθούν τους πραξικοπηματικούς σχεδιασμούς της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, να απαιτήσουν νέα ΓΣ των προέδρων με βάση το καταστατικό (άρθρο 7 και 34) που θα διασφαλίζει τη δυνατότητα να προηγηθούν ΓΣ των ΕΛΜΕ. Προτείνουμε η ΓΣ προέδρων να πραγματοποιηθεί στις 3/12. Να αποφασίσει πολύμορφο, αποφασιστικό και αγώνα διαρκείας με καθοριστικό ρόλο στις Γ.Σ των ΕΛΜΕ και αν δεν υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις μας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Προτείνουμε δύο απεργιακά βήματα, μία 24ωρη απεργία και αμέσως μετά ΓΣ κλιμάκωσης του αγώνα (προτεινόμενη ημερομηνία 9/12) και 48ωρη απεργία το Γενάρη το δεύτερο 15νθήμερο του Γενάρη του 2023 με πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα (προτεινόμενη ημερομηνία 19 και 20/11 ) και νέες ΓΣ συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα. 

• Η επιλογή της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ να ταυτιστεί με τα σχέδια Κεραμέως δεν έχει την έγκριση του κλάδου ο οποίος ξεκάθαρα την απέρριψε απέχοντας μαζικά από τις ψευτοεκλογές τους.

Οι ΕΛΜΕ με αποφάσεις να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς και αποφασίζονται στα Υ.Σ. (κενά, τοποθετήσεις, τμήματα, ειδική αγωγή, μονιμοποίηση νεοδιόριστων, κ.ά.). Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις μας δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε να γίνουν αποδεκτές από τις Διευθύνσεις.

• Οι αποφάσεις του συντονισμού των 28 ΕΛΜΕ στις 22/10 με την απεργία αποχή από την αξιολόγηση να κοινοποιηθούν στον κλάδο και να αποτελέσουν πυξίδα και για τη δικής μας και άλλες ΕΛΜΕ που δεν έχουν προκηρύξει απεργία αποχή από την αξιολόγηση. Είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει ο κλάδος για να σταματήσει την αξιολόγηση.

• Οι 38 ΕΛΜΕ που δεν συμμετείχαν στις ηλεκτρονικές εκλογές μετά από συνεννόηση να ορίσουν συνάντηση συντονισμού τους και να αναλάβουν να οργανώσουν την αγωνιστική πορεία του κλάδου με πολύμορφο αγώνα, με καθοριστικό ρόλο από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.

                                             

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου