συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Αγωνιστική Παρέμβαση: Απλή αριθμητική - Για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου


 

Απλή αριθμητική

 

Αντιπαρερχόμαστε τους όρους καφενείου στο δημόσιο διάλογο και επανερχόμαστε στην ουσία του ζητήματος του ΔΣ, της συγκρότησης, των εκλογών. Πολύ σύντομα, χωρίς καμία διάθεση να επανέλθουμε συμμετέχοντας σε ένα πινγκ-πονγκ ανακοινώσεων και παραπέμποντας στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας, υπενθυμίζουμε στην Αυτόνομη Πρωτοβουλία ότι:

·       Όλα τα μέλη της Αγωνιστικής Παρέμβασης έχουμε κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να λειτουργήσει το Σωματείο και μάλιστα με τρόπο που δεν επιλέξαμε εμείς, αλλά οι υπόλοιπες παρατάξεις - πλην της ΔΑΚΕ που συνέχιζε τις πολυετείς συνδικαλιστικές διακοπές της ως κυβερνητική παράταξη και δεν είχε πουθενά, καμία συμμετοχή.

·       Επαναλαμβάνουμε πως προεδρείο συγκροτείται από τη συμφωνία τουλάχιστον τεσσάρων από τους εφτά αντιπροσώπους στο ΔΣ (ΔΑΚΕ 3, ΠΑΜΕ 2, Αγωνιστική Παρέμβαση 1, Αυτόνομη Πρωτοβουλία 1). Είναι προφανές ότι προεδρείο γίνεται χωρίς κανένα πρόβλημα όταν οι έξι συμφωνούν, όπως και ταυτόχρονα υποτιμητικό της νοημοσύνης του αποδέκτη μιας ανακοίνωσης το να ισχυρίζεται κάποιος ότι η μία έδρα της Αγωνιστικής Παρέμβασης μπλοκάρει εδώ και τρία χρόνια τη συγκρότηση και τη δημιουργία προεδρείου.

·       Από που προκύπτει (με βάση το καταστατικό, τη λογική, τους όρους κινήματος) ότι το προεδρείο, κανονικό ή υπηρεσιακό, οφείλει να είναι με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων; Ποια ακριβώς δημοκρατική αρχή ή συνδικαλιστική επιταγή εξυπηρετείται με μία τέτοια παραδοχή;

·       Οι θέσεις της Αγωνιστικής Παρέμβασης ήταν συγκεκριμένες και τις επαναλαμβάναμε διαρκώς δημόσια και σε όλες τις συναντήσεις του Διοικητικού συμβουλίου [Για άλλη μια φορά επισυνάπτουμε την πρότασή μας για τη συγκρότηση προεδρείου]. Κι ενώ στην ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Πρωτοβουλία τις αναγνωρίζει ως σωστές, καταφέρνει στην ίδια αυτή ανακοίνωση να καταφέρεται εναντίων τους ως εμμονικές. Δεν είναι παρά ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας που πατά πάντα σε δύο βάρκες, που κάνει αλά καρτ ανάγνωση της πραγματικότητας και διατύπωση θέσεων. Είναι επί της ουσίας η μετατροπή της «μη θέσης» σε θέση.

·       Δεν είμαστε παρέα συνδικαλιστών που κουβεντιάζουμε στον αέρα. Έχουμε πολιτικές θέσεις με βάση τις οποίες λειτουργούμε και αποφασίζουμε. Ο πολιτικός εμπαιγμός έφτασε στα όριά του. Δεν είναι δυνατόν να εγκαλείται η παράταξη με τη μία έδρα για τη διαφωνία της ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν επικυρώνουν τη συμφωνία τους αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το πλαστό αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει.

Επαναλαμβάνουμε ότι θα δουλέψουμε όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να γίνουν αυτές οι εκλογές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα κάνουμε δηλώσεις νομιμοφροσύνης ή θα ανατρέψουμε όλα όσα παλεύαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αγωνιστική Παρέμβαση

Μυτιλήνη, 19-05-2022

 




 

Πρόταση

για τη συγκρότηση σε σώμα του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου,

για μια προγραμματική συμφωνία σε αγωνιστική κατεύθυνση,

για τη λειτουργία του σωματείου

 

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου, με το νέο συσχετισμό των δυνάμεων, όπως αποτυπώθηκε στις τελευταίες εκλογές, μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί σε ένα προεδρείο στη βάση μιας προγραμματικής – αγωνιστικής συμφωνίας πάνω σε κάποιες βασικές αρχές για τη λειτουργία του σωματείου. Οι παρατάξεις που θα δεσμευτούν σε μία τέτοια συμφωνία πρέπει, πιστεύουμε, να πάρουν τις θέσεις ευθύνης- του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα- και αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε αναλογικά είτε και με κυκλική, εκ περιτροπής θητεία των παρατάξεων αυτών στις θέσεις αυτές.

  • Δεν μπορεί να δοθεί καμία ψήφος σε παρατάξεις και συνδικαλιστές που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την αποδυνάμωση και την καταρράκωση του κύρους του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια· εν προκειμένω στη ΔΑΚΕ. Εκτός του ότι πρόκειται για συνδικαλιστική παράταξη που τάσσεται από θέσεις αρχής στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων, πρόκειται για την εν ενεργεία κυβερνητική παράταξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ρόλο της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τη ΔΑΚΕ Λέσβου με την παραλυτική για το σωματείο διετή πλειοψηφία 2017-2019, την εφεξής απόλυτη και συνάμα πραξικοπηματική απουσία 2019-2022, τη μισαλλόδοξη ρητορική των «λαθρομεταναστών» και την εν γένει ακροδεξιά ατζέντα. Τη ΔΑΚΕ της συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές-φιάσκο για τα ΥΣ και της συγκρότηση νόθου ΠΥΣΔΕ ακόμα και κόντρα στην κεντρική γραμμή της πανελλαδικής της παράταξης. Τη ΔΑΚΕ της κατάπτυστης στάσης στο ζήτημα της αξιολόγησης, της υπονόμευσης της -εκ του αποτελέσματος νικηφόρας- απεργίας-αποχής, της προσπάθειας εκφοβισμού και τρομοκράτησης των συναδέλφων, της απόλυτης ταύτισης με το υπουργείο, τη ΔΑΚΕ των στελεχών της ΔΙΔΕ, των συντονιστών, των διευθυντών.

Η συμφωνία αυτή ανάμεσα σε διαφορετικές παρατάξεις δεν προϋποθέτει προφανώς ταύτιση, αλλά ούτε και απαραίτητα σύγκλιση στις πολιτικές τους θέσεις και αρχές. Δεν τούς επιβάλλει την υιοθέτηση κοινών πλαισίων, αλλά περιλαμβάνει συγκεκριμένους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς όρους που εξασφαλίζουν την λειτουργικότητα της ίδιας αυτής της συμφωνίας. Οι όροι αυτοί θα πρέπει –πολύ συνοπτικά- να είναι:

·     Η επαναλειτουργία του σωματείου με την εξασφάλιση προϋποθέσεων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των συναδέλφων στις λειτουργίες του, τον ορισμό –αλλά και την προσπάθεια μαζικοποίησης- των Γενικών Συνελεύσεων, ώστε ο κλάδος να πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Με λειτουργικό, ζωντανό ΔΣ που θα θέτει τα σοβαρά ζητήματα και θα οργανώνει τους αγώνες των συναδέλφων, που θα σέβεται τις αποφάσεις τους όπως αυτές εκφράζονται στις Γενικές Συνελεύσεις.

·    Η επαναφορά του σωματείου στις καταστατικές του αρχές της αλληλεγγύης των λαών, κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ειδικά στο σήμερα, ειδικά στην Ευρώπη-φρούριο, ειδικότερα ακόμα στη Λέσβο αυτό είναι πιο απαραίτητο από ποτέ.

·    Ούτε βήμα πίσω από τις βασικές διεκδικήσεις του κλάδου, όπως αυτές έχουν σχηματοποιηθεί μέσα στα χρόνια δημόσιου διαλόγου και αγώνων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιγραμματικά/παραδειγματικά αναφέρονται οι αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις σύμφωνα με το κόστος ζωής, η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, η επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα, η ριζική μείωση των μαθητών ανά τμήμα κοκ.

·    Όχι σε κάθε αξιολόγηση. Η αξιολόγηση, οποιοδήποτε μανδύα και αν φορέσει (πχ αποτίμηση), δεν μπορεί παρά να έχει ως στόχους τη χειραγώγιση, τη βαθμολογική και μισθολογική καθήλωση ή και την απόλυση των συναδέλφων.

·       Όχι στο προσοντολόγιο για τις προσλήψεις αναπληρωτών. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί όλων των αναπληρωτών.

Θεωρούμε τους όρους αυτούς θεμελιώδεις για μία οποιαδήποτε συμμετοχή μας στο προεδρείο του διοικητικού συμβουλίου· θεωρούμε επίσης ότι οι όροι αυτοί σέβονται οποιονδήποτε συνδικαλιστή και οποιαδήποτε παράταξη θα μας ενδιέφερε να συγκροτήσουμε μαζί προεδρείο· θεωρούμε τους στόχους που εκπορεύονται από τους όρους αυτούς εφικτούς και σε κάθε περίπτωση ικανούς να πυροδοτήσουν τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος στο άμεσο μέλλον.

 

Αγωνιστική Παρέμβαση

Μυτιλήνη, 15-05-2022

 



Η Αγωνιστική Παρέμβαση στο διαδίκτυο: http://paremvasilesvos.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου