συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Αγωνιστική Παρέμβαση Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας: Διακήρυξη και ψηφοδέλτιο εκλογών για το 20ό συνέδριο της ΟΛΜΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Ε' ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

Να κάνουμε την πραγματικότητά τους να μην είναι αυτονόητη! Σωματεία ταξικά - μαζικά - αγωνιστικά!

Συνάδελφε, συναδέλφισσα

Το 20ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ που θα πραγματοποιηθεί με ένα χρόνο καθυστέρηση, διεξάγεται σε μια περίοδο που τα απανωτά κύματα της ακρίβειας, οι αυξήσεις - φωτιά στους λογαριασμούς του ρεύματος και τα καύσιμα λεηλατούν τα εισοδήματά μας. Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι «η ακρίβεια και η φτώχεια είναι εισαγόμενο προϊόν» η αλήθεια όμως είναι ότι πληρώνουμε την πολιτική των μνημονίων που είναι παρούσα και σε διαρκή ισχύ και την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Πληρώνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις στα δημόσια κοινωνικά αγαθά, το βαρύ τίμημα της «πράσινης» ενέργειας, το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την προκλητική φοροασυλία και τις επιδοτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, τα αμύθητα ποσά για υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες (Rafale κλπ).

Παράλληλα ο πόλεμος στην Ουκρανία ρίχνει τη σκιά του στη χώρα. Η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο, αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνοι είναι για τους λαούς οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προκάτοχοι της με τις συμφωνίες τους με τις ΗΠΑ μετέτρεψαν τη χώρα μας σε μια απέραντη βάση υπηρετώντας τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τώρα μάλιστα η κυβέρνηση από τους πρώτους σπεύδει να αποστείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία εμπλέκοντας τη χώρα μας στον πόλεμο και στον ανταγωνισμό της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, παρουσιάζοντας ως εγγυητή της ειρήνης έναν οργανισμό υπεύθυνο για το διαμελισμό και τη λεηλασία δεκάδων χωρών και για αμέτρητα πραξικοπήματα.

Το τοπίο συμπληρώνει η ολοκληρωτική αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, την οποία εκμεταλλεύτηκε ως ιδανική ευκαιρία για να χτυπήσει δημοκρατικά, συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Δεν είναι μόνο οι παράλογες απαγορεύσεις των lockdown, η απαγόρευση των διαδηλώσεων, η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, οι αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων, οι οποίες παραμένουν σε ισχύ την στιγμή που η κυβέρνηση κηρύσσει τη λήξη της πανδημίας! Το χτύπημα του κόσμου της εργασίας και των συνδικάτων μέσα από το νόμο Χατζηδάκη, σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε μέσα στην πανδημία.

Ο νόμος Χατζηδάκη επιχειρεί να θέσει τα συνδικάτα κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους (ΓΕΜΗΣΟΕ, ηλεκτρονικές ΓΣ - εκλογές κλπ) να τα χειραγωγήσει και να τα υποτάξει. Να θέσει «εκτός νόμου» την απεργία, να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες και να βάλει στο «γύψο» την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Ως εκπαιδευτικοί βιώσαμε την πρώτη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη που έγινε με το κυβερνητικό χτύπημα του κλάδου και της απεργίας - αποχής. Έκτοτε πολλοί κλάδοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την απαγόρευση των δικών τους απεργιών.

Αλλάζουν το DNA του Δημόσιου Σχολείου!

Το τοπίο στη Δημόσια Εκπαίδευση αλλάζει ριζικά. Οι νόμοι που ψήφισε η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ μέσα στο διάστημα αυτό γυρίζουν το Δημόσιο Σχολείο πολλές δεκαετίες πίσω. Ο νόμος για την Τεχνική Εκπαίδευση, η αξιολόγηση και η «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, η Τράπεζα Θεμάτων και η Ε.Β.Ε, τα πρότυπα σχολεία της «αριστείας», η εξίσωση πτυχίων δημόσιων ΑΕΙ με αυτά ιδιωτικών κολεγίων, καθώς και όλο το πλαίσιο των νόμων Κεραμέως ξεθεμελιώνουν τη Δημόσια Εκπαίδευση, εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και τους αποκλεισμούς της νέας γενιάς από τη μόρφωση. Στόχος τους είναι μέσα από τις διαρκείς εξετάσεις και την τράπεζα θεμάτων να ξεχωρίσουν λίγα σχολεία σε κάθε περιοχή και τα υπόλοιπα να καταδικαστούν στην υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση. Η λυκειακή βαθμίδα μετατρέπεται σε εξεταστικό «Γολγοθά».

Σε αυτό το τοπίο και η διαβόητη «ελληνική PISA» δεν είναι αθώα! Μέσα από αυτόν τον θεσμό επιδιώκουν να περιθωριοποιήσουν τους αδύναμους μαθητές/τριες, μειώνοντας τις προσδοκίες τους και ταυτόχρονα να φορτώσουν στις πλάτες των εκπαιδευτικών τις διαχρονικές συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους. Θέλουν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ως μετρήσιμο μέγεθος και να τα συνδέσουν άμεσα με την αξιολόγηση σχολείων και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Προωθούν την ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, και την επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων. Στοχεύουν στο μαζικό διωγμό των μαθητών από τη Γενική Εκπαίδευση και τη δήθεν "ελεύθερη" στροφή τους προς τη μεταγυμνασιακή κατάρτιση και τη μαθητεία (ΕΣΚ).
Με όλα αυτά βάζουν τις βάσεις για ένα εργασιακό καθεστώς αντιδραστικό και αυταρχικό με υποταγμένους εκπαιδευτικούς, με διαλυμένα τα εργασιακά δικαιώματα και έντονη την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό. Η καθημερινή πίεση στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς μεγαλώνει. Οι εργασιακές μας σχέσεις μετατρέπονται σε λάστιχο. Η κυβέρνηση αξιοποίησε την πανδημία για να παγιώσει νέες ελαστικές μορφές εργασίας (3μηνίτες εκπαιδευτικοί), γενικεύοντας το καθεστώς της επισφαλούς εργασίας στην εκπαίδευση. Σε αυτό το τοπίο οι 11.700 διορισμοί της περασμένης χρονιάς αποδεικνύονται σταγόνα στον ωκεανό των 40.000 - και πλέον -αναπληρωτών εκπαιδευτικών που κάλυψαν φέτος τα αμέτρητα κενά! Την ίδια ώρα μέσω της «αυτονομίας» της σχολικής μονάδας, μεθοδεύεται το πέρασμα των εργασιακών των εκπαιδευτικών στους Δήμους.

Χρειαζόμαστε αποφασιστικούς αγώνες!

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ πρέπει να αλλάξει!

Τα τελευταία τρία χρόνια στην Ομοσπονδία όπως και σε ολόκληρη την κοινωνία συγκρούστηκαν δύο πολιτικές. Από τη μια η πολιτική και η γραμμή των μαζικών και ανυποχώρητων πανεκπαιδευτικών και πανεργατικών αγώνων για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας - Παιδείας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Από την άλλη η γραμμή του συμβιβασμού, της συνθηκολόγησης, του «μένουμε σπίτι» και του «μετά θα λογαριαστούμε» που, με πρόσχημα την πανδημία, πρόσφερε πολύτιμα στηρίγματα στην πολιτική της κυβέρνησης.

Από κοινού οι δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ, πιστές στην κοινή γραμμή των κομμάτων τους (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) έχουν να επιδείξουν «πλούσιο» έργο! Δεν είναι μόνο το ότι συναίνεσαν στην αναστολή των συνδικαλιστικών αγώνων με πρόσχημα την πανδημία. αλλά πρωτοστάτησαν στην τρομοκράτηση του κλάδου για την απεργία αποχή και τελικά άφησαν τον κλάδο μετέωρο, αναστέλλοντάς την πραξικοπηματικά. Η στάση τους αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί!

Όμως και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εξακολουθούν να κινούνται σε μια γραμμή που δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στη δύναμη που έχει ο μαζικός αγώνας με όχημα τα σωματεία, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής! Γι' αυτό και παραμένουν ένθερμοι ακόλουθοι της γραμμής «βγάλτε τα συμπεράσματά σας για τις εκλογές», ενώ στην πράξη αρνούνται να εμπλακούν σε πραγματικές πρωτοβουλίες ενωτικής δράσης με τις άλλες αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ με τη δράση και τη στάση μας όλη αυτή την περίοδο προτάξαμε τη γραμμή του ασυμβίβαστου και μαζικού αγώνα συσπειρωμένοι στα σωματεία μας. Με την συντονισμένη δράση τους υπερασπιζόμαστε την Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Παιδεία, κόντρα στον αυταρχισμό, την καταστολή και την τρομοκρατία, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

Δώσαμε δείγματα γραφής επιμένοντας στην ανάγκη διοργάνωσης κινητοποιήσεων στην περίοδο του lockdown, υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά και παλεύοντας για τη δημόσια υγεία. Αναδείξαμε και καταγγείλαμε το απαράδεκτο αντιεκπαιδευτικό - αντιπαιδαγωγικό και αντικοινωνικό μέτρο του παρατεταμένου λουκέτου στα σχολεία και της περιβόητης «τηλεκπαίδευσης» που αξιοποιήθηκε και ως εργαλείο καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων! Έχουμε συμβάλει αποφασιστικά σε όλους τους αγώνες ενάντια στην αξιολόγηση, εξοπλίζοντας το εκπαιδευτικό κίνημα με ιδεολογικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά επιχειρήματα, σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις εκείνες που φανερά ή συγκαλυμμένα προωθούσαν την εφαρμογή της. Συμβάλαμε αποφασιστικά στη μαζική κινητοποίηση του κλάδου και τη συμμετοχή του στην απεργία - αποχή, καλώντας αποφασιστικά σε συνέχισή της παρά την κυβερνητική καταστολή. Μπροστά στο συνδικαλιστικό αδιέξοδο που επέβαλαν στην ΟΛΜΕ καλέσαμε τα πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ) να συνεχίσουν αποφασιστικά την απεργία - αποχή για να βρει συνέχεια και διέξοδο ο αγώνας των εκπαιδευτικών ενάντια στα σχέδια ταξικής κατηγοριοποίησης των σχολείων και υποβάθμισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Συγκρουστήκαμε με το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown καλώντας τις ΕΛΜΕ να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες αποκλειστικά με ζωντανό τρόπο κόντρα στο ν. «Χατζηδάκη», ενώ συμβάλλαμε ιδιαίτερα στο σαμποτάρισμα των ηλεκτρονικών εκλογών στα υπηρεσιακά συμβούλια που, όπως αποδείχτηκε, ήταν η πρόβα για την επιβολή τους και στα συνδικάτα.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ, γεννημένες μέσα στους μεγάλους πανεκπαιδευτικούς αγώνες των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών παλεύουμε σταθερά για την ενότητα του κλάδου, για τον ταξικό και αγωνιστικό προσανατολισμό των σωματείων μας συμβάλλοντας στο μαζικό συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων με πρωταγωνιστές τις Γ.Σ και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Για την αναζωογόνηση των δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, για να γίνουν τα πρωτοβάθμια σωματεία και η Ομοσπονδία όπλο των εκπαιδευτικών απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων, της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Για να γίνουν τα εκπαιδευτικά σωματεία ασπίδα υπεράσπισης του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου, των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς!

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε στην ενίσχυση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων στις εκλογές για το συνέδριο της ΟΛΜΕ. Επιδιώκουμε την ενίσχυση των Παρεμβάσεων με 3η έδρα στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ώστε να ταρακουνήσουμε τα νερά και να ενισχυθεί η μαχητική αγωνιστική γραμμή στην ομοσπονδία, η γραμμή ανασυγκρότησης των σωματείων με όρους ταξικούς.

Θέσεις - Αιτήματα διεκδίκησης μπροστά στο 20ο Συνέδριο!

✓    Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ - ΕΕ! Παλεύουμε για τη συγκρότηση αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για την Ειρήνη και Φιλία των Λαών! Σταθερό μέτωπο αγώνα ενάντια στον ρατσισμό, τον εθνικισμό, την ακροδεξιά και το φασισμό!

✓    Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας! Πραγματικές αυξήσεις τώρα! Κανείς με λιγότερα από 1000€ καθαρά! Αποκατάσταση όλων των απωλειών από τα μνημόνια, την ακρίβεια και τον πληθωρισμό! Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού! Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των ειδών πρώτης ανάγκης.

✓    Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, τη διαδήλωση και την απεργία! Υπερασπίζουμε τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα! Δεν συναινούμε - δεν εφαρμόζουμε καμία πτυχή του αντεργατικού εκτρώματος «Χατζηδάκη»! (ΓΕΜΗΣΟΕ, ηλεκτρονικές κάλπες - ΓΣ κλπ)! Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του αντισυνδικαλιστικού - αντεργατικού νόμου!

✓    Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους! Στηρίζουμε όλα τα δικαία αιτήματα των υγειονομικών και των σωματείων τους! Να ενισχυθεί εδώ και τώρα το ΕΣΥ με γιατρούς - νοσηλευτές - εξοπλισμό! Να αρθεί το αυταρχικό μέτρο της αναστολής εργασίας! Μέτρα προστασίας σε Σχολεία, ΜΜΜ και σε όλους τους εργασιακούς χώρους!

✓    Γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό - όχι στην πολιτική των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων! Φραγμός στις δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς!

✓    Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών με βάση την προϋπηρεσία και το πτυχίο - καμιά απόλυση αναπληρωτή! Όχι στο προσοντολόγιο «Γαβρόγλου». Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές!

✓    Όχι στην αξιολόγηση - αυτοαξιολόγηση, την «αυτονομία» σχολικής μονάδας, την Τράπεζα Θεμάτων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τις εξετάσεις Pisa! Να ανατραπεί το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής!

✓    Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν 12χρονο σχολείο για όλους, με δίχρονη προσχολική αγωγή - εκπαίδευση! Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας. Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών! Όχι στην εμπορευματοποίηση, τη μαθητεία και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων μαθητών - εκπαιδευτικών!

✓    Να επανέλθει τώρα το ωράριο των εκπαιδευτικών στα επίπεδα προ του 2013!

✓    Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι (Κατρούγκαλου, Βρούτση κλπ)! Κοινωνική Ασφάλιση για όλους! Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας! Καμία περικοπή στις συντάξεις!

✓    Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου! Ακύρωση των συμφωνιών των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν πουλάμε! Δεν παραχωρούμε τον δημόσιο πλούτο! Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, δημοσιονομικών πλεονασμάτων, συμφώνων σταθερότητας. Οι εργαζόμενοι δεν χρωστούν ούτε στο ΔΝΤ, ούτε στην ΕΕ!

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας

Μάης 2022

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Ε' ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

Υποψήφιοι για το Δ.Σ.

·         Αγγελίδη Έβελυν                     3ο ΕΠΑΛ Ταύρου

·         Αργύρη Αγνή                           4ο Γυμν. Δάφνης

·         Βουρλάκη Αθηνά                    3ο ΓΕΛ Δάφνης

·         Γιάτας Δημήτρης                    1ο Πρότυπο ΓΕΛ

·         Κακούρου Κωνσταντίνα          43ο ΓΕΛ Αθήνας

·         Κατσικάρης Γιάννης                1ο ΕΠΑΛ Αθήνας

·         Κατερίνη Αμάντα                    14ο Γυμνάσιο Αθήνας

·         Καυκιά Ζαχαρούλα                 43o Γυμνάσιο Αθήνας

·         Κορωνιώτη Νάντια                  43ο ΓΕΛ Αθήνας

·         Κιτσώνας Μιχάλης                  1ο εσπ. ΕΠΑΛ Ταύρου (Αν.)

·         Λαβίδας Γιάννης                     12ο ΓΕΛ Αθήνας

·         Μάνου Αντωνία                      1ο εσπ. ΕΠΑΛ Ταύρου

·         Μούρης Ηλίας                        1ο εσπ. ΕΠΑΛ Ταύρου

·         Μπαλαμπέκου Ματίνα           4ο Γυμνάσιο Δάφνης (Αν.)

·         Μπελογιάννη Βίλλυ                62ο & 63ο Γυμνάσια Αθήνας (Αν.)

·         Τονοζλή Λίνα                           62ο Γυμνάσιο Αθήνας

·         Φραγκεδάκη Τόνια                 43ο Γυμνάσιο Αθήνας

·         Φύτρος Πέτρος                       12ο ΓΕΛ Αθήνας

·         Χιωτέλης Νίκος                       1ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθήνας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου