συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Συναυλία αλληλεγγύης προς τους απεργούς εργαζόμενους στην επιχείρηση ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, την Τρίτη, 30/8, στις 19:00ΑΥΞΗΣΕΙΣΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ

  Γ΄ΕΛΜΕ- Θ                                                                                                       Θεσσαλονίκη 13/9/2022

Πρ. Κορομηλά 51

 τηλ. 6978300483/6977444398

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/

fb : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ

ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Το κύμα ακρίβειας που πλήττει ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, σε συνδυασμό με την ανεργία και τον πόλεμο, δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις στις ζωές μας. Όσο η ακρίβεια μεγαλώνει, τόσο η φτώχεια εξαπλώνεται.

Οι απανωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα (είμαστε η χώρα με το ακριβότερο οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη) που συμπαρασύρουν εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες, η αύξηση του κόστους στέγασης, κάνουν ακόμα πιο έντονες τις συνθήκες ανέχειας που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι. Το βιώνουν και οι εκπαιδευτικοί, που βλέπουν τους καθηλωμένους μισθούς τους να εξανεμίζονται, ενώ οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές συνάδελφοί μας είναι αδύνατο να τα βγάλουν πέρα όταν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να ξαναστήσουν σπιτικό πάλι από την αρχή.

Η κυβέρνηση εμφανίζει την κατάσταση αυτή ως φυσικό φαινόμενο, για την οποία φταίνε ο πόλεμος και η πανδημία Αυτό που δεν λέει αλλά το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι είναι ότι η ακρίβεια μας χτυπούσε την πόρτα πολύ πριν την έναρξη του πολέμου. Αυτό που δεν λέει είναι ότι η πανδημία ήταν ευκαιρία να αυξηθούν τα κέρδη και τα πλούτη των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζόμενων. Αυτό που δεν λέει είναι γιατί δεν έπεσαν οι τιμές με βάση τη λειτουργία των νόμων της αγοράς τους οποίους ευαγγελίζεται αυτή  και όλες οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η διαχρονική πολιτική  των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδιωτικοποιούν κομμάτι- κομμάτι τις δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, που εμπορευματοποιούν όλα τα κοινωνικά και δημόσια αγαθά, που νομοθετούν σε όφελος των επιχειρήσεων για την αύξηση των κερδών τους έχουν την πολιτική ευθύνη. Οι ταξικές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που υποκλίνονται στα συμφέροντα του κεφαλαίου επιχειρούν να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με τη βίαιη φτωχοποίησή μας και την μετατροπή μας σε κρέας για τα κανόνια των δικών τους πολέμων. Η αισχροκέρδεια δεν αποτελεί μια παρέκκλιση των δήθεν υγιών νόμων της αγοράς, αλλά συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του καπιταλισμού. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι κάνοντας την κρίση ευκαιρία για νέα κέρδη.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση προσπαθεί να μας ξεγελάσει με κουπόνια ελεημοσύνης, με τα οποία απλώς επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, των σουπερμάρκετ, των πετρελαίων, για να διαιωνίζουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας. Την ίδια στιγμή οι αυξήσεις των 52 λεπτών τη μέρα στους μισθούς, στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν εμπαιγμό. Ενώ είναι ακόμα πιο γελοίες οι εξαγγελλόμενες δήθεν αυξήσεις στον δημόσιο τομέα με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (23 ευρώ το χρόνο για εισόδημα 13 χιλιάδων). 

 

 

 

Η απάντηση σ' αυτήν την πολιτική πρέπει να δοθεί με την οργανωμένη δράση των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους που θα διεκδικούν:

ü  Πραγματικές αυξήσεις για κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχή αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο. Κανένα μισθός κάτω από 1200 ευρώ καθαρά & επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο. Nα δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-2017. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί.

ü  Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και σε όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος.

ü  Άμεση χρηματοδότηση τώρα της παιδείας και έκτακτο κονδύλι για τα σχολεία για να ανταπεξέλθουν στις  αυξημένες απαιτήσεις στη λειτουργία που δημιουργεί η πανδημία και το κύμα αυξήσεων στην  ενέργεια.

ü  Διαγραφή των χρεών των ευάλωτων νοικοκυριών. Κανένα σπίτι στα χέρια κράτους- τραπεζίτη.

ü  Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και χωρίς όριο ηλικίας. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά.

ü  Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.

ü  Μέτρα στήριξης της διαβίωσης νεοδιόριστων και αναπληρωτών συναδέλφων που τοποθετούνται μακριά από το τόπο διαμονής τους.

ü   Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Όχι για εξοπλισμούς

ü  Καμία ιδιωτικοποίηση. Δημόσια δωρεάν καθολική υγεία, πρόνοια, περίθαλψη, παιδεία. Καμία εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών. Άμεση επαναφορά στο δημόσιο όλων των εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα (ρεύμα, ενέργεια, τρένα, λιμάνια κλπ).

ü  Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Όχι στο νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την επιτήρηση της ΕΕ. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα.

Καλούμε σε συνάντηση συντονισμού ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και άλλα σωματεία για την οργάνωση κινητοποιήσεων. Η ημέρα να αποφασιστεί μετά από συνεννόηση των σωματείων.

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ       ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου