συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Εκπ/κή Παρέμβαση Α' Αχαΐας: Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια τώρα - Αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις , επαναφορά δώρων - Ειρήνη, δουλειά, δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή για όλους



          

                


--

ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΤΑ ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ  ΑΔΕΙΑΣ ΤΩΡΑ

ΕΙΡΗΝΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Η ακρίβεια, οι απανωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα (είμαστε η χώρα με το ακριβότερο οικιακό ρεύμα στην Ευρώπη) που συμπαρασύρουν εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες, η αύξηση του κόστους στέγασης, σε συνδυασμό με την ανεργία και τον πόλεμο, δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις στις ζωές μας.

 Το βιώνουμε και οι εκπαιδευτικοί, που βλέπουμε για περισσότερα από 10 χρόνια τους καθηλωμένους μισθούς μας να εξανεμίζονται και σε συνδυασμό με τον πρωτοφανή πληθωρισμό που καταγράφεται πλέον στη χώρα μας, εκτινάσσονται στα ύψη το κόστος των ενοικίων, των λογαριασμών, των μετακινήσεων, αλλά και των βασικών ειδών και οδηγούν στην αδυναμία των εκπαιδευτικών να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές  ανάγκες των οικογενειών τους.

 Οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές συνάδελφοί μας, που με μία βαλίτσα στο χέρι γυρίζουν την ηπειρωτική και νησιωτική, είναι αδύνατο να τα βγάλουν πέρα με τα 737 €.

Η διαμονή γίνεται βραχνάς καθώς η εύρεση στέγης είναι είτε αδύνατη, είτε οι εκπαιδευτικοί καλούνται να καταβάλουν ενοίκια που ξεπερνούν το μισό του μηνιάτικο τους, ιδιαίτερα στα νησιά .

Την ίδια στιγμή οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να υπόκεινται τιμωρητικά σε οικονομική αιμορραγία και έμμεση περικοπή του μισθού τους, όπως και οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς υποχρεώνονται σε εβδομαδιαίο rapid test με δικά τους έξοδα..

Η κατάσταση αυτή δεν είναι φυσικό φαινόμενο, όπως την παρουσιάζει η κυβέρνηση, για την οποία φταίνε ο πόλεμος και η πανδημία και προσπαθεί να μας ξεγελάσει με κουπόνια ελεημοσύνης και επιδόματα φιλευσπλαχνίας, που έχει ήδη αρπάξει από την τσέπη μας. Η ακρίβεια ήταν παρούσα πολύ πριν την έναρξη του πολέμου και η πανδημία ήταν ευκαιρία να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζόμενων.

 

Πρέπει να βάλουμε ένα τέρμα σ' αυτήν την πολιτική που μας εξαθλιώνει! Είναι μονόδρομος η συλλογική δράση όλων των εργαζομένων που μέσα από τα σωματεία τους θα διεκδικούν: 

 

        Για τους εκπαιδευτικούς:

ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΩΡΑ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΤΑ ΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ  ΑΔΕΙΑΣ ΤΩΡΑ

 

·         Άρση των μισθολογικών ανισοτήτων με οικονομική ενίσχυση των νέων συναδέλφων.

·         Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος.

·         Επιδότηση ενοικίου στα 300€ το μήνα. Αξιοποίηση διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων. 

·         Δωρεάν σίτιση σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.

·         Να επανέλθει άμεσα η δυνατότητα καταβολής χρηματικού επιδόματος στέγασης και σίτισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι να λάβουν άμεσα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά την στέγαση και την σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων.

·         Να συμπεριληφθούν άμεσα και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη δυνατότητα πρόσβασης στο δικαίωμα στέγασης και σίτισης από τους Δήμους.

·         Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για την κάλυψη των οδοιπορικών για εκπαιδευτικούς που μετακινούνται για να συμπληρώσουν το ωράριό τους ή να ανταποκριθούν σε άλλες υποχρεώσεις (επιτηρήσεις πανελλαδικών εξετάσεων, βαθμολογικά κέντρα κ.λπ.) και διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση.

·         Μόνιμη και σταθερή εργασία- μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Όχι στην απαξίωση του πτυχίου κι της προϋπηρεσίας. Κατάργηση του προσοντολόγιου.

·         Υπηρέτηση για ένα έτος της οργανικής για τους νεοδιόριστους. Δικαίωμα απόσπασης.

·         Να παρθεί πίσω τώρα η κατάπτυστη- τιμωρητική απόφαση για τη διενέργεια υποχρεωτικών και επί πληρωμή διαγνωστικών ελέγχων!

 

        Για όλους τους εργαζόμενους:

·         Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς για κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχή αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο. Κανένα μισθός κάτω από 1200 ευρώ καθαρά & επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο. Να δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-2017. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί.

·         Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και σε όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος. Άμεση κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών στην ενέργεια και κατάργηση του "χρηματιστηρίου ενέργειας"– Όχι στους πλειστηριασμούς και τις διακοπές ρεύματος-νερού και διαγραφή των χρεών των ευάλωτων νοικοκυριών.

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους/ες – Όχι στην ελαστική εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Επιστροφή όλων των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή.

·         Δαπάνες για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, καθολική ασφάλιση και κοινωνικά αγαθά αντί για πληρωμή του δημόσιου χρέους, επιδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και voucher της ντροπής.

·         Άμεση χρηματοδότηση τώρα της παιδείας και έκτακτο κονδύλι για τα σχολεία για να ανταπεξέλθουν στις  αυξημένες απαιτήσεις στη λειτουργία που δημιουργεί η πανδημία και το κύμα αυξήσεων στη  ενέργεια. Δωρεάν γεύματα σε όλους τους μαθητές.

·         Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και χωρίς όριο ηλικίας. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά.

·         Όχι στους εξοπλισμούς. Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές ανάγκες.

·         Καμία ιδιωτικοποίηση. Καμία εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών. Άμεση επαναφορά στο δημόσιο όλων των εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα (ρεύμα, ενέργεια, τρένα, λιμάνια κλπ).

·         Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Όχι στο νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την επιτήρηση της ΕΕ. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα.

Άμεσα συντονισμός ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και άλλων εργατικών σωματείων για την οργάνωση κινητοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου