συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Ε' ΕΛΜΕ Αθήνα;: Κάλεσμα σε οργανωμένη αντίσταση στις «καινοτομίες» του ΥΠΑΙΘ (Μέντορες-Συντονιστές-Όμιλοι)


 

Κάλεσμα σε οργανωμένη αντίσταση στις «καινοτομίες» του ΥΠΑΙΘ

 

Το υπουργείο παιδείας, συνεχίζει την ίδια αντιεκπαιδευτική πολιτική που επιδιώκει το ξεθεμελίωμα της δημόσιας εκπαίδευσης. Στις 25/8/2022 δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022 τρεις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες υλοποιούνται διατάξεις του ν. 4823/ 2021 της Κεραμέως για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού και αφορούν τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τους ενδοσχολικούς συντονιστές και τους μέντορες. Για την επικοινωνιακή διαχείριση –στην οποία η κυβέρνηση αριστεύει – χρησιμοποιείται η τετριμμένη εδώ και τρία χρόνια φράση της ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού έργου. Τα σχολεία ωστόσο, συνεχίζουν να λειτουργούν με αμέτρητα προβλήματα, τα παιδιά στοιβάζονται σε πολυπληθή τμήματα, τα κτίρια παραμένουν ασυντήρητα, με ελλείψεις σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό και με τους εκπαιδευτικούς εξουθενωμένους. Παράλληλα, οι μισθοί όλων μας παραμένουν σχεδόν στο ίδιο απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο εδώ και 12 χρόνια μετά τις τότε άγριες μνημονιακές περικοπές από κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Σήμερα, κυρίως λόγω των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, είμαστε πρώτοι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια, πρώτοι στην τιμή του ρεύματος και των καυσίμων, πρώτοι στην φτωχοποίηση και στους θανάτους λόγω του κορονοϊού. 

Και οι τρεις αυτοί θεσμοί – μέντορες, ενδοσχολικοί συντονιστές, εκπαιδευτικοί όμιλοι- εντάσσονται στη διαδικασία της αξιολόγησης τόσο του σχολείου, όσο και του κάθε εκπαιδευτικού χωριστά, θεσμοθετούν άτυπα την απλήρωτη επιπλέον εργασία, καταστρατηγούν το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιούν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δίνουν υπερεξουσίες στους διευθυντές, επιδιώκουν τη δημιουργία μιας νέας ιεραρχικής δομής που με υποσχέσεις για πιθανή «εξέλιξη» σε στελέχη της εκπαίδευσης ή μια καλή βάση στην ατομική αξιολόγηση, θα ελέγχει, θα εποπτεύει  και θα προωθεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι στόχοι αυτοί  καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Χωρίς τις δήθεν καινοτομίες, οι Σύλλογοι Διδασκόντων, τόσο στην αρχή και στο τέλος, όσο και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, συνεδριάζουν σε πλαίσιο δημοκρατικό και ισότιμο, και προσπαθούν να λύνουν ζητήματα που προκύπτουν, πάντα συλλογικά και προς όφελος των μαθητών. Ακριβώς αυτή η λειτουργία ενός οργάνου πολυπρόσωπου και δυναμικού είναι φαίνεται το στοιχείο που ενοχλεί.  Η ΙΔΙΑ Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ!

Δηλώνουμε με έμφαση προς το υπουργείο ότι δεν έχουμε ανάγκη από τους «θεσμούς ενδυνάμωσης» που ευαγγελίζεται. Ιδίως οι νέοι συνάδελφοι δεν έχουν ανάγκη από «μέντορες» και «συντονιστές». Έχουν ανάγκη από ολιγομελή τμήματα, κάλυψη όλων των κενών με βάση τις ανάγκες των μαθητών, υλικοτεχνική υποδομή σε σχολεία σύγχρονα, μισθούς αξιοπρεπείς, μόνιμη και σταθερή δουλειά. Έχουν ανάγκη από συστηματική επιστημονική επιμόρφωση, άμεσα συνδεδεμένη με τα Πανεπιστήμια, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

            Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι η κήρυξη απεργίας-αποχής από την Ε΄ ΕΛΜΕ και από τις άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, από τις διαδικασίες αξιολόγησης βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και μπορούμε όλοι οι συνάδελφοι να τη χρησιμοποιήσουμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια διάλυσης του δημόσιου σχολείου, προώθησης της ιδιωτικοποίησής του και ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

 

Καλούμε όλους (τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές) να μη βιαστούν και να μην προχωρήσουν σε αυτές τις διαδικασίες. Να περιμένουν τις αποφάσεις του κλάδου αφού συζητήσουμε συλλογικά στις ΓΣ.

Καλούμε την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν άμεσα:

-          Στην κήρυξη Απεργίας – Αποχής από την εφαρμογή όλων των διατάξεων που αφορούν τους νόμους Κεραμέως ν.4823/21 και ν.4692/2020 για την αξιολόγηση (εσωτερική σχολικής μονάδας και ατομική του εκπαιδευτικού) και κάθε εφαρμοστικής ρύθμισης (υπουργικής απόφασης, εγκυκλίου, κλπ).

-          Στην κήρυξη Απεργίας - Αποχής από τις διαδικασίες ορισμού και υλοποίησης του ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022 για υπεύθυνους παιδαγωγικών ομίλων – μέντορες – ενδοσχολικούς συντονιστές.

-          Στον ορισμό Γενικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και Γενική Συνέλευση των προέδρων αμέσως μετά.

-          Στην κήρυξη 24ωρης κλαδικής απεργίας την εβδομάδα 03 – 07/10.

-          Στην οργάνωση πολύμορφων και δυναμικών κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών σωματείων ενάντια στην ακρίβεια προκειμένου να στηριχθεί και να δυναμώσει η απεργία.

 

Συσπειρωμένοι/ες στα Σωματεία μας, θα συνεχίσουμε χωρίς συμβιβασμούς

τον δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και της συλλογικής αντίστασης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου