συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Γ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Οι απαντήσεις της Δ/νσης στα αιτήματα των ΕΛΜΕ για κενά και τοποθετήσεις μονίμων και αναπληρωτών: Διοίκηση και νόθο ΠΥΣΔΕ να μην επιτρέψουμε να καταργήσουν εργασιακά μας δικαιώματαΚΑΝΕΙΣ - ΚΑΜΙΑ ΜΕΝΤΟΡΑΣ, ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ!

   Γ΄ΕΛΜΕ- Θ                                                                                                       Θεσσαλονίκη 13/9/2022

Πρ. Κορομηλά 51

 τηλ. 6978300483/6977444398

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/

fb : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

ΚΑΝΕΙΣ - ΚΑΜΙΑ ΜΕΝΤΟΡΑΣ, ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ , ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ!

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

 

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση συνεχίζουν να επιμένουν στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/2020 και 4823/2021.  Τα σχέδια υλοποίησης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών απαιτούν αξιολόγηση από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας  και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης.  Ωστόσο, ως γνωστόν,  δεν  υπάρχουν Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και είναι άγνωστο το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή αλλά  ούτε νέοι διευθυντές σχολείων που θα έχουν κριθεί με το «πατρόν» που επιβάλλει ο νόμος 4823/2021. Σ΄ αυτό το χρονικό διάστημα το υπουργείο επιδιώκει να προχωρήσει   την ατομική αξιολόγηση με τη δημιουργία νέων δομών που εντείνουν τον ανταγωνισμό και την ιεραρχία  στο εσωτερικό των σχολικών μονάδων ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς ταυτόχρονα με την κουλτούρα αξιολόγησης για όλους.    

 

Στις 25/8/2022 η κυβέρνηση δημοσίευσε στο ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022 τρεις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες υλοποιούνται διατάξεις του ν. 4823/ 2021 της Κεραμέως για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού και αφορούν τους εκπαιδευτικούς ομίλους, τους ενδοσχολικούς συντονιστές και τους μέντορες. Πίσω από μεγάλα λόγια προσπαθούν να κρύψουν την πιο σκληρή επίθεση που δέχεται το δημόσιο σχολείο, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Καινοτομίες, ανάπτυξη μαθητών και εκπαιδευτικών, το σχολείο συνεργατική κυψέλη, συντονιστές και μέντορες που μαζί με τους συμβούλους και τους διευθυντές θα εμπνέουν, θα ενθαρρύνουν  και άλλα πολλά. Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο, αφού έκλεισε όπως όπως την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας την περσινή χρονιά, με αντίθετη στα σχέδιά της την τεράστια πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και μεγάλους αγώνες κατά της αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολείων, επιδιώκει να δώσει, με τη βοήθεια και της επίσημης συνδικαλιστικής ηγεσίας, το μεγάλο χτύπημα στα συλλογικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

Και οι τρεις αυτοί θεσμοί εντάσσονται στη διαδικασία της αξιολόγησης τόσο του σχολείου, όσο και του κάθε εκπαιδευτικού χωριστά, στηρίζονται στην απλήρωτη επιπλέον εργασία, καταστρατηγούν το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιούν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δίνουν υπερεξουσίες στους διευθυντές, επιδιώκουν τη δημιουργία μιας νέας ιεραρχικής δομής που με υποσχέσεις για πιθανή «εξέλιξη» σε στελέχη της εκπαίδευσης ή μια καλή βάση στην ατομική αξιολόγηση, θα ελέγχει, θα εποπτεύει  και θα προωθεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, το ΦΕΚ προβλέπει:

Οι «εκπαιδευτικοί όμιλοι» να οριστούν ως τις 25/9 με κατάθεση ετήσιου προγραμματισμού, εκθέσεις αξιολόγησης που θα αναρτώνται στο site του σχολείου, απουσιολόγιο  και διαγραφή μαθητών, βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης, λειτουργία εκτός ωραρίου, μετά το κανονικό ημερήσιο πρόγραμμα, το ελάχιστο 2 ώρες τη βδομάδα. Ο Διευθυντής του σχολείου αποφασίζει τη συγκρότηση και λειτουργία των Ομίλων , ενώ ο χρόνος που θα αφιερώνουν οι εκπαιδευτικοί δεν προσμετράται στο εργασιακό τους ωράριο, αλλά σύμφωνα με το Ν. 4823/21 θα συνεκτιμάται κατά την ατομική τους αξιολόγηση και την επιλογή τους ως στελέχη.  Μιλάμε ουσιαστικά για  υποχρεωτική απλήρωτη επέκταση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου που καμία σχέση δεν έχει με την προσφορά χιλιάδων εκπαιδευτικών που με δική τους πρωτοβουλία αναπτύσσουν προγράμματα και δραστηριότητες για χάρη των μαθητών τους.

Αυτοί που μας έχουν πετσοκόψει τους μισθούς και μας έχουν τρελάνει με την ακρίβεια, τώρα  μας ζητάνε ξεδιάντροπα να δουλεύουμε  χωρίς αμοιβή και να αποδεχτούμε να κάνουμε το εργασιακό ωράριο λάστιχο και υπόσχονται ότι θα μας ανταμείψουν με μόρια στην αξιολόγηση! Μας φέρνουν με άλλο τρόπο το «ξαναζεσταμένο φαΐ» των:  Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου και Αρβανιτόπουλου όταν μας καλούσαν να δουλεύουμε εθελοντικά για να μας δίνουν μόρια για διορισμό !!! Φτάνει η κοροιδία! Άλλωστε ουδεμία  υποχρεωτικότητα προκύπτει καθώς η απόφαση αναφέρει « Οι Διευθυντές/ντριες ή οι Προϊστάμενοι/ες των δημοτικών σχολείων και των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με δική τους πρωτοβουλία ή μετά από εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων ή εκπαιδευτικού ή εκπαιδευτικών της οικείας σχολικής μονάδας, δύνανται να αποφασίζουν τη συγκρότηση και λειτουργία εκπαιδευτικών ομίλων μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος διδασκαλίας, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του Σχολικού Συμβουλίου και της οικείας δημοτικής αρχής.» 

Οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές (Συντονιστές Τάξεων ή Συντονιστές Γνωστικών Πεδίων) είναι «όργανα συντονισμού του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο σχολικής μονάδας». Και εδώ ο καθένας από αυτούς «…ασκεί τα καθήκοντά του εκτός του διδακτικού ωραρίου, αλλά εντός του εργασιακού ωραρίου του και δεν απαλλάσσεται από εξωδιδακτικές εργασίες και εφημερίες». Διοικητικά τελούν υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης, παιδαγωγικά συνεργάζονται με τους Συμβούλους παιδαγωγικής και επιστημονικής ευθύνης και ορίζονται  από τον Διευθυντή. Με κριτήρια προσοντολογίου ένας εκπαιδευτικός αναλαμβάνει το ρόλο του ελεγκτή των άλλων για το τρέξιμο της ύλης και της υλοποίησης του αναλυτικού προγράμματος, για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνονται μηνιαίες συναντήσεις με τον σύμβουλο εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, δειγματικές διδασκαλίες, καθώς και γραφειοκρατική δουλειά (εκθέσεις αξιολόγησης κλπ). Και όλο αυτό θα συνεκτιμάται κατά την ατομική αξιολόγηση και την επιλογή σε θέσεις στελεχών.

 

Ο Παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας «ασκεί (και αυτός) τα καθήκοντά του εκτός του διδακτικού ωραρίου του, αλλά εντός του εργασιακού ωραρίου του και δεν απαλλάσσεται από εξωδιδακτικές εργασίες και εφημερίες». Ο μέντορας έχει την ευθύνη της ένταξης των  νέων  συναδέλφων (με υπηρεσία έως 5 έτη, νεοδιόριστοι) στο σχολικό πλαίσιο. Αν και παρουσιάζεται ως θεσμός υποστήριξης των νέων εκπαιδευτικών, στην πραγματικότητα είναι θεσμός ελέγχου και εναρμόνισής τους με το δοσμένο πλαίσιο υλοποίησης των νόμων, των εγκυκλίων, κλπ. Είναι υποχρεωμένοι να  παρουσιάσουν διδασκαλίες, να κάνουν έκθεση στο τέλος και βέβαια  όλο αυτό θα συνεκτιμάται κατά την ατομική αξιολόγηση και την επιλογή σε θέσεις στελεχών. Ορίζονται από τον Διευθυντή και μπορεί να είναι συγχρόνως και Συντονιστές. Με τον θεσμό του  Παιδαγωγικού Συμβούλου – Μέντορα   δημιουργούν ομαδοποιήσεις και εξουσιαστικές βαθμίδες μέσα στα σχολεία, κόβοντας σε φέτες τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και αποδυναμώνοντας την όποια συνοχή τους και το συναδελφικό κλίμα ισότιμης συνεργασίας χωρίς ιεραρχικές σχέσεις

 

Όλα τα παραπάνω γίνονται με τον διευθυντή κυρίαρχο και την καθυπόταξη όλων των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών στην αυθεντία των διευθυντικών στελεχών μέσω μιας ακόμη ιεραρχίας. Στόχος να διαλυθεί ο συλλογικός τρόπος λειτουργίας του σχολείου, και με τον ορισμό των ''προσοντούχων'' και τον ατέρμονο ανταγωνισμό, να διασπαστούν οι σύλλογοι διδασκόντων και να δημιουργηθεί ένας ακόμη μηχανισμός επιβολής της αξιολόγησης.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤHΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ  ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Οι νέες υπουργικές αποφάσεις δεν είναι μεμονωμένες ρυθμίσεις, αλλά κομμάτια νόμων που σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, αλλάζουν το DNA της δημόσιας εκπαίδευσης. Όμως το σχέδιο της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, είναι πλήρως απονομιμοποιημένο στις συνειδήσεις μαθητών-εκπαιδευτικών. Οι μεγάλοι αγώνες κατά της αξιολόγησης, ενάντια σε θεούς και δαίμονες, πρέπει να συνεχιστούν. Χρειάζεται και τώρα να πιάσουμε το νήμα από την περσινή χρονιά και να προχωρήσουμε. Τα 22 σωματεία που κήρυξαν Απεργία-Αποχή πέρυσι δείχνουν το δρόμο. Η δικαίωση των διευθυντών που εναρμονίστηκαν με την απόφαση των σωματείων και δεν τους επιβλήθηκε καμία ποινή από τα Υ.Σ., αποτελεί κόλαφο στους πρωτεργάτες της τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε.

·        Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να προασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, να απορρίψουν την επέκταση του εργασιακού ωραρίου, να μην αποδεχτούν τον ρόλο ελέγχου των συναδέλφων τους, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης και της αξιολόγησης του σχολείου τους.

·        Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην αποδεχτούν και να μην καταργήσουν στην πράξη τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, τον αποφασιστικό ρόλο του συλλόγου διδασκόντων και το ωράριο των εκπαιδευτικών.

·        Καλούμε τους διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων να μην ορίσουν υπεύθυνους παιδαγωγικών ομίλων –μέντορες – ενδοσχολικούς συντονιστές.

·        Καλούμε τους/τις συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως παιδαγωγικοί σύμβουλοι-μέντορες ή ενδοσχολικοί συντονιστές. Να μην αποδεχτούν καμία συμμετοχή σε αυτό το ιεραρχικό θεσμικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης είτε ως μέντορες/συντονιστές είτε ως «κατώτεροι» στην αξιολογική ιεραρχία. Να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της δημοκρατικής παιδαγωγικής λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων σε ισότιμη και δημοκρατική βάση και με μοναδικό κριτήριο την πρόοδο των μαθητών τους.

·        Καλούμε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να μην παρέχουν σε καμία περίπτωση διδακτικό έργο εάν δεν προσμετράται στο διδακτικό τους ωράριο ή εάν παραβιάζει το εργασιακό τους ωράριο. Παροχή διδακτικού έργου δωρεάν ή με αντάλλαγμα «ευνοϊκή μεταχείριση» στην αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση.

·        Καλούμε όλους-ες τους/τις εκπαιδευτικούς να μην καταθέσουν απολύτως τίποτε στον «ηλεκτρονικό φάκελο» της αξιολόγησης. Οι εκπαιδευτικοί όμιλοι και ο ηλεκτρονικός φάκελος αφορούν ούτως ή άλλως προαιρετικές διαδικασίες στις οποίες καλούμε τους συναδέλφους να μην τροφοδοτήσουν- συμμετέχουν. Δεν θα φακελωθούμε μόνοι μας κυνηγώντας  προσόντα δια βίου.  

Υπενθυμίζουμε ότι η κήρυξη απεργίας-αποχής από την Γ ΕΛΜΕ-Θ και από τις άλλες ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, από τις διαδικασίες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας  βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και μπορούμε όλοι οι συνάδελφοι να τη χρησιμοποιήσουμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια διάλυσης του δημόσιου σχολείου, προώθησης της ιδιωτικοποίησής του και ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Καλούμε όλες και όλους να μη βιαστούν και να μην προχωρήσουν σε αυτές τις διαδικασίες τις πρώτες μέρες του σχολικού έτους που οργανώνουμε την ουσιαστική λειτουργία του σχολείου. Να περιμένουν να συζητήσουμε συλλογικά στη ΓΣ και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων.

Καλούμε την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν άμεσα:

·        Στην κήρυξη Απεργίας – Αποχής από την εφαρμογή όλων των διατάξεων που αφορούν τους νόμους Κεραμέως ν.4823/21 και ν.4692/2020 για την αξιολόγηση (εσωτερική σχολικής μονάδας και ατομική του εκπαιδευτικού) και κάθε εφαρμοστικής ρύθμισης (υπουργικής απόφασης, εγκυκλίου, κλπ).

·        Στην κήρυξη Απεργίας - Αποχής από τις διαδικασίες ορισμού και υλοποίησης του ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022 για υπεύθυνους παιδαγωγικών ομίλων – μέντορες – ενδοσχολικούς συντονιστές.

·        Το ΔΣ της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε άμεση σύγκληση Γ.Σ των ΕΛΜΕ και Γ.Σ. Προέδρων ως το τέλος Σεπτέμβρη ( ενδεικτική ημερομηνία 24\09)

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς (μόνιμους και αναπληρωτές) σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη, 20-9-2022   στο 1ο ΓΕΛ ΣΥΚΕΩΝ , στις 6.30μμ

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ          Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ       ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΝΤΖΑΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου