ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
19/2/2010
ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ
ΣΤΗΝ 24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ
Βαρύγδουπες οικονομικές αναλύσεις (από αναλυτές αμειβόμενους με παχυλούς μισθούς) στοιχειώνουν την καθημερινότητα μας. Ένας είναι ο κοινός παρονομαστής: οι μισθωτοί πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό της κρίσης, τα κέρδη του κεφαλαίου πρέπει να μείνουν ανέγγιχτα ή και να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.
ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ (ΤΑ) ΜΕΤΡΑ!
Η κυβέρνηση παγώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τους μισθούς μας, που σημαίνει απώλεια εισοδήματος περίπου 6% (λόγω πληθωρισμού), η οποία θα μας ακολουθεί για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι και τη σύνταξη.Κόβει το 10% των επιδομάτων μας (εκτός οικογενειακών, σπουδών, κινήτρου απόδοσης), και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2010. Δεν ξεκαθαρίζει ακόμη τι θα γίνει με τη φορολόγηση: αν η μηνιαία παρακράτηση φόρου θα διπλασιαστεί (επιπλέον μείωση 80-170 ευρώ το μήνα) με την προοπτική να …τα πάρουμε πίσω σε ένα χρόνο (αν μαζέψουμε βέβαια τις απαιτούμενες αποδείξεις)! Αυξάνει (κι άλλο) τους έμμεσους φόρους, με πρώτο και καλύτερο τον φόρο στα καύσιμα, που όλοι γνωρίζουμε ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε όλα τα είδη βασικής κατανάλωσης.
ΑΥΤΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΟΥΝ
- Ετοιμάζονται αλλαγές στο ασφαλιστικό με πρώτη την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών από 5-15 χρόνια, που θα κατέβει για ψήφιση τον Μάρτη. Οι αρχικές «καθησυχαστικές» διαβεβαιώσεις του κ. Λοβέρδου ότι η εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει σταδιακά μετά το 2013 ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ. Ταυτόχρονα προσπαθούν να αλλάξουν τον χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης, το ασφαλιστικό σύστημα μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό, σε ένα σύστημα δηλ. όπου παύει να υπάρχει η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά αντίθετα ο κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να φροντίζει ο ίδιος προσωπικά για τη σύνταξη του. Και αυτό γιατί αντί για συντάξεις που υπολογίζονται στη βάση των τελευταίων καλύτερων ετών του εργάσιμου βίου του εργαζομένου, περνάμε σε ενιαία κατώτερη σύνταξη 360 ευρώ για όλους, και σε υπολογισμό της σύνταξης με βάση όλα τα έτη του εργάσιμου βίου. Που οδηγεί αυτό; Σε δραστική μείωση των συντάξεων και στον εξαναγκασμό των ασφαλισμένων να αναζητούν και συμπληρωματικές καλύψεις (ιδιωτικές συντάξεις, κ.λπ.).