συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων δημοσίου για τη συγκρότηση Προεδρείου της ΑΔΕΔΥ (24.12.2013)

Η επόμενη μέρα μετά το 35° Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ κατέγραψε μια νέα κατάσταση. Η επί δεκαετίες απόλυτη πλειοψηφία της ΠΑΣΚ και στη συνέχεια των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ χάθηκε. Με 41 Γενικούς Συμβούλους στο Γενικό Συμβούλιο έναντι 43 όλων των άλλων, μπορούμε να πούμε ότι μειώθηκε σημαντικά η δυνατότητα των Κυβερνητικών παρατάξεων να συναποφασίζουν τη γραμμή της ΑΔΕΔΥ.
Ήδη κατά την εκλογή των μελών της Εκτελεστικής από το Γενικό Συμβούλιο, φάνηκε ότι η κρίση τους συνεχίζεται. Οι 22 Γενικοί Σύμβουλοι της ΠΑΣΚ διασπάσθηκαν σε 15 που εξέλεξαν 3 στην ΕΕ και σε 7 που εξέλεξαν 1 στην ΕΕ.
Δυστυχώς όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι από την άλλη μεριά υπάρχει η συγκροτημένη πλειοψηφία που θα μπορέσει να οδηγήσει τη Συνομοσπονδία σε μια ταξική κατεύθυνση. Αυτό εκφράστηκε κατ' αρχήν στη διαδικασία εκλογής του Προεδρείου του Γενικού Συμβουλίου. Αν και έγινε προσπάθεια εκ μέρους των Παρεμβάσεων - Κινήσεων-Συσπειρώσεων να εκφραστεί η αντικυβερνητική πλειοψηφία στη βάση προγραμματικής δέσμευσης, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, κυρίως λόγω της αποχής των 11 Συμβούλων του ΠΑΜΕ, και τελικά, εκλέχτηκε Πρόεδρος από την ΠΑΣΚ και Γραμματέας από την ΔΑΚΕ.
Εμείς, από την πρώτη συνεδρίαση της ΕΕ για την συγκρότηση της σε σώμα, στις  10/12, καταθέσαμε αναλυτική πρόταση προς συζήτηση για Προγραμματικό Προεδρείο. Όπως αναφέρουμε:

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ζ. Μελαμπιανάκη: Στόχος η ανατροπή της κυβέρνησης


«Στο ερώτημα γιατί δεν γενικεύονται οι εργατικοί αγώνες η απάντηση δεν είναι ότι χάσαμε και κυριαρχεί η τάση της υποταγής» δηλώνει στο Πριν η Ζέττα Μελαμπιανάκη, νεοεκλεγείσα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όπου για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες εκλογές οι Παρεμβάσεις εξέλεξαν 2 αντιπροσώπους.

Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο

- Για πρώτη φορά η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ δεν έχουν πλειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Τι εκφράζει και τι µπορεί να σηµαίνει αυτό;

- Πράγµατι, µετά το πρόσφατο συνέδριο, δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ. Τους αντιστοιχούν 41 έδρες από τις 85 του ΓΣ και 8 έδρες από τις 17 της ΕΕ. Και οι δύο «κυβερνητικοί εταίροι» βρίσκονται σε κρίση. Πρόκειται για µια σηµαντική εξέλιξη. Βρισκόµαστε µόλις στην αρχή µιας διαδικασίας ριζικών αλλαγών των συσχετισµών µέσα στα συνδικάτα. Γιατί σήµερα γίνεται φανερό σε µεγάλα τµήµατα των εργαζόµενων, πόσο τεράστιες είναι οι ευθύνες που βαραίνουν τις δύο πρώην µεγάλες κυβερνητικές παρατάξεις για την αδυναµία του εργατικού κινήµατος να σταµατήσει την επίθεση, αφού είτε δεν οργάνωσαν είτε υπονόµευσαν ανοιχτά τις δυνατότητές αντίστασης και νίκης. Αυτό που συνέβη στην ΑΔΕΔΥ είναι µερική αντανάκλαση της κατάστασης που επικρατεί στη βάση, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αυτή η διεργασία θα µπορούσε σήµερα να εκφραστεί και στο επίπεδο της συγκρότησης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι το ΠΑΜΕ να αναλάβει τις ευθύνες που έχει απέναντι στο κίνηµα ιδιαίτερα αυτή την κρίσιµη περίοδο, και να αποδεχτεί την πρόταση που καταθέτουµε για συγκρότηση αγωνιστικού-προγραµµατικού προεδρείου.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Παρεμβάσεις δημοσίου: Πρόταση για προεδρείο ΑΔΕΔΥ δεσμευμένο σε αγωνιστικό πρόγραμμα-πλαίσιο


Τι προτείνουν οι Παρεμβάσεις για τη συγκρότηση του προεδρείου της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΟ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΛΑΙΣΙΟ
Θέλουμε εργατικά σωματεία που να υπερασπίζονται τα άμεσα (αντίσταση στη χειροτέρευση και βελτίωση της θέσης) και τα μακροπρόθεσμα (κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων) συμφέροντα των εργαζόμενων.
Απαιτείται επειγόντως η δημιουργία ενός μαζικού, ισχυρού, ταξικού, αποτελεσματικού εργατικού μετώπου αντίστασης, ρήξης και ανατροπής της πολιτικής φτωχοποίησης της πλειοψηφίας της κοινωνίας και έντασης της εκμετάλλευσης που προωθείται από κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση τίθεται ως προτεραιότητα η ενότητα των εργαζομένων γύρω από ένα ικανό πλαίσιο, με αντίστοιχες μορφές πάλης και με οργάνωση κινήματος που να προωθεί αυτόν το στόχο.
Τι καθήκοντα βάζει αυτή η κατάσταση στην ΑΔΕΔΥ;
Απαιτείται εγρήγορση και ένα μαχητικό – μαζικό κίνημα ικανό να ματαιώσει και να ανατρέψει τα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και να ανοίξει το δρόμο μαζί με όλους τους εργαζόμενους για τη ρήξη και την ανατροπή.
Τι σημαίνει αυτό για τις ταξικές δυνάμεις στο δημόσιο;
Οι δυνάμεις και οι αγωνιστές που μιλούν στο όνομα των εργατικών συμφερόντων έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν στην κοινή δράση για την ενίσχυση αυτής της προτεραιότητας που είναι απαραίτητη. Η συζήτηση και οι δράσεις για ένα κοινό αγωνιστικό βηματισμό πρέπει να ανταποκρίνονται στις αγωνίες και τους αγώνες των ανθρώπων και να μην αποτελούν απλά πλειοδοσία στα λόγια. Εκτιμούμε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα γιατί υπάρχουν δυνάμεις και αγωνιστές με σοβαρές μεν ιδεολογικές – πολιτικές διαφωνίες μεταξύ τους, που μπορούν, όμως, να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός ενωτικού εργατικού ρεύματος οργάνωσης και δράσης για την ανατροπή της πολιτικής που επιβάλλουν κυβέρνηση-κεφάλαιο-ΕΕ-ΔΝΤ.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Νέα Εκτελεστική Επιτροπή στην ΑΔΕΔΥ με συμμετοχή των Παρεμβάσεων για πρώτη φορά


Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή 6.12.2013 εκλέχτηκε η νέα Εκτελεστική Επιτροπή. Για πρώτη φορά ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ συμμετέχουν και οι Παρεμβάσεις.
 
Ψήφοι
Έδρες στην ΕΕ
Λευκά
1
ΔΑΚΕ
19
4
ΠΑΣΚ
15
3
Αυτόνομη Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία
14
3
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ)
11
2
Παρεμβάσεις
9
2
Δημοσιοϋπαλλική Ανατροπή (Μπαλασόπουλος)
8
2
ΠΑΣΚ-Συνεργαζόμενοι
7
1
Δίκτυο Εργαζομένων (ΔΗΜΑΡ)
1
-