http://www.paremvasis.gr/?p=8694
Το Ολοήμερο σχολείο στο στόχαστρο, μέρος 2ο! Ούτε να το σκέφτονται!
Με μία νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (αρ.φ. 2332/2-6-21) πριν από λίγες μέρες εντελώς αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση παρέχει στους Δήμους τη δυνατότητα λειτουργίας ΚΔΑΠ αμέσως «μετά τη λήξη του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος» του σχολείου δηλαδή από ώρα 13.15΄, ώστε να επιτρέπει τη λειτουργία του παράλληλα με το ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου. Επίσης στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων των ΚΔΑΠ εντάσσεται η μελέτη των σχολικών μαθημάτων της επόμενης ημέρας καθώς και δραστηριότητες μουσικής, εικαστικών, αθλητισμού κ.α. που αποτελούν διδακτικά αντικείμενα στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου. Δηλαδη δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να δημιουργήσουν το «δικό τους ολοήμερο» στα δημόσια σχολικά κτίρια.
Καθόλου τυχαία το ΦΕΚ για τη λειτουργία των ΚΔΑΠ έχει ημερομηνία 2/6/21 ταυτόχρονα δηλαδή με την περίοδο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε το αντεργαστικό τερατούργημα Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση προνοεί να συνδέσει και να καλύψει την πολύωρη εργασία των γονέων με δομές φύλαξης των παιδών τους και τους παρέχει ΚΔΑΠ μέσω των δήμων από το μεσημέρι ως το βράδυ. «Υποστήριξη» γονέων στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα!
Ταυτόχρονα μάλιστα η δρομολόγηση από τους δήμους προμήθειας voucher προς τους γονείς για να καλυφθούν δωρεάν τα έξοδα συμμετοχής των παιδιών τους σε ένα πρόγραμμα από το οποίο ωφελούνται ΜΚΟ και ιδιώτες με δημόσιο χρήμα, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, επιχειρεί να τους προσελκύσει σε μια κατεύθυνση υπονόμευσης του δημόσιου σχολείου ενώ παράλληλα όπως δείχνει η εμπειρία των voucher στους παιδικούς σταθμούς γρήγορα το «δωρεάν για όλους» έγινε «δωρεάν με κριτήρια» ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των δομών παιδικής φροντίδας. Πρόκειται για μια επιχείρηση χρήσης δημόσιου χρήματος που στήνεται από τον Δήμο με τα voucher για να ενισχύονται ΜΚΟ και ιδιώτες και μάλιστα σε βάρος του δημόσιου σχολείου για να αντικαταστήσουν τις λειτουργίες του.