ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΑΞΕΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ
Μαζική διαμαρτυρία στην ΠΔΕ Αττικής (Ξενίας 24)
Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, 14:00
Άλλη μια χρονιά βιώνουμε τις συνέπειες της πολιτικής εγκατάλειψης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης. Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, με χιλιάδες κενά ακόμα, όπου οι μαθητές δεν διδάσκονται όλα τα μαθήματα για μήνες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας· σχολεία-ερείπια, με σοβάδες και παράθυρα που πέφτουν, με ελλιπείς υποδομές και συντήρηση, με τον κίνδυνο τραυματισμού μαθητών και εκπαιδευτικών να είναι διαρκώς παρών· κτίρια με ανεπαρκή φύλαξη και καθαρισμό, διότι δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό. Αυτή είναι η πολιτική που βάζει τα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από τις λαϊκές ανάγκες! Μια πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου με ευκαιριακό τρόπο και με λογιστική λογική.
Σε αυτό το πλαίσιο παρατηρείται στα σχολεία μας ένα απαράδεκτο φαινόμενο. Μαθητές από άλλες χώρες, που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, «φοιτούν» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος. Είναι παιδιά, όπως όλα τα άλλα, τα οποία έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Όμως αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα. Έρχονται κάθε πρωί κάθονται στο θρανίο τους και φεύγουν μετά από επτά διδακτικές ώρες χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα από όσα ακούν και χωρίς να έχουν αλληλεπιδράσει με κανέναν. Η ανοχή σε αυτό το φαινόμενο αποπνέει μια βαθιά ρατσιστική, αντιπαιδαγωγική και απάνθρωπη λογική. Οι μαθητές αυτοί στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση, με δραματικές συνέπειες για τη γνωστική και επαγγελματική τους εξέλιξη, και βιώνουν ακραίο κοινωνικό αποκλεισμό με τραυματικές συνέπειες για την εφηβικό ψυχισμό τους.
Η νομοθεσία προβλέπει την ίδρυση Τάξεων Υποδοχής (στα πλαίσια των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας- ΖΕΠ) με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για τους μαθητές και τις μαθήτριες που δεν έχουν την απαιτούμενη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Δυστυχώς όμως υπάρχουν σχολεία της περιοχής μας που ενώ έχουν αιτηθεί τη δημιουργία τάξεων υποδοχής και έχουν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, τα αιτήματά τους δεν εγκρίθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Έτσι λ.χ. σε σχολείο του κέντρου της Αθήνας είναι εγγεγραμμένοι 60 ανήλικοι πρόσφυγες χωρίς την απαιτούμενη γνώση των ελληνικών και στο σχολείο δεν ιδρύθηκε τάξη υποδοχής, πράγμα που σημαίνει ότι οι μαθητές αυτοί δεν μπορούν, ουσιαστικά, να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, οδηγούμενοι σταδιακά στην εγκατάλειψη του σχολείου.
Εκτός από τους μαθητές με ελλιπή γνώση της ελληνικής, ανεπαρκή μέριμνα λαμβάνουν και οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Ενώ ιδρύθηκαν φέτος εκατοντάδες νέα τμήματα ένταξης, οι εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής που προσλήφθηκαν δεν επαρκούν. Γι’ αυτό η Διοίκηση τους/τις κατανέμει με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται ότι σε κάθε σχολείο λειτουργεί ένα τμήμα με έναν/μία εκπαιδευτικό, παρόλο που οι ανάγκες σε πολλές σχολικές μονάδες είναι μεγαλύτερες. Έτσι π.χ. σε ένα τμήμα ένταξης που χρειάζεται να έχει τέσσερις καθηγητές, τοποθετείται ένας ή δύο.
Το ελληνικό κράτος σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά και την ελληνική νομοθεσία, υποχρεούται να παρέχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως καταγωγής ή μαθησιακών δυσκολιών. Γι’ αυτό ζητούμε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να ιδρυθούν τα τμήματα υποδοχής στα σχολεία που το χρειάζονται και να τοποθετηθούν οι εκπαιδευτικοί που απαιτούνται για την επαρκή λειτουργία των τμημάτων ένταξης.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, στις 14:00, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (ΠΔΕ) στους Αμπελόκηπους, Ξενίας 24, για να απαιτήσουμε:
Ø Ίδρυση των Τμημάτων Υποδοχής σε όσα σχολεία το έχουν αιτηθεί.
Ø Στελέχωση των Τμημάτων Ένταξης με όλους τους εκπαιδευτικούς που προβλέπονται από το νόμο.