συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Παρεμβάσεις ΠΕ: δήλωση για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΟΕ (4.7.2019)


Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ 

στο Δ.Σ. της ΔΟΕ Πολυχρονιάδη Δημήτρη (6974750410) και Παναγιώτου Χρήστος, αναπληρωτής εκπ/κός (6975308409)



ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΕ ΣΩΜΑ 4-7-2019


Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ για τη συγκρότηση του Προεδρείου, πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019. Σε αντίθεση με την πρότασή μας για προγραμματικό Προεδρείο, η ΔΑΚΕ, η ΔΗΣΥ, η ΑΣΕ/ ΠΑΜΕ, η ΑΕΕΚΕ και η ΕΡΑ τοποθετήθηκαν αρχικά υπέρ ενός αντιπροσωπευτικού – αναλογικού προεδρείου όπου η ανάληψη θέσεων στο Προεδρείο θα γίνει με βάση την εκλογική δύναμη των παρατάξεων. Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ έθεσε ως προϋπόθεση τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων στο προεδρείο, επομένως, στη συνέχεια δεν διεκδίκησε κάποια θέση στο Προεδρείο και δεν στήριξε καμία υποψηφιότητα.

Ως  Παρεμβάσεις – Κινήσεις- Συσπειρώσεις θεωρούμε ότι το Προεδρείο της Ομοσπονδίας συγκροτείται σε πολιτικο-συνδικαλιστική προγραμματική βάση. Η διαχείριση του συνδικάτου είναι μια  πολιτική και όχι ουδέτερη λειτουργία. Γι’ αυτό και από την αρχή της εκπροσώπησής μας στο όργανο,  δηλαδή από το 1999, εκφράσαμε την ίδια θέση για τη συγκρότηση. Δηλαδή, τη συγκρότηση του προεδρείου σε προγραμματική βάση. Με βάση τους συσχετισμούς που προκύπτουν από την 88η Γ.Σ. της ΔΟΕ και την οριστική ημερήσια διάταξη της 88ης Γ.Σ. που αποφάσισε το απερχόμενο ΔΣ αλλά και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην 88η ΓΣ του κλάδου με τη συμφωνία των δυνάμεων ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ, αλλά και τις τοποθετήσεις των παρατάξεων αυτών τόσο στη ΓΣ όσο και όλη την προηγούμενη διετία, τέτοια προοπτική δεν υπάρχει: Δηλαδή συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου σε μια κατεύθυνση που εμείς θεωρούμε αναγκαία, που να έχει καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση ενός μετώπου που θα αντισταθεί σε παλιά και νέα μνημόνια, ενός μετώπου που θα παλέψει για όλα τα κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις, στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση και την εργασία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πριν τέσσερα χρόνια (2015), με βάση τους τότε συσχετισμούς του Δ.Σ. της ΔΟΕ και την άποψή μας για συγκρότηση του προεδρείου σε προγραμματική βάση, διεκδικήσαμε τη συγκρότηση προεδρείου από τις δυνάμεις που θα συμφωνούσαν σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θέσεων και διεκδικήσαμε τη θέση του προέδρου, ώστε να εκφραστεί η αλλαγή συσχετισμών στο συνδικάτο, διεκδικώντας να αλλάξει ρότα το συνδικάτο και να πάρει θέση στις κυρίαρχες αντιθέσεις της περιόδου. Αυτή η πρόταση δεν υλοποιήθηκε τότε, όχι με δική μας ευθύνη.

Στη σημερινή συγκυρία, μετά από 10 και πλέον χρόνια καπιταλιστικής κρίσης μνημονίων και λιτότητας, θεμελιώδη σημασία για τον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας, έχει το ζήτημα της στάσης των συνδικαλιστικών δυνάμεων απέναντι στο μνημονιακό μπλοκ, στην ΕΕ, το ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς διαχειριστές αυτών των κατευθύνσεων. Τα μνημόνια αποτελούν τη συγκεκριμένη οικονομική και πολιτική έκφραση της γενικής κατεύθυνσης του καπιταλισμού για ριζική υποτίμηση της εργασίας στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.

Απέναντι στα πλαστά διλήμματα του μνημονιακού διπολισμού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι οφείλουμε να μην υποταχθούμε στις χαμηλές προσδοκίες, τη συναίνεση της βάρβαρης πολιτικής τους και την «κανονικότητα» που μας επιβάλλουν. Παρά τις διαφορές τους, τελικά δεσμεύονται και οι δύο στην αποπληρωμή του χρέους, τα αντιλαϊκά πρωτογενή πλεονάσματα και το καθεστώς επιτροπείας μέχρι το 2060, το πέρασμα στο ιδιωτικό κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας της ΕΕ.

Η πολιτική, συνδικαλιστική και οργανωτική προετοιμασία του εκπαιδευτικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος ώστε να αποτρέψει την επιτάχυνση της επίθεσης από την πλευρά του νέου κυβερνητικού διαχειριστή, να ακυρώσει τις ήδη ψηφισμένες αντιδραστικές τομές και τις νέες που ετοιμάζονται, αποτελεί το κυρίαρχο μέλημα του ανεξάρτητου αυτόνομου ταξικού ρεύματος των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων.


Η στάση των παρατάξεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αποτελούσαν και αποτελούν την πλειοψηφία (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ) στην πρόσφατη 88η Γ. Σ. της Δ. Ο. Ε. και οι εισηγήσεις που έκαναν και οι αποφάσεις που πήραν για τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο (αξιολόγηση και μη ψήφιση της απεργίας – αποχής από κάθε αξιολογική διαδικασία, τρόπος διορισμού εκπαιδευτικών – προσοντολόγιο -  νόμος 4589/2019), καθώς και η ακραιφνώς δεξιά ρητορική με την οποία εκφράστηκε η παράταξη της ΔΑΚΕ κατά τη διάρκεια της 88ης Γ. Σ. του κλάδου  ενισχύουν την παραπάνω θέση μας για καμία συμμετοχή στο Προεδρείο της ομοσπονδίας και καμιά παροχή ψήφου για την ανάδειξη των μελών του στη βάση των όποιων συμφωνιών έγιναν για τη συγκρότηση του Προεδρείου από αυτές.

Η στάση αυτή συνδέεται άμεσα με όλα τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου. Για παράδειγμα, το αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, καμία απολύτως αξία δεν έχει κατά τη γνώμη μας, εάν δεν συνοδεύεται από μια πολιτική γραμμή ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΟΣΑ, το κεφάλαιο, τους ντόπιους και τους υπερ-εθνικούς οργανισμούς τους. Ακριβώς γιατί οι δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι μνημονιακές συμφωνίες θέτουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις και ασφυκτικά όρια στο ζήτημα των διορισμών αλλά και συνολικά σε όλες τις πλευρές τις εκπαιδευτικής πολιτικής. Μιας πολιτικής με στρατηγική στόχευση τη μονιμοποίηση της ελαστικής εργασίας, της επισφάλειας, της πειθάρχησης και της υποταγής. Αξιολόγηση (ν. 4547) και Προσοντολόγιο (ν. 4589) είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που έρχονται να στρώσουν το έδαφος για τις παραπάνω στοχεύσεις. Αποτελούν και θα αποτελέσουν τα σημεία αιχμής για τον κλάδο και το εκπαιδευτικό κίνημα.



Πρόκειται άλλωστε για τις ίδιες παρατάξεις, οι οποίες:



  • Αγνόησαν την απόφαση δεκάδων ΓΣ Συλλόγων Π.Ε. για απεργία – αποχή από κάθε μορφή αξιολόγησης. Αντίθετα η εισήγηση της πλειοψηφίας του απερχόμενου Δ.Σ. αποδέχεται την αξιολόγηση και προετοιμάζει το έδαφος ώστε το συνδικάτο να είναι επίσημος συνομιλητής στον διάλογο για την αξιολόγηση, το βάθεμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και τη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

·         Αρνήθηκαν να υπερασπίσουν τα χρόνια δουλειάς χιλιάδων αναπληρωτών γι' αυτό αρνήθηκαν να μπει ως άμεση απαίτηση της ΔΟΕ ο άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Φαίνεται, ότι κατά τις δυνάμεις αυτές υπάρχουν συνάδελφοι και συναδέλφισσες που δεν πρέπει να διοριστούν! Η άρνησή τους να αλλάξει η Η.Δ. αποσκοπούσε πρώτα και κύρια στη διασφάλιση του αιτήματος που ψήφισε η πλειοψηφία των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ σχετικά με τους διορισμούς, δηλαδή το αίτημα για «μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση το πτυχίο και κυρίαρχο κριτήριο την προϋπηρεσία». Την αποδοχή με άλλα λόγια ενός καλύτερου προσοντολογίου, με κυρίαρχο μεταξύ άλλων προσόντων και κριτηρίων και την προϋπηρεσία! Οι ίδιοι που αρνήθηκαν την εισαγωγή του θέματος στην  ημερήσια διάταξη, στο τέλος ισχυρίστηκαν ότι οι θέσεις του κλάδου δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης!!!

·         Με στόχο την αποδιοργάνωση και την εκτόνωση της αγωνιστικής διάθεσης του εκπαιδευτικού κινήματος και του κόσμου της βάσης, αρνούνται επί σειρά ετών να λάβουν και να οργανώσουν οποιαδήποτε αγωνιστική – απεργιακή απόφαση. Ακόμα και τις ιστορικές στιγμές που χιλιάδες κατά βάση αναπληρωτές – και μόνιμοι συνάδελφοι- ταξίδευαν από κάθε γωνιά της χώρας για να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις για μαζικούς μόνιμους διορισμούς – ενάντια στο προσοντολόγιο, η γραφειοκρατική πλειοψηφία της ομοσπονδίας προσπαθούσε να μεταθέσει τις ημερομηνίες για την ημέρα της ψήφισης και να «ξεμπερδεύει» με το κίνημα κηρύσσοντας απλώς 3ωρες στάσεις εργασίας.

Επομένως, με βάση πάντα την άποψή μας για προγραμματική συγκρότηση του προεδρείου σε μια αγωνιστική κατεύθυνση υπεράσπισης των αναγκών και των δικαίων του κλάδου, και την εκτίμηση ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι δυνατό με τους σημερινούς συσχετισμούς, δηλώσαμε ότι δεν αποδεχόμαστε καμία θέση στο Προεδρείο και κανένα αξίωμα και δεν ψηφίζουμε καμία δύναμη για κανένα αξίωμα. Αντίθετα, σε ότι  αφορά στα παραπάνω φλέγοντα ζητήματα, δηλώσαμε ότι:

  • Απέναντι στον ολετήρα της αξιολόγησης και την επίθεση που θα δεχτούμε το επόμενο διάστημα θα συμβάλλουμε, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην οργάνωση της πάλης με απεργία-αποχή, στις Γενικές Συνελεύσεις, στους Συλλόγους, στα σχολεία ώστε για μια ακόμα φορά να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Το κοινό κείμενο (Παρεμβάσεις – ΑΣΕ/ΠΑΜΕ – Πρωτοβουλία, Προοδευτικά Ρεύματα) που κατατέθηκε στην 88η Γ.Σ. μπορεί να αποτελέσει τη βάση διαμόρφωσης κοινού κειμένου των Συλλόγων Π.Ε. που θα κηρύσσουν απεργία – αποχή και θα καλούν το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να πάρει άμεσα αντίστοιχη απόφαση.
  • Δεν  αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της 88ης Γ.Σ. για την αξιολόγηση: Με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΑΕΕΚΕ-ΕΡΑ και της πλειοψηφίας του προεδρείου της ΓΣ, η ψηφοφορία έγινε με ανάταση των χεριών και όχι με ονομαστική ψηφοφορία. Αμέσως μετά, παρατάξεις και αντιπρόσωποι κατέθεσαν ένσταση ζητώντας καταμέτρηση, ωστόσο η πλειοψηφία του προεδρείου αυθαίρετα έκλεισε το θέμα δηλώνοντας ότι υπερψηφίστηκε η εισήγηση.

·         Θα δώσουμε τη μάχη για την κατάργηση του ν. 4589/19 για το προσοντολόγιο και για τη μη-επαναφορά του ν. 3848 και του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Τη μάχη για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών – για άμεσο διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Για πλήρη εξίσωση εργασιακών-ασφαλιστικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών.

·         Οι αποφάσεις που παίρνει σε συγκεκριμένα επιμέρους ζητήματα το ΔΣ της ΔΟΕ μπορεί να κινούνται σε κάποιες περιπτώσεις σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο δεν αποτελούν για μας το καθοριστικό κριτήριο καθώς αντιμετωπίζουν τα αποτελέσματα των αντιλαϊκών αντιεκπαιδευτικών πολιτικών αλλά όχι τις αιτίες τους.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, συγκροτήθηκε το Προεδρείο (Πρόεδρος/Ταμίας από τη ΔΑΚΕ, αντιπρόεδρος/ από την ΑΕΕΚΕ, Γ. Γραμματέας από τη ΔΗΣΥ, Ειδ. Γραμματέας από την ΕΡΑ) με απόλυτη πλειοψηφία (7 ψήφοι υπέρ – 4 άκυρες ψήφοι για όλες τις θέσεις του Δ. Σ.). Το γεγονός αυτό απέδειξε περίτρανα ότι οι προτάσεις των παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ για συγκρότηση σε αντιπροσωπευτική αναλογική βάση ήταν και είναι κενές περιεχομένου, αφού ουσιαστικά, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών ανάδειξης του Προεδρείου, η προγραμματική σύγκλιση μεταξύ των παρατάξεων αυτών όχι μόνο υπήρξε όταν αποφάσιζαν από κοινού σε απόλυτα αρνητική βάση για τα συμφέροντα του κλάδου και της μαχόμενης εκπ/σης κατά την περασμένη διετία και κατά τη διάρκεια των εργασιών της  πρόσφατης 88ης Γ. Σ. αλλά συνεχίζει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Μάλιστα δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα περί αναλογικότητας μεταξύ των παρατάξεων που συγκρότησαν το Προεδρείο, αφού η τελευταία παράταξη σε ψήφους (ΑΕΕΚΕ) πήρε τη δεύτερη θέση στο Προεδρείο (αυτήν του Αντιπροέδρου). Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις αυτές αποτελούν πλέον το νέο μνημονιακό μπλοκ συνδικαλιστικών δυνάμεων σε επίπεδο ΔΟΕ αντίστοιχο των πολιτικών τους εκφραστών σε επίπεδο Βουλής και κοινωνίας και δεν πείθουν κανέναν με τις δηλώσεις τους για το αντίθετο ιδιαίτερα όταν επικαλούνται ότι οι ενέργειές τους αυτές γίνονται τάχα για το καλό του κλάδου και την άμεση συγκρότηση του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. κάτι το οποίο προβλέπεται καταστατικά εντός δέκα ημερών από την πρώτη συνεδρίαση για τη συγκρότηση του Δ. Σ. και μάλιστα με σχετική πλειοψηφία και όχι με απόλυτη. Άλλωστε και η στάση τους στην 88η Γ.Σ. με αποκορύφωμα τις αντιδημοκρατικές και προκλητικές μεθοδεύσεις που οδήγησαν δεκάδες αντιπροσώπους να αγνοήσουν προκλητικά τις αποφάσεις των ΓΣ καθώς και το γεγονός ότι η ψηφοφορία για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η αξιολόγηση δεν έγινε με ονομαστική κλήση καταδεικνύει ότι όλοι μαζί θέλουν ένα συνδικάτο που θα κάνει μόνο εκλογές κοινοβουλευτικού χαρακτήρα χωρίς τη ζωντανή ζύμωση των Γενικών Συνελεύσεων, χωρίς εσωτερική δημοκρατική λειτουργία, χωρίς δράση σωματείου - υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων και της πληττόμενης πλειοψηφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου