συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Πρωτοβουλία συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα, συντονιστικών εργαζομένων σε διαθεσιμότητα και άλλων συλλογικοτήτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα


Πρωτοβουλία συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα, συντονιστικών εργαζομένων σε διαθεσιμότητα και άλλων συλλογικοτήτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ενημερωτικό της συνάντησης των σωματείων μας

Στις 12/6 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα, συντονιστικών εργαζομένων σε διαθεσιμότητα και εργαζομένων. Η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μαζική και πήραν μέρος εκπρόσωποι Δ.Σ., αλλά και εργαζόμενοι σωματείων από Α΄, Β΄, Γ΄, Δ, Ε΄ ΕΛΜΕ, Η΄ Σύλλογος Π. Ε., Σύλλογος εργαζομένων από εργαζόμενους στην Εφορία, ΟΕΝΓΕ, Αχέπα, Γεννηματά, ΕΡΤ3, Δήμου Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, ΙΚΑ, Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Βιβλίου και Χάρτου, ΕΝΙΘ, σωματείο επισφαλώς εργαζομένων και ανέργων, Κοινωνικό ιατρείο κ.α. Ακόμη συμμετείχαν μαζικά καθηγητές και καθαρίστριες σε διαθεσιμότητα, καθώς και σχολικοί φύλακες. Στη συνάντηση πήραν το λόγο 19 εκπρόσωποι σωματείων και εργαζόμενοι.

Με τις τοποθετήσεις τους οι ομιλητές ανέδειξαν τα προβλήματα της συγκυρίας.

Κατέγραψαν τη συνέχιση της ανελέητης επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ στον κόσμο της εργασίας και την αναγκαιότητα της ανάπτυξης άμεσων αποφασιστικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων που θα περιέχουν αιτήματα κρίκους των διεκδικήσεων μας που ενώνουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία και συμβάλλουν στην πολιτικοποίηση των αγώνων στην κατεύθυνση της ρήξης και της ανατροπής. Σε μια τέτοια κατεύθυνση προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας, όπως μέχρι τώρα έχουν αποτυπωθεί: Καμιά απόλυση-διαθεσιμότητα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Δουλειά για όλους. Επαναφορά των εκπαιδευτικών και των τομέων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ. Επαναφορά των σχολικών φυλάκων στα σχολεία, των καθαριστριών στο υπουργείο οικονομικών, των διοικητικών των ΑΕΙ στα Πανεπιστήμια και των άλλων διαθέσιμων στις εργασίες τους. Όχι σε κλεισίματα-συγχωνεύσεις-ιδιωτικοποιήσεις. Όχι στις αξιολογήσεις – μηχανισμό απόλυσης. Παιδεία, υγεία, ρεύμα, στέγη, νερό, δημόσια αγαθά για όλο το λαό.

Πρόβαλλαν την αναγκαιότητα για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου και της οργάνωσης εργατικών – λαϊκών αγώνων για την ανατροπή και της ίδιας της κυβέρνησης που δεν έχει πλέον καμία νομιμοποίηση για την εφαρμογή της καταστροφικής πολιτικής της. Να συγκρουστούμε με τα δεσμά της ευρωζώνης και της ΕΕ. Στην κορυφή των αιτημάτων μας τέθηκαν η διαγραφή του χρέους (δεν το αναγνωρίζουμε, δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε), η κατάργηση των Μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και όλου του μνημονιακού νομοθετικού οπλοστασίου καθώς και η εθνικοποίηση των τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με κοινωνικό έλεγχο.

Στάθηκαν ιδιαίτερα στο πρόβλημα των απολύσεων που περνάνε σε μια νέα φάση με τη γενίκευση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και τις μαζικές απολύσεις σε όλο το δημόσιο με το τέλος της διαθεσιμότητας κατά κλάδο και την προετοιμασία νέων απολύσεων μέσα από τις αξιολογήσεις δομών, υπηρεσιών και εργαζομένων που ξεκίνησαν, καθώς και τον επανέλεγχο μονιμοποιήσεων 45.000 εργαζομένων, οι οποίοι ήταν πρώην συμβασιούχοι σε υπηρεσίες κυρίως των ΟΤΑ και του Πολιτισμού. Ανέδειξαν την αναγκαιότητα της απάντησης στις απολύσεις μέσα από ενιαίο μέτωπο αγώνα.

Τόνισαν την αναγκαιότητα η πρωτοβουλία του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά μέσα από μια προσπάθεια διεύρυνσης της και με άλλα σωματεία, την αναβάθμιση της λειτουργίας της με καλύτερα προετοιμασμένες συναντήσεις και την ανάδειξη ανοιχτού συντονιστικού που θα συμβάλλει στην καλύτερη υλοποίηση των αποφάσεων του συντονισμού. Τονίστηκε η αναγκαιότητα να συνδεθεί η πρωτοβουλία συντονισμού σωματείων με δίκτυα και επιτροπές αγώνα στις γειτονιές της πόλης.

Αποφάσεις του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων

Αποφασίστηκε να στηριχθούν από την πρωτοβουλία συντονισμού δραστηριότητες και κινητοποιήσεις των σωματείων, φορέων και κινήσεων πολιτών της επόμενης περιόδου.

Τρίτη 17/6 : Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για τα προβλήματα της παιδείας, όπως αποφασίστηκε από την ΟΛΜΕ και ως ημέρα δράσης και συνέχισης των κινητοποιήσεων σε σύνδεση με τα γενικότερα προβλήματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως αποφασίστηκε από το συντονισμό. Οργανώνουμε συγκέντρωση στις 7.00 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου ενάντια στην υπονόμευση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, της δημόσιας δωρεάν υγείας και των δημόσιων αγαθών, ενάντια στις απολύσεις, τις συγχωνεύσεις, τα κλεισίματα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Προπαγανδίζουμε την κινητοποίηση με την έκδοση αφίσας και ανακοίνωσης, καθώς και με ενημερώσεις της τοπικής κοινωνίας.

Σάββατο 21/6 : Οργανώνουμε μεγάλο συλλαλητήριο στις 11.30 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου στη βάση των διεκδικήσεων των σωματείων μας και με αιχμή το σταμάτημα των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και των αξιολογήσεων εργαζομένων και δομών, ενάντια στα κλεισίματα, τις συγχωνεύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών με την απαίτηση για μέτρα τώρα για παιδεία, υγεία, στέγη, ρεύμα και νερό ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες για όλο το λαό.

Απευθυνόμαστε στα σωματεία σε όλους τους γειτονικούς νομούς να καλέσουν τοπικά τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τα τμήματα που βαραίνουν οι απολύσεις για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Προπαγανδίζουμε την επιτυχία του συλλαλητηρίου μέσα από έκδοση αφίσας και ανακοίνωσης, συνέντευξη τύπου, εξορμήσεις και ενημερώσεις σε χώρους εργασίας και προς την κοινωνία, κ.α.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και δράσεις σωματείου διοικητικών υπαλλήλων ΑΠΘ.

Τετάρτη 18/6 : Στηρίζουμε απεργιακές κινητοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ.

Πέμπτη 19/6 : Στηρίζουμε τη συγκέντρωση συνταξιούχων που οργανώνει, στα πλαίσια πανελλαδικής κινητοποίησης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ). Η διαμαρτυρία θα γίνει στις 11.00 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, στην Αριστοτέλους. Οι ΕΛΜΕ να στείλουν την προκήρυξη των συνταξιούχων στα σχολεία και ιδιαίτερα να ενημερώσουν συναδέλφους, που πιθανόν θα βγουν στη σύνταξη.

Τετάρτη 25/6: Συμμετέχουμε και καλούμε τους καθηγητές και τους γονείς να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται και οργανώνονται να γίνουν σε όλες τις πόλεις από τους μαθητές.

Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις και το φεστιβάλ παιδείας που οργανώνονται στο τέλος της χρονιάς από τις ΕΛΜΕ-Θ και το συντονιστικό των καθηγητών σε διαθεσιμότητα

Στις 5, 6 και 7 Ιούλη συμμετέχουμε και στηρίζουμε το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που γίνεται στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη. Στόχος του φεστιβάλ είναι να διευρύνει την απεύθυνσή του πέρα από το μεταναστευτικό και στα άλλα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα της εποχής μας, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αντιφασιστική πάλη, τους εργατικούς αγώνες, τα κινήματα υπεράσπισης των κοινών αγαθών, όπως είναι το νερό, η γη, οι παραλίες, οι δημόσιοι χώροι, η δημόσια ενημέρωση. Φέτος βασικούς άξονας του φεστιβάλ θα είναι η φτώχεια και ο αποκλεισμός μεγάλων κοινωνικών ομάδων από τα βασικά δικαιώματα και αγαθά, όπως η στέγη, τη τροφή, η δουλειά, η υγεία και η εκπαίδευση. Να εξετάσουμε τη δυνατότητα οργάνωσης συζήτησης των πρωτοβάθμιων σωματείων στο Φεστιβάλ.

Άλλες αποφάσεις

Να βγουν ανακοινώσεις συμπαράστασης, αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα τους, καθώς και καταδίκης του αυταρχισμού, για συγκεκριμένους κλάδους εργαζομένων:

- για τις ομαδικές απολύσεις στην χαλυβουργία

- για τον κυβερνητικό εμπαιγμό και τη βία απέναντι στις καθαρίστριες

- για τον αγώνα των διοικητικών στο ΑΠΘ

- για την απεργία πείνας που ξεκίνησε εργαζόμενος στην δημοτική αστυνομία

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, παρεμβαίνουμε και στηρίζουμε τις αποφάσεις των σωματείων τους. Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν.

ΕΡΤ 3: συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ3, συμμετέχουμε στις δραστηριότητες και τις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν.

Σωματείο Βιβλίου και Χάρτου: στηρίξουμε τον αγώνα του σωματείου για να σταματήσουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και να επανέλθει το καθεστώς της αργίας για όλες τις Κυριακές.

«Φούρνος Λάμπρου» : Στηρίξουμε τον αγώνα των εννέα εργαζομένων στο φούρνο που δύο σχεδόν μήνες διεκδικούν από την εργοδοσία τα δεδουλευμένα τους : απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά μεροκάματα, απασχόληση Κυριακές, ασφάλιση εργασίας, καταβολή δώρων και γιορτών, αποδοχών αδείας και επιδομάτων αργίας.

Για την καλύτερη υλοποίηση των αποφάσεων του συντονιστικού των σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία για να πάρουν αποφάσεις συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στη νέα συνάντηση συντονισμού που οργανώνουμε σε ημέρα, ώρα και τόπο που θα αποφασιστεί από κοινού με τα σωματεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου