συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ναυάγιο στην Α' λυκείου- Μετεξεταστέο το 25% των μαθητών για το Σεπτέμβρη



Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη με αιχμή το «νέο λύκειο» και τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα μαθητές και γονείς καθώς ο νέος τρόπος των θεμάτων των εξετάσεων σε συνδυασμό με τον νέο τρόπο προαγωγής των μαθητών του λυκείου στην επόμενη τάξη έχει δημιουργήσει «αλαλούμ» στα σχολεία.

Το θέμα ανέδειξαν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο κτίριο της ΕΔΟΘ.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ έκαναν λόγο για «σφαγή των μαθητών» και ιδιαίτερα της Α’ λυκείου. Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα για τη Θεσσαλονίκη είναι σοκαριστικά. Ενδεικτικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη από τους 4162 μαθητές  οι 1053 παραπέμπονται σε εξετάσεις εκ νέου τον Σεπτέμβρη. Πρόκειται για τεράστιο ποσοστό που ξεπερνά το 25% ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό συναντάται σε Πολίχνη- Ευκαρπία και στα σχολεία του κέντρου στη περιοχή Ολυμπιάδος και Κασσάνδρου όπου αγγίζει το 35%. Λίγο υψηλότερα μάλιστα είναι τα ποσοστά για τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιούργησε η κυβέρνηση με το νέο λύκειο είναι πως πολλές οι περιπτώσεις μαθητών που συγκέντρωσαν μέσο όρο 16, 17 ή και 18 στη βαθμολογία τους αλλά παραπέμπονται σε εξετάσεις το Σεπτέμβρη καθώς μπορεί σε ένα μάθημα-εκ των βασικών- να μην συγκέντρωσαν το πολυπόθητο της βάσης του 10.

Ταυτόχρονα τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης η είδηση πως ο νέος Υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, πήρε πίσω τον νέο τρόπο προαγωγής. Από τη πλευρά τους οι καθηγητές εφιστούν τη προσοχή στους γονείς και τους μαθητές και σχολιάζουν πως πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα. Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει τίποτα εκτός από την διόρθωση ενός λάθους στο ηλεκτρονικό σύστημα εξαγωγής των αποτελεσμάτων με συντελεστή που αφορούσε τη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία.

Επιπλέον οι καθηγητές ζητούν τη κατάργηση του νόμου καθώς το νέο σύστημα προβλέπει πως οι βαθμοί των τριών τάξεων του λυκείου με πρώτη χρονιά εφαρμογής, τα παιδιά που φέτος είναι στην Α’ Λυκείου θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση γεγονός που κάνει ακόμα πιο «εξετασιοκεντρικό» και «ψυχοφθόρο», όπως αναφέρουν οι καθηγητές, το σχολείο.

Τέλος οι καθηγητές διοργανώνουν σήμερα στις 7 στο 1ο γυμνάσιο Σταυρούπολης μεγάλη συνέλευση για να καθορίσουν τις αντιδράσεις τους ενώ την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Κατερίνα Μπακιρτζή

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου