Η πρόταση των Παρεμβάσεων του Δημοσίου για την απόφαση της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την προσχολική αγωγή
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας σχετικά με την προσχολική αγωγή, επισημαίνει τα εξής:
- · Η δίχρονη προσχολική αγωγή (υποχρεωτική για ορισμένες περιοχές της χώρας) προβλέπεται σε όλους τους νόμους – πλαίσιο για την εκπαίδευση. Από τον Νόμο 309/76, άρθρο 4 παρ. 2 και 3, ως τον Νόμο 1566/85 άρθρο 3 παρ. 3 και 4 που ισχύει μέχρι σήμερα.
- · Με τον Νόμο 3815/06 η διετής προσχολική αγωγή, ύστερα από την πολυήμερη (42 ημέρες) απεργία των εκπαιδευτικών της ΠΕ, έγινε υποχρεωτική για ένα έτος, για τα παιδιά ηλικίας 5-6 χρονών, με προοπτική να επεκταθεί και στα παιδιά ηλικίας 4-5 ετών.
Το Υπ. Παιδείας (και η κυβέρνηση) εμπαίζει τους εργαζόμενους γιατί με τις δηλώσεις του παραπέμπει τη θεσμοθέτηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής μετά από 3 χρόνια, δηλαδή μετά τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης και του ίδιου.
Το 3ετές πρόγραμμα για την εκπαίδευση, το οποίο είναι προϊόν συμφωνίας με την ΕΕ και τους θεσμούς και κομμάτι του 4ου Μνημονίου, αναφέρει ότι σε 3 χρόνια θα γίνει «εκτίμηση της ενδεχόμενης ανάγκης επέκτασης της προσχολικής αγωγής με την προσθήκη ενός ακόμη έτους φοίτησης»
Δηλαδή το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος και της κοινωνίας για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4-6 χρόνων παραπέμπεται στις καλένδες με τον ίδιο τρόπο που έγινε και για την εξαγγελία - σε βάθος 3ετίας - των 20.000 διορισμών και καταλήξαμε στους μηδενικούς διορισμούς.
Η τακτική και οι εξαγγελίες του Υπ. Παιδείας και του πρωθυπουργού είναι άκρως επικίνδυνες
- Προβλέπουν τη "δυνατότητα των γονέων να διαλέγουν τη δομή φοίτησης του παιδιού τους" μεταξύ ιδιωτικών και δημοτικών παιδικών σταθμών και Δημόσιου Νηπιαγωγείου. Αφήνουν ανοιχτό ότι μπορεί να θεσμοθετηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και να παρέχεται από τμήματα προνηπίων (4-5 ετών) που θα λειτουργούν στα πλαίσια δημοτικών ή ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Δηλαδή, κομμάτι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (τα προνήπια 4-5) να παρέχεται από δομές έξω από την εκπαίδευση και το Υπ. Παιδείας. Ανοίγει ο δρόμος - με προπομπό το Νηπιαγωγείο - για την εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ (συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική εκπαίδευση) και τις απαιτήσεις της ΚΕΔΕ για λειτουργία της εκπαίδευσης σε ΟΤΑ αλλά και για την είσοδο των κουπονιών/vouchers, των διδάκτρων/τροφείων, των ωραρίων και των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν στους Δήμους και στην υποχρεωτική εκπαίδευση.