συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Εκλογές Ένωσης Ιατρών Νοσομείων Αχαΐας 2017: Ανακοίνωση Ε.ΜΕ.Ι.Σ.


Για τα αποτελέσματα
1.  Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έχουμε αλλαγή εποχής στην ΕΙΝΑ. Η πλειοψηφία της ΕΣΙ μετά από χρόνια κυριαρχίας έλαβε τέλος. Αυτό δείχνουν οι ταμπέλες. Αυτό που ηττήθηκε όμως δεν είναι η ΕΣΙ του 2008-2010 των αγώνων για την κλαδική σύμβαση, τα ρεπό και τις αυξήσεις αλλά η ΕΣΙ του 2015-2017, του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της λειτουργίας ως γραφείο τύπου του υπουργείου. Το ότι οι συνάδελφοι της ΕΣΙ επέμειναν να διατηρήσουν τον ίδιο τίτλο παρά του ότι ιδρυτικά μέλη και αρκετά μέλη του ψηφοδελτίου του 2015 είχαν αποχωρήσει, στηλιτεύοντας την άκρατη φιλοκυβερνητική στάση της παράταξης, απλώς αφαιρεί περαιτέρω από το ήθος των “συνεχιστών”.
2.    Οι γιατροί γύρισαν την πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό και στον εν αναμονή κυβερνητικό συνδικαλισμό. Έχοντας πλέον την πείρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μεθόδων και των πρακτικών της αλλά και της υπομονευτικής στάσης στις διεκδικήσεις μας όσων την υποστήριζαν εντός ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑ, αλλά και την εμπειρία τους για το πώς λειτουργούσαν οι γαλαζοπράσινοι όταν αυτοί ήταν στα πράγματα, έδωσαν καθαρό μήνυμα. Δεν θέλουμε ΕΙΝΑ γραφείο τύπου της (όποιας) κυβέρνησης. Η απόπειρα να ελεγχθεί η ΕΙΝΑ από ΕΣΙ και ΑΚΙ έπεσε στο κενό.
3. Η εκλογική εκτίναξη της ΕΜΕΙΣ (4 έδρες από 1, 238 ψήφοι από 66, αύξηση 360%) δείχνει ότι εκφράστηκε με δυναμικό τρόπο η δυσαρέσκεια απέναντι στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η αντίθεση των νέων γιατρών στα σχέδια για αλλαγές στην ιατρική ειδικότητα, ακούστηκε δυνατά η φωνή του δυναμικού εκείνου που δε βολεύεται στη γκρίζα πραγματικότητα που μας περιβάλλει. Είναι μια μεγάλη νίκη του κινήματος και μια μικρή έστω αναστήλωση της ελπίδας.
 Πιο συγκεκριμένα
1.Η ΕΣΙ κατακρημνίστηκε (από 5 έδρες σε 1 έδρα, από 246 ψήφους στους 93), διατηρώντας ουσιαστικά τον  κορμό των ακραίων φιλοκυβερνητικών επιμένοντας σε μια αντίστοιχη γραμμή-θέση, εισέπραξε στο ακέραιο την αποδοκιμασία των συναδέλφων, όχι μόνο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις πρακτικές, τις λογικές και  τα


έργα όσων την απάρτιζαν εντός νοσοκομείων...
2.Η ΑΚΙ θέλησε να αντεπιτεθεί ως ψηφοδέλτιο δήθεν ανεξάρτητων συναδέλφων, αλλά στην ουσία συγκέντρωνε ανωτέρου επιπέδου κομματικές δυνάμεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κυρίως της ΝΔ, εν αναμονή κυβερνητικής  εναλλαγής. Η μικρή άνοδος που εμφάνισε στερείται δυναμικής. Η επιμονή σε νεοφιλελεύθερες λογικές και στο να συγκροτούνται παρατάξεις με κυρίαρχο την κομματική προέλευση, τις προσωπικές σχέσεις και την αλληλοϋποστήριξη χωρίς αρχές δείχνει για άλλη μια φορά τα όριά της.
3.  Η δικιά μας προσπάθεια, η Ε.ΜΕ.Ι.Σ δεν είναι η ¨νέα παράταξη¨ που γράφουν τα έκπληκτα site. Είναι η συλλογική προσπάθεια έκφρασης των αγωνιζόμενων γιατρών, των νέων  γιατρών, των  μη βολεμένων. Επιμείναμε στην διεκδίκηση και τον αγώνα ανεξαρτήτως κυβέρνησης, μιλήσαμε για τα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων εντός των νοσοκομείων, δώσαμε σημασία στη στάση που κρατά ο καθένας στο χώρο δουλειάς και όχι στα λόγια, αποκαλύψαμε τα απαράδεκτα σχέδια ΣΥΡΙΖΑ για τους πανεπιστημιακούς και την ιατρική εκπαίδευση, ξεσκεπάσαμε το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης για την Υγεία, καταφέραμε να κινητοποιήσουμε το υπαρκτό δυναμικό  εντός νοσοκομείων που δε βολεύεται, αγωνίζεται, συμπιέζεται και με την πρώτη φορά αριστερά, βλέπει το σημερινό αδιέξοδο και θέλει να αλλάξουν τα πράγματα. Η πρώτη θέση της ΕΜΕΙΣ είναι ένα καλό μάθημα σε όσους πιστεύουν ότι οι ταμπέλες και όχι οι πολιτικές και οι πράξεις καθορίζουν τα πράγματα. Είναι ένα μικρό χαμόγελο για κάθε  καλών προθέσεων συνάδελφο.
4.    Η ΔΗΠΑΚ κατάφερε να καταγράψει μια μικρή άνοδο και να εκφράσει τμήμα της δυσαρέσκειας, κατακτώντας μια έδρα στο νέο ΔΣ. Σημειώνουμε αυτή την εξέλιξη με θετικό πρόσημο.
5.  Η αύξηση συμμετοχής (84 περισσότεροι συνάδελφοι) είναι ένα ακόμα θετικό μήνυμα αυτών των εκλογών, αν και η μη δυνατότητα αρκετών συναδέλφων λόγω υποχρεώσεων να ψηφίσουν, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.
 Για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ
1.Η παθογένεια χρόνων στο χώρο της υγείας, γιγαντώθηκε με την πολιτική των μνημονίων. Η κατάσταση πλεόν είναι οριακή και οι επικοινωνιακές στρακαστρούκες του υπουργείου δε λύνουν τα θέματα ούτε αλλάζουν την πραγματικότητα.
2. Η στοιχειώδης υποστήριξη του ΕΣΥ απαιτεί τομές και ρήξεις που φαίνεται ότι δε χωράνε στην ατζέντα των δανειστών, άρα βγήκαν και από την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ/Ξανθού. Όχι μόνο υποτάσσονται στα μνημονιακά κελεύσματα αλλά προχωράνε και σε ¨μεταρρυθμίσεις¨ που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα (μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο κτλ) δείχνοντας την πλήρη μετάλλαξή τους (αλλαγές στην ιατρική ειδικότητα, ν/σ για πανεπιστημιακούς-ΕΣΥ). Η τομή στην ΠΦΥ,  με τον τρόπο που πάει να συντελεστεί (υποχρηματοδότηση, ποικίλες  εργ. σχέσεις, δραστική εμπλοκή του ιδιωτ. τομέα) θα οδηγήσει το όραμα σε αδιέξοδο.
3.Σήμερα χρειαζόμαστε την αναστήλωση της αντίστασης και της ελπίδας, απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές για να υπάρχει ελπίδα επιβίωσης του ΕΣΥ και των συντηρούμενων από το μισθό τους εργαζόμενων στα νοσοκομεία.
 Ε.ΜΕ.Ι.Σ
1.Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι που μπορέσαμε να εκφράσουμε εκλογικά όλο αυτό το δυναμικό και να φέρουμε την ανατροπή των συσχετισμών. Έχουμε ήδη επιτύχει ότι δεν θα έχουμε μια ΕΙΝΑ γραφείο τύπου της κυβέρνησης.
2.Νιώθουμε ήδη βαρύ το φορτίο της ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους που μας εμπιστεύτηκαν, στη δυνατότητα και μετεκλογικά να αλλάξουν τα πράγματα μέσα από συλλογικές διεκδικήσεις και αγώνες.
3.Θα δουλέψουμε εντατικά για να έρθουν στο προσκήνιο τα προβλήματα των νέων γιατρών, των επικουρικών, όσων δε βολέυονται με τη σημερινή κατάσταση, όλου εκείνου του δυναμικού μέσα στα νοσοκομεία που είναι ακόμα με το ΕΣΥ και όχι με το ΕΓΩ μέσα σε συλλογικές διεκδικήσεις και αγώνες.
4.Οι νέοι συσχετισμοί στο Δ.Σ αφήνουν τα περιθώρια για μια ΕΙΝΑ συλλογική, μαχητική, διεκδικητική.
5.Τα προβλήματα και η επίθεση είναι συνεχής, οπότε άμεσα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες και να οργανωθούν οι παραπέρα κινήσεις μας.




6.Ευχαριστούμε ειλικρινά τους εκατοντάδες συναδέλφους που μας εμπιστεύτηκαν κόντρα στο ρέυμα της πίεσης και της αδιαφόρίας αλλά και αυτούς που έκαναν τον κόπο να μας ακούσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου