συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Δήλωση εκπροσώπων Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ | πανικός κυβέρνησης: επέκταση της τιμωρητικής-απεργοσπαστικής διάταξης αποκλεισμού από μελλοντικές κρίσεις όσων προϊστάμενων δε συμμετέχουν στην φετινή αξιολόγηση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

10/6/2018

Δήλωση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ Στάθη Γκότση και Κώστα Τουλγαρίδη

Αξιολόγηση στο Δημόσιο: ο πανικός της κυβέρνησης αποτυπώνεται
στην επέκταση της τιμωρητικής-απεργοσπαστικής διάταξης,
που αποκλείει από μελλοντικές κρίσεις για θέση ευθύνης
όσους προϊστάμενους δε συμμετέχουν στην φετινή αξιολόγηση.

Μπροστά στο φάσμα μιας νέας συντριπτικής της ήττας στο μέτωπο της αξιολόγησης, που, εκτός των άλλων θα την εκθέσει και στους «θεσμούς», η Κυβέρνηση προχωρά, κακήν κακώς, και σε νέα νομοθετική πράξη επίδειξης αυταρχισμού. Στο πακέτο νέων αντιλαϊκών μέτρων, που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, ανάμεσα στη μείωση του αφορολόγητου κατά 50%, τη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και την υποθήκευση της δημόσια περιουσίας, τα αιματηρά πρωτογενή πλεονάσματα, τους μαζικούς πλειστηριασμούς, περιλαμβάνεται νέα ρύθμιση για την αξιολόγηση στο δημόσιο!
Ειδικότερα, το άρθρο 121 του πολυνομοσχεδίου που έφερε η Κυβέρνηση για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2019-2022, προβλέπει ότι: «Ειδικά για την αξιολογική περίοδο έτους 2017 οι προϋποθέσεις της παρ. 4 του αρ. 24Α του ν. 4369/2016 θα πρέπει να συντρέχουν κατά το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης για την αξιολογική περίοδο έτους 2017 και πάντως έως τη συνεδρίαση του αρμόδιου συλλογικού οργάνου επιλογής κατά την οποία εξετάζεται το παραδεκτό των αιτήσεων υποψηφιότητας για την πλήρωση θέσεων ευθύνης που πληρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) ή άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις».
Με άλλα λόγια, επεκτείνει και για φέτος (αξιολογική περίοδος 2017) την ισχύ της (ν)τροπολογίας που είχε φέρει πέρσι το φθινόπωρο η κ. Γεροβασίλη, σύμφωνα με την οποία αποκλείονταν από επικείμενες κρίσεις για επιλογή σε θέσεις ευθύνης, προϊστάμενοι τμημάτων, διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων που συμμετείχαν στην απεργία/αποχή από την αξιολόγηση. Στη ρύθμιση αυτή, που καταγγέλθηκε από τους πάντες ως εκβιαστική, τιμωρητική, αντιδημοκρατική, απεργοσπαστική και αντισυνταγματική και ήδη έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια προκειμένου να καταπέσει, είχε τότε προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σπάσει το μέτωπο των εργαζομένων απέναντι στην αξιολόγηση.

Η επαναφορά της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης για την τρέχουσα περίοδο αποδεικνύει πως είχαμε απόλυτο δίκιο, ως Παρεμβάσεις, όταν επισημάναμε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ πως η τροπολογία Γεροβασίλη (άρθρο 24Α του ν. 4368/2016) είχε ισχύ μόνο για την αξιολογική περίοδο 2016, επισήμανση που, αντί να αξιοποιηθεί συνδικαλιστικά, αγνοήθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Η εξέλιξη αυτή:
1.                   Αποτελεί την πιο καθαρή ομολογία της πλήρους αποτυχίας της Κυβέρνησης να πείσει του εργαζόμενους για τις «αγαθές» της προθέσεις και να επιβάλει την αξιολόγηση. Την προηγούμενη περίοδο η Κυβέρνηση υπολόγιζε ότι η απεργοσπαστική ρύθμιση θα ήταν αρκετή για να σπάσει την απεργία/αποχή των δημοσίων υπαλλήλων και δε θα χρειαζόταν να ισχύει και δεύτερο χρόνο. Η επαναφορά της και για φέτος διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα ψέματα της Γεροβασίλη πως δήθεν η περσινή αξιολόγηση πέτυχε. Η... επιτυχία ήταν τέτοια, ώστε οι «θεσμοί» μετέφεραν την αξιολόγηση του προσωπικού στο δημόσιο από προαπαιτούμενο της 3ης αξιολόγησης, το Γενάρη, σε προαπαιτούμενο της 4ης αξιολόγησης τον Ιούνη!

2.                  Αποκαλύπτει τον πανικό της Κυβέρνησης μπροστά στο ογκούμενο κύμα συμμετοχής στην απεργία/αποχή και φέτος, πανικό που την οδηγεί σε κρεσέντο αυταρχισμού. Δεν της αρκεί η ηλεκτρονική αξιολόγηση, αλλά χρειάζεται ξανά την απειλή της ρύθμισης για αποκλεισμό των προϊσταμένων που δε θα αξιολογήσουν.
3.                  Επιβεβαιώνει πως το σχέδιό τους για την αξιολόγηση και την «ανασυγκρότηση», δηλαδή τη συρρίκνωση και διάλυση, του δημοσίου χρειάζεται, ως μνημονιακή δέσμευση, τον αυταρχισμό, τον εκφοβισμό και την απεργοσπασία, μήπως και καταφέρει να επιβληθεί.
4.                  Κονιορτοποιεί τα επιχειρήματα των παρατάξεων που συγκροτούν το προεδρείο στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες επέλεξαν την οδό του «διαλόγου» με την Κυβέρνηση για μια δήθεν «καλή αξιολόγηση» και επικέντρωσαν την αιτηματολογία τους στην άρση της τροπολογίας Γεροβασίλη. Αντί να αποκαλύψουν τα ψέματα της Γεροβασίλη και της Κυβέρνησης και το αποκρουστικό τους σχέδιο για το δημόσιο και τους δημοσίους υπαλλήλους, έσπειραν αυταπάτες πως η αξιολόγηση, μέσα από τον «διάλογο», μπορεί να γίνει «καλή», δίνοντας χρόνο στην Κυβέρνηση να ετοιμάσει την ηλεκτρονική αξιολόγηση και να οργανώσει εκ νέου την προπαγάνδα και επίθεσή της.

Τώρα, που τα ψέματα αποκαλύφθηκαν και ο «διάλογος» κατέρρευσε παταγωδώς, είμαστε ξανά σε θέση μάχης! Τις τελευταίες ημέρες, μέσα από μαζικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, ο ένας μετά τον άλλο, οι Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες του δημοσίου προσχωρούν μαζικά στο μέτωπο της απεργίας/αποχής από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την αξιολόγηση.
  Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία/αποχή, κατανοώντας πλήρως πως η αξιολόγηση όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών ή με την υποστήριξη των υπαλλήλων για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, αλλά αντίθετα είναι ένα εργαλείο πειθάρχησης και υποταγής, κατηγοριοποίησης και διάσπασης των εργαζομένων, ένα όπλο που μπορεί ανά πάσα στιγμή να στραφεί εναντίον τους.

Μπροστά και στην νέα πρόκληση της Κυβέρνησης καλούμε
·                     τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε κάθε εργασιακό χώρο του δημοσίου, στα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τους ΟΤΑ, τους οργανισμούς, παντού, να προχωρήσουν, με ακόμη μεγαλύτερο σθένος και αποφασιστικότητα, στην απεργία/αποχή από την αξιολόγηση, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις
·                     τα σωματεία και τις ομοσπονδίες σε όλο τον δημόσιο τομέα να εντείνουν, μέσα από συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες, τις δράσεις μαζικοποίησης της απεργίας/αποχής και αποκάλυψης του πραγματικού περιεχομένου της αξιολόγησης
·                     τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που, ακόμη και σήμερα, εξακολουθούν την τακτική «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», υπονομεύοντας στην πράξη τον συλλογικό αγώνα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μπροστά και στον νέο αντιδημοκρατικό κατήφορο της Κυβέρνησης.      

Η ΑΔΕΔΥ, κάθε Ομοσπονδία και σωματείο, να πάρουν αποφάσεις για απεργιακή απάντηση, σε σύνδεση με τα γενικότερα μέτρα που καταστρέφουν τις ζωές μας.
- με οργάνωση πανελλαδικής στάσης εργασίας την Τετάρτη 13/6, ημέρα εκδίκασης στο Εφετείο Ιωαννίνων της πρώτης προσφυγής ενάντια στην τροπολογία Γεροβασίλη και μέρα έναρξης της συζήτησης στη Βουλή για τα νέα μέτρα
- με 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 14/6, ημέρα ψήφισης στη Βουλή των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης (ανάμεσά τους και η επέκταση της απεργοσπαστικής διάταξης για την αξιολόγηση) και, ταυτόχρονα, ημέρα λήξης της προθεσμίας για την υποβολή φύλλων αξιολόγησης από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στάθης Γκότσης (6972009614)

Κώστας Τουλγαρίδης (6977002645)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου