συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: 300 Κούρδοι πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια υποσιτίζονται και διαμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Συνεχίζουμε την Αλληλεγγύη!

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
προξένου Κορομηλά 51
e.elme.thess@gmail.com

300 Κούρδοι πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια υποσιτίζονται και διαμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Συνεχίζουμε την Αλληλεγγύη!

        Συνεχίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους Κούρδους πρόσφυγες από το Αφρίν και το Ιράκ, μέλη των Δ΄ και Ε΄ ΕΛΜΕ το Σάββατο 26/5 επισκεφτήκαμε  για τρίτη φορά το camp στα Λαγκαδίκια. Μοιράσαμε εμείς οι ίδιοι σε όλους τους πρόσφυγες από το Αφρίν και το Ιράκ που αυτή την περίοδο έχουν έρθει στο camp στα Λαγκαδίκια, τα είδη σε τρόφιμα, το ρουχισμό και κλινοσκεπάσματα που συγκεντρώσαμε από τα σχολεία.
Και στην τρίτη επίσκεψή μας στα Λαγκαδίκια διαπιστώσαμε ότι οι 300 Κούρδοι πρόσφυγες στα Λαγκαδίκια συνεχίζουν να υποσιτίζονται και να διαμένουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Εδώ και δύο περίπου μήνες η κρατική μέριμνα είναι ανύπαρκτη. 300 άνθρωποι, από τους οποίους πολλά μικρά παιδιά, διαβιώνουν χωρίς ούτε ένα γεύμα την ημέρα, χωρίς τα απαραίτητα είδη για ύπνο, χωρίς τον απαραίτητο και  κατάλληλο ρουχισμό.  Οι 300 πρόσφυγες αντιστοιχούν σε 70 οικογένειες, οι 250 διαμένουν σε σκηνές, η μία δίπλα στην άλλη, και οι υπόλοιποι σε κοντέινερ. Οι εγκαταστάσεις, όχι μόνο δεν επαρκούν για όλους, (ήδη στο camp στα Λαγκαδίκια διαμένουν 350 περίπου παλιότεροι πρόσφυγες) και είναι ακατάλληλες, αλλά δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη είδη για διαμονή (ψυγεία για τα τρόφιμα, συσκευές για να μαγειρέψουν κ.ά.)
Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους συλλόγους διδασκόντων, τους εκπαιδευτικούς και συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ, στήριξαν έμπρακτα τους πρόσφυγες  και προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και χρήματα με τα οποία οι ίδιοι οι σύλλογοι προμηθεύτηκαν τα είδη πρώτης ανάγκης.

Τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ: 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου,   2ο Γυμνάσιο Ευόσμου,  3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 4ο Γυμνάσιο Ευόσμου, Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου, 1ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, Εσπερινό ΕΠΑΛ Ευόσμου,  Εσπερινό ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 6ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης,   1ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, 2ο Λύκειο Αμπελοκήπων, 3ο Λύκειο Αμπελοκήπων, 1ο Λύκειο Κορδελιού, Λύκειο Καλλιθέας, 5ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, 2ο Γυμνάσιο Εχεδώρου (Διαβατών) 2o Λύκειο Εχεδώρου (Διαβατών), 1o Γυμνάσιο Λαγκαδά, 3o Γυμνάσιο Λαγκαδά (Κολχικό), 4o Γυμνάσιο Λαγκαδά (Λαγυνά)
Μπροστά στο συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων επιτακτική είναι η ανάγκη όχι μόνο της έμπρακτης αλληλεγγύης για τα νέα κύματα των προσφύγων, αλλά και της άμεσης κρατικής παρέμβασης για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ από κοινού με τα Δ.Σ. των Γ΄ και  Δ΄ ΕΛΜΕ τις επόμενες ημέρες οργανώνει διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Συνεχίσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη:
Το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να ανταποκριθούν και να συγκεντρώσουν είδη. Οι σύλλογοι διδασκόντων τα είδη ρουχισμού που  συγκεντρώνουν να τα χωρίζουν σε γυναικεία, ανδρικά, παιδικά και κατά είδος.
Τα αναγκαία είδη :
  •  Τρόφιμα : γάλα για παιδιά, βρεφικό γάλα σε σκόνη (Νο 1,2,3), γάλα μακράς διαρκείας για ενήλικες, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (κρουασάν, παστέλια, κτλ.), βασική τροφή : πλιγούρι, ρεβίθια, φασόλια, ρύζι, σάλτσα, σάλτσα με πιπεριά, λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο),  κονσέρβες (σαρδέλα, τόνος), ζάχαρη, τσάι. Όχι ζυμαρικά δεν είναι στις διατροφικές συνήθειες των Κούρδων.
  • Εικονογραφημένα παιδικά βιβλία, τετράδια, μαρκαδόρους
  • Συσκευές : ηλεκτρικά φουρνάκια
  • Είδη υγιεινής : μωρομάντηλα, πάμπερς (Νο 3, 4, 5), μπιμπερό (μεγάλα), σαπούνια και σαμπουάν, σερβιέτες, χαρτί υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, αντικουνουπικά.
  • Είδη καθαριότητας : απορρυπαντικό πιάτων, απορρυπαντικό ρούχων για πλυντήριο και πλύσιμο στο χέρι.
  • Ρούχα : σεντόνια, πετσέτες, παιδικά, γυναικεία, ανδρικά ανοιξιάτικα - καλοκαιρινά ρούχα, ζώνες ανδρικές, παπούτσια παιδικά και ανδρικά για όλες τις ηλικίες, κ.ά.

Συναντήσεις παραλαβής και τακτοποίησης ειδών:
Παρασκευή 8/6 από τις 2.00 μ.μ. έως 3.00 μ.μ.  στο 1ο  Γυμνάσιο Σταυρούπολης παραλαβή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και ρουχισμού. Στη συνέχεια θα γίνει τακτοποίηση των ειδών.
Ημέρα επίσκεψης στα Λαγκαδίκια :
Σάββατο 9/6, 10.00 π.μ., από το 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης – 1ο  Γυμνάσιο Σταυρούπολης αναχώρηση για επίσκεψη αλληλεγγύης στο camp στα Λαγκαδίκια. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν το Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους, καθώς και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αυτοκινήτου τους.
για το ΔΣ
Η πρόεδρος                              Η γραμματέας
Πόπη Σαραϊδάρη                    Φρίντα Χατζηβαρίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου