συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Αγων. Παρέμβαση Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Η συγκρότηση προεδρείου από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας των καθηγητών

Αγωνιστική Παρέμβαση Ε΄ ΕΛΜΕ – Θ
Η συγκρότηση προεδρείου από τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ενάντια στη θέληση της πλειοψηφίας των καθηγητών 
Η αγωνιστική πρόταση των Παρεμβάσεων και η στάση του ΠΑΜΕ 
 
Στις 13/1 συγκροτήθηκε το προεδρείο της ΕΛΜΕ με πρόεδρο από τη ΔΑΚΕ, αντιπρόεδρο από τη ΔΑΚΕ και γραμματέα από τα ΣΥΝΕΚ. Το γεγονός αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τη λειτουργία της ΕΛΜΕ. Οι δυνάμεις αυτές είναι ταυτισμένες με την υπεράσπιση των μνημονιακών κομμάτων, αντί για την υπεράσπιση  του δημόσιου σχολείου και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, όπως αποδεικνύεται και κεντρικά στην ΟΛΜΕ και τοπικά στις ΕΛΜΕ. Η συγκρότηση  αυτή δεν εκφράζει την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών καθώς οι δυνάμεις αυτές ψηφίστηκαν από το 43,12% και αποτελούν μειοψηφία μέσα στον κλάδο. Ταυτόχρονα, όπως επιβεβαιώνει η διαχρονική συγκάλυψη των πολιτικών των κυβερνήσεων εκ μέρους τους, δεν επιδιώκουν να συμβάλλουν, ώστε οι εκπαιδευτικοί και ο κλάδος να επανέλθουμε αγωνιστικά στο προσκήνιο μπροστά στα νέα επερχόμενα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα (αντιασφαλιστικός νόμος – αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο – προσοντολόγιο / διορισμοί, εξίσωση εργασιακών δικαιωμάτων κολεγίων και ΑΕΙ), τα οποία πρέπει να ανακοπούν.
Επιπλέον, δεν μπορεί να είναι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ στο προεδρείο, την οποία καταγγείλαμε, αυτήν και τον απερχόμενο πρόεδρο, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, για μεθόδευση νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος που οδήγησαν στην αύξηση των ψήφων της παράταξής τους (η διαφορά από την Αγωνιστική Παρέμβαση είναι10 ψήφους). Παραβίασαν αποφάσεις του Δ.Σ. και πρόσθεσαν υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο τους, σκόπιμες παραλείψεις εκπαιδευτικών στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν  αναπληρωτές που ανήκαν σε άλλες ΕΛΜΕ, αρνήθηκαν πέμπτο εκλογικό τμήμα και δυσχέραιναν  την ψηφοφορία με αποτέλεσμα την αποχώρηση πολλών συναδέλφων, προστέθηκαν δεκάδες συνάδελφοι (36) από τους οποίους οι 8 με μονογραφή του Βαϊτσίδη Χρήστου,  παραβιάζοντας απόφαση του Δ. Σ. να υπογράφουν δύο μέλη. Δεν υπάρχουν βεβαιώσεις δεκάδων αποσπασμένων συναδέλφων ότι πληρώνουν τη συνδρομή στην ΕΛΜΕ τους, ψήφισαν συνάδελφοι με τη διευκρίνιση ότι πληρώνουν συνδρομή μέσω μισθοδοσίας, αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στις μισθοδοτικές καταστάσεις της Διεύθυνσης, κανένα δημοτικό σχολείο δεν ενημερώθηκε για τις εκλογές, ενώ επιλέχτηκαν και συμπεριλήφθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μόνο 23 από τους 39 αποσπασμένους.
Από την πλευρά μας, καταθέσαμε πρόταση αγωνιστικού – προγραμματικού προεδρείου που εναρμονίζεται με τα εκλογικά αποτελέσματα καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ και άρα μπορούσε να συγκροτηθεί με σαφείς  δεσμεύσεις των δυνάμεων Παρεμβάσεων, ΠΑΜΕ και Αντεπίθεσης Εκπαιδευτικών (οι δυνάμεις αυτές έχουν πλειοψηφία στο ΔΣ με 4 ψήφους στους 7). Ως βάση αγωνιστικού σχεδίου για το επόμενο διάστημα προτείναμε τη συνθετική πρόταση αγώνα που κατέθεσαν οι Παρεμβάσεις στο 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ και ψηφίστηκε από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ και τις Αγωνιστικές Κινήσεις. Διευκρινίσαμε ότι δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε ένα προεδρείο που θα συγκροτηθεί στη βάση άλλων προτάσεων που θα κατατεθούν (π.χ. αναλογικό, ή οτιδήποτε άλλο) και δεν θα δεχθούμε κανέναν εκβιασμό μετά την εκλογή προέδρου από τη ΔΑΚΕ για να πάρουμε μέρος. Παρόμοια πρόταση κατατέθηκε από την Αντεπίθεση Εκπαιδευτικών. Στην ψηφοφορία για πρόεδρο η εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων πήρε 3 ψήφους (2 Παρεμβάσεις, 1 Αντεπίθεση), 3 ψήφους συγκέντρωσε και ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ (2 ΔΑΚΕ, 1 ΣΥΝΕΚ), ενώ το ΠΑΜΕ δήλωσε ότι απέχει.
Η πρόταση μας για συγκρότηση αγωνιστικού – προγραμματικού προεδρείου απορρίφτηκε από το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ διακήρυξε ότι αν το προεδρείο δεν είναι αναλογικό και δεν συμμετέχουν οι Παρεμβάσεις, θα απέχει από τη διαδικασία των ψηφοφοριών. Μια δήλωση προσχηματική, καθώς  τα προηγούμενα χρόνια που το προεδρείο δεν ήταν αναλογικό ψήφιζε τη ΔΑΚΕ, ενώ δεν ψήφιζε τις Παρεμβάσεις και συμμετείχε στο προεδρείο. Αυτό έκανε και την περσινή χρονιά που το προεδρείο ήταν από τις δύο δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ) και από το ίδιο. Επέλεξε μεταξύ προέδρου από τις Παρεμβάσεις και τη ΔΑΚΕ σκόπιμα την αποχή παρόλο που γνώριζε ότι δια του αποχής του έδινε την πρωτοκαθεδρία στη ΔΑΚΕ για τη θέση του προέδρου. Σχετικά με τις καταγγελίες μας για τις μεθοδεύσεις νοθείας των εκλογών από τη ΔΑΚΕ και τον απερχόμενο πρόεδρο, ούτε ζήτησε να ελέγξει τα στοιχεία που καταθέσαμε, ούτε ενδιαφέρθηκε να τα πάρει για να τα εξετάσει, πριν τη συγκρότηση. Αγνόησε τις επισημάνσεις για το βαρονισμό της ΔΑΚΕ και του πρώην προέδρου και την περιφρόνηση που επιδεικνύουν  στις αποφάσεις του Δ.Σ. και την πολιτική καταδίκη που ζητήσαμε και στη συγκρότηση του προεδρείου.
Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση των δυνάμεων του κυβερνητικού συνδικαλισμού για τις καταγγελίες που καταθέσαμε σχετικά με τη μεθόδευση νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος και για την περιφρόνηση που επιδεικνύουν απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Η παράταξη της ΔΑΚΕ αγνόησε τις καταγγελίες εναντίον της και δεν έδωσε διευκρινήσεις όπως θα όφειλε. Η παράταξη των ΣΥΝΕΚ μία έλεγε ότι αυτά συμβαίνουν στις εκλογές και μία  ότι οι καταγγελίες είναι σοβαρές και θα μελετήσουν τα στοιχεία. Επέλεξαν, φαίνεται, την πρώτη και πρότειναν τη συνέχιση της διαδικασίας της συγκρότησης. Πρότειναν αναλογικό – διαπαραταξικό προεδρείο από τις δυνάμεις που συμφωνούν, δηλαδή προεδρείο μόνο με τη ΔΑΚΕ. Αλληλοψηφίστηκαν με τη ΔΑΚΕ για όλες τις θέσεις του προεδρείου και ας διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τα μέτρα της Ν.Δ. στην εκπαίδευση.  Σαν έτοιμη από καιρό και στα πρότυπα και της ΟΛΜΕ συνέχισαν το σφιχταγκάλιασμα με τη ΔΑΚΕ. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ για πρόεδρος ψηφίστηκε από τα ΣΥΝΕΚ. Ο αντιπρόεδρος από τη ΔΑΚΕ πήρε τρεις ψήφους ( 2 ΔΑΚΕ και 1 ΣΥΝΕΚ), τρία λευκά (2 Παρεμβάσεις, 1 Αντεπίθεση), 1 αποχή (ΠΑΜΕ). Ο Γραμματέας από τα ΣΥΝΕΚ πήρε τρεις ψήφους (2 ΔΑΚΕ και 1 ΣΥΝΕΚ), τρία λευκά (2 Παρεμβάσεις, 1 Αντεπίθεση), 1 αποχή (ΠΑΜΕ). ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ ανοιχτά περιφρονούν όχι μόνο τη θέληση των εκπαιδευτικών και συγκροτούν  προεδρείο που δεν αντιστοιχεί με τα αποτελέσματα, αλλά και τις ίδιες τις διαδικασίες λειτουργίας ενός σωματείου. Το προεδρείο με αυτή τη σύνθεση είναι προσωρινό γιατί ειπώθηκε ότι οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας θα παραιτηθούν!
Μια διαλυτική κατάσταση στην ΕΛΜΕ, τις συνέπειες της οποίας βιώσαμε όλη την περσινή χρονιά, δεν αντιστοιχεί στους εκπαιδευτικούς και στην έκφραση τους μέσω των εκλογών. Δεν αντιστοιχεί στα ισχυρά αγωνιστικά αντανακλαστικά που έδειξαν οι εκπαιδευτικοί της Ε΄ ΕΛΜΕ σε κρίσιμες φάσεις του κινήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια. Απέναντι στην παρακμή συγκρότησης προεδρείου της ΔΑΚΕ από κοινού με τα ΣΥΝΕΚ, οι Παρεμβάσεις και όλο το δυναμικό που μας στηρίζει θα συμβάλλουμε μέσα από τις διαδικασίες του κλάδου οι εκπαιδευτικοί να γίνουν πρωταγωνιστές των αποφάσεών του και της υλοποίησής τους. Έχουμε αναλυτικά περιγράψει το σχέδιο μας που στηρίζεται στην αναζωογόνηση της ζωής των πρωτοβάθμιων σωματείων με ιδιαίτερο βάρος στις Γενικές Συνελεύσεις, τον συντονισμό των σωματείων, την προώθηση του πανεκπαιδευτικού μετώπου, τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα, την ανάπτυξη πολιτιστικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων, κ.ά. και διαβεβαιώνουμε ότι θα τα προωθήσουμε κατά γράμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου