συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

ΕΛΜΕ Φωκίδας: Αποζημείωση για σχολικές εκδρομές


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                Άμφισσα    14 -1-2020
(Ε.Λ.Μ.Ε.) Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ 
Λεωφόρος Σαλώνων 48                                                                                    Aρ.Π  :1
33 100   Άμφισσα
ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 2265 0 29679                                                  
elmefokidas18@gmail.com                                                                   ΠΡΟΣ:  Συλλόγους Διδασκόντων 
       ΚΟΙΝ:    ΟΛΜΕ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Για μια ακόμη  χρονιά  τα σχολεία προγραμματίζουν και πραγματοποιούν τις εκδρομές τους (5ήμερες, εκπαιδευτικές, προγράμματα, διαγωνισμοί)
Σύμφωνα με την  απόφαση 33120/ΓΔ4/28-2-2017 (ΦΕΚ 681/Β/6-3-2017) του Υπουργείου Παιδείας :   «Τις εκδρομές επιβάλλουν εκπαιδευτικοί λόγοι, οι οποίοι απορρέουν από τον παιδαγωγικό-μορφωτικό χαρακτήρα του σχολείου και επομένως, κρίνεται σκόπιμο να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την πραγματοποίησή τους.»    
  Έτσι οι εκπαιδευτικοί πιεζόμαστε από μαθητές, γονείς και διευθυντές να συνοδεύσουμε στις εκδρομές ως υποχρέωση μας. Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί σ’ αυτές τις εκπαιδευτικές επισκέψεις – εκδρομές, ιδίως τις πολυήμερες, δεν πραγματοποιούν ταξίδι αναψυχής. Καλούνται να επιτελέσουν ένα πολύ αυξημένων απαιτήσεων και ευθυνών καθήκον (να εργασθούν ως οργανωτές, συνοδοί, νοσοκόμοι πολλές φορές, για 24 ώρες την ημέρα)  παντελώς δωρεάν και αμισθί , χωρίς καμιά δαπάνη για το δημόσιο, χωρίς την παραμικρή αποζημίωση, υποχρεωμένοι να πληρώνουν την σίτισή τους και έχοντας επιπλέον την αποκλειστική ευθύνη για ότι συμβεί στη διάρκεια της εκδρομής. Δεν είναι λίγες οι φορές που από συνοδούς εκπαιδευτικούς ζητήθηκαν διοικητικές ευθύνες και διώχθηκαν πειθαρχικά για περιστατικά και προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην διάρκεια εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών. 
Ταυτόχρονα, είναι απαράδεκτο, για την μεταφορά και την διαμονή των μαθητών, να  επιβαρύνονται με τεράστια ποσά οι γονείς. Δεν φτάνει όμως αυτό αλλά καλούνται οι μαθητές να μοιραστούν το κόστος της μεταφοράς και της διαμονής μας κάνοντάς μας να νοιώθουμε επαίτες.

  Στις εκδρομές αυτές είναι γνωστό ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές λόγο οικονομικών δυσκολιών.  Ειδικά οι πολυήμερες εκδρομές είναι εκδρομές για λίγους,  στους έχοντες την οικονομική άνεση και κατέχοντες την δυνατότητα. Τέλος, οι εκδρομές συνδέονται με το συνολικότερο πλαίσιο αυτονόμησης και αξιολόγησης των σχολείων αφού κάθε σχολείο  αποφασίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί μόνο του την εκδρομή, τρέχει να βρει τα χρήματα βάζοντας τους χορηγούς στο παιχνίδι και στο τέλος θα κληθεί να εντάξει την εκδρομή στους μετρίσιμους δείκτες  για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
Απαιτούμε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που προβλέπει αποζημίωση εκτός έδρας για τους δημοσίους υπαλλήλους και το νέο νομικό πλαίσιο να προβλέπει τη πλήρη κάλυψη της μετακίνησης και διαμονής των εκπαιδευτικών – συνοδών απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον αφού οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Δημόσιου σχολείου και το σχολείο έχει την ευθύνη διοργάνωσής τους ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να καλύπτει και τα έξοδα μετακίνησης ,σίτισης και διαμονής των μαθητών.
Καλούμε την ΟΛΜΕ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες  ενέργειες ώστε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει το έγγραφο του 2016, σύμφωνα με το οποίο δεν δίνεται η δυνατότητα κάλυψης των δαπανών των συνοδών εκπαιδευτικών και της αντίστοιχης ανταμοιβής τους.


























                                                                   



                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου