συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Όλοι-όλες 23 Φλεβάρη απεργούμε!


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
στο δημόσιο τομέα
Ένας χρόνος πέρασε από την μέρα που το περίστροφο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου στράφηκε ενάντια στον ελληνικό λαό. Από τότε μέχρι σήμερα δεν μιλάμε για απλούς πυροβολισμούς αλλά για βομβαρδισμό που σαρώνει τα δικαιώματα των πολιτών. Η επίθεση που δεχόμαστε από την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, δημιούργησε ένα εφιαλτικό τοπίο για τους εργαζόμενους και ένα «παράδεισο» για τα κέρδη του κεφαλαίου.
Κατακτήσεις αιώνων καρατομούνται. Η δημόσια περιουσία,  γη,  λιμάνια, αεροδρόμια, δρυμοί, νησιά και ΔΕΚΟ βγαίνουν στο σφυρί. Η δημόσια υγεία και παιδεία εμπορευματοποιούνται. Υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο, οδηγημένες μέσα από τον «Καλλικράτη» σε μια ανταποδοτική σχέση με τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται βορά στα χέρια των ιδιωτών. Έτσι οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να πληρώνουν στα νοσοκομεία, στις ιατρικές εξετάσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και στα δημόσια σχολεία για τη λειτουργία τους  (η μείωση των λειτουργικών δαπανών αγγίζει το 40%) , εντείνοντας όλο και περισσότερο τις ταξικές διαφορές.

Τη μείωση των εισοδημάτων συνοδεύουν οι καθημερινές αυξήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα διόδια, ΦΠΑ, ΕΦΚ, τέλη αυτοκινήτων, ακινήτων κλπ. Επιπροσθέτως αυξάνεται κατά 30-40% το κόστος στα δημόσια μέσα μεταφοράς, υποβαθμίζεται η ποιότητά τους και βάλλονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σ΄ αυτά, ενώ η ανεργία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα μέσα από την εφαρμογή των νέων νόμων για τις ΣΣΕ, το δικαίωμα των απολύσεων από την πλευρά της εργοδοσίας και η περικοπή των αμοιβών, δημιουργούν το νέο εφιαλτικό τοπίο για τους εργαζόμενους, που το κεφάλαιο ονομάζει «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας»
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και στο δημόσιο τομέα. Οι εργαζόμενοι αφού δεχθήκαμε βίαιη επίθεση από τα κυβερνητικά μέτρα, στα εισοδήματα, τις εργασιακές σχέσεις και στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας, είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα δεχθούμε νέα επίθεση μέσω του “ενιαίου μισθολογίου” που έχει στα συρτάρια της η κυβέρνηση, (Το θέμα του Μισθολογίου θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης που θα κάνουν οι δύο εταιρίες Hay Group και Icap Group έναντι του ποσού των 71.955 ευρώ.) και του νέου ασφαλιστικού (σειρά έχουν τώρα οι επικουρικές, με την πρόφαση “των αναλογιστικών μελετών”). Έτσι στην πράξη υλοποιούν όλους τους στόχους του μνημονίου για μία νέα εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ για φέτος, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ.
Το νέο τοπίο στο δημόσιο περιλαμβάνει:
  • νέα μείωση των επιδομάτων(υπολογίζεται να εφαρμοσθεί από τον Ιούνιο)
  • νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων (στόχος είναι να μην ξεπερνούν  κατ’ αρχήν στο 20% της βασικής σύνταξης και να μειωθούν περαιτέρω  στο άμεσο μέλλον), περικοπή του εφάπαξ.
  • ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
  • δραστική περικοπή κοινωνικών επιδομάτων
  • αύξηση του εργασιακού ωραρίου στις 40 ώρες την εβδομάδα από τον Οκτώβρη και με δικαίωμα το Δημόσιο να μπορεί να ζητήσει επιπλέον 5 ώρες χωρίς αμοιβή
  • νέα πειθαρχικά συμβούλια για μεγαλύτερο πειθαρχικό – αξιολογικό έλεγχο σε όλο το δημόσιο
  • αξιολόγηση και ανάλογη αμοιβή με βάση το γερμανικό μοντέλο, που στηρίζεται στους παρακάτω άξονες 1. Η απόδοση στην εργασία. 2. Η συμπεριφορά. 3. Η αμεσότητα στην επεξεργασία και εκτέλεση των αποφάσεων. 4. Οι επικοινωνιακές δυνατότητες. 5. Η δημιουργία προτύπου, εάν δηλαδή είναι αποδεκτός από τους συναδέλφους του και την ιεραρχία. 6. Η εν γένει συμπεριφορά του προς την υπηρεσία και τους πολίτες. Η αξιολόγηση γίνεται από τη διεύθυνση κάθε υπηρεσίας και, στην περίπτωση που αξιολογηθεί αρνητικά, ο υπάλληλος μένει στάσιμος στην ιεραρχική και τη μισθολογική εξέλιξη. Φαίνεται ότι ο ρόλος του δ/ντη του σχολείου θα αναβαθμιστεί ως προς τις αξιολογικές του αρμοδιότητες.
Η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την πολιτική αυτή. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συγχωνεύσεις σχολείων, αναδιάρθρωση της διοικητικής πυραμίδας, αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, προϋποθέσεις εισόδου χορηγών στις σχολικές μονάδες, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπ/κων χωρίς όρια, υποχρεωτικές υπερωρίες, αύξηση των πειθαρχικών μηχανισμών, αύξηση των μαθητών ανά τμήμα.
Αλλά και η δημόσια υγεία βρίσκεται στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής. Η αναστόλη των προσλήψεων (για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνεται μια πρόσληψη), η συζήτηση για συγχωνευσεις νοσοκομείων, η σύσταση του εθνικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας με προβλεπόμενο κόστος μόλις το 0,6% του ΑΕΠ !!! οδηγούν σε κάθετη υποβάθμιση τις υπηρεσίες υγείας.
Συνάδελφοι
Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στάση των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ που την στιγμή αυτή, ενώ βρίσκονται κλάδοι εργαζομένων στους δρόμους [οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, πρόσφατα οι γιατροί κλπ], αυτοί επιλέγουν τον δρόμο “της αγωνιστικής απραξίας” ή και της ανοιχτής συνδιαλλαγής, δίνοντας έτσι βοήθεια στην κυβέρνηση. Μεταφέρουν τις ημερομηνίες για απεργίες στις 23 του μήνα (από κοντά και  το ΠΑΜΕ) αποκλιμακώνοντας την κινηματική δυναμική που έχει αναπτυχθεί.
Απέναντι στο σύγχρονο μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν, την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και της εργοδοτικής αποχαλίνωσης  απαντάμε με ενιαίο, ενωτικό, παρατεταμένο και ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας, με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, πολύμορφες κινητοποιήσεις και όποια άλλη μορφή γεννά η ταξική πάλη και η φαντασία του εργαζόμενου λαού, δημιουργώντας ένα μέτωπο παιδείας υγείας  εργασίας, μέσα από τις μαζικές συνελεύσεις των σωματείων μας. Με συντονισμό συνελεύσεων και σωματείων και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις των εργαζομένων, παλεύουμε για την ανατροπή  του Μνημονίου, κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και όλων των αντιλαϊκών μέτρων. Παίρνουμε τον αγώνα στα χέρια μας και με άμεση κλιμάκωση δίνουμε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι αυτή η βάρβαρη πολιτική και όλοι οι πολιτικοί εκφραστές της είναι ανεπιθύμητοι.
Αγωνιζόμαστε – διεκδικούμε:
  • Όχι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο
  • Όχι στη νέα διοικητική δομή και την αποκέντρωση μέσα από τον «Καλλικράτη»
  • Δημόσια δωρεάν παιδεία
  • Καμία περικοπή στα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ
  • Για δημόσιες συγκοινωνίες που να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες ενάντια στην λογική του κέρδους και της ανταποδοτικότητας
  • Δημόσια και δωρεάν υγεία και ασφάλιση
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!
ΤΕΤΑΡΤΗ 23/2  11πμ στο ΜΟΥΣΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου