συγκέντρωση

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ, Πέμπτη 15/2, 12μ, Προπύλαια (Αθήνα), Καμαρά (Θεσσαλονίκη) και σε όλη τη χώρα

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Παρεμβάσεις ΔΕ: Η επέλαση του νέου μισθολογίου και του ασφαλιστικού στoυς ελαστικά εργαζόμενους

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Δ.Ε.

Η επέλαση του νέου μισθολογίου και του ασφαλιστικού
στoυς ελαστικά εργαζόμενους
Νέα πρόκληση αποτελεί για τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς το νέο μισθολόγιο και το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης. Πρόκειται για αναπόσπαστα κομμάτια της συνεχιζόμενης μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται κατά γράμμα από όλες τις μέχρι τώρα ελληνικές κυβερνήσεις και έρχονται να αποτελειώσουν κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων.
Μισθολόγιο
Για τους αναπληρωτές: Μείωση στους ήδη πενιχρούς μισθούς για τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αναπληρωτών που κυμαίνεται από 10 έως 70 ευρώ μηνιαίως.
  • Η προσωπική διαφορά (σε αντίθεση με τους μόνιμους) διατηρείται μόνο μέχρι τη λήξη της φετινής τους σύμβασης για όσους προσλήφθηκαν μέχρι 31/12/2015. Οι συνάδελφοι που θα επαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά ή όσοι προσληφθούν από 1/1/2016, θα αμείβονται με τα νέα μειωμένα ποσά.
  • Μεταπτυχιακά-διδακτορικά δεν αναγνωρίζονται παρά μόνο αν αποτελούν προσόν διορισμού, δηλαδή μόνο στην ειδική αγωγή. Το bonus λοιπόν των δύο και έξι κλιμακίων αντίστοιχα, δεν υφίσταται για την πλειονότητα των αναπληρωτών
  • Διαγράφεται όπως και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς ο εργασιακός χρόνος για τη διετία 2016-2017
  • Για φέτος οι αναπληρωτές κατατάσσονται στα κλιμάκια του 4024 σύμφωνα με το άρθρο 12 και την ΚΥΑ 2/24529/0022/24.3.2014 ΔΗΛΑΔΗ:
    Προϋπηρεσία μέχρι 7 χρόνια:

ΣΤ βαθμός 3 χρόνια, Ε0 βαθμός 2 χρόνια και Ε1 άλλα 2 χρόνια
Μεταπτυχιακό Ε0 (5 χρόνια) και Διδακτορικό Δ0 (7 χρόνια), μόνο αν είναι προσόντα διορισμού.
Αν συντρέχουν περισσότερες της μιας ευνοϊκές ρυθμίσεις, εφαρμόζονται κατά ανώτατο όριο δύο (2) ρυθμίσεις από τις οποίες απορρέουν μισθολογικά οφέλη ήτοι η ευνοϊκότερη γι’ αυτόν ρύθμιση και το ήμισυ της δεύτερης ευνοϊκότερης ρύθμισης
Για τους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου-ωρομίσθιους:
Τρόπος υπολογισμού των αποδοχών: σύνολο μηνιαίων αποδοχών επί τις ώρες της ημερήσιας ή εβδομαδιαίας απασχόλησης δια του αντίστοιχου υποχρεωτικού ωραρίου.
 
Παραδείγματα:
Αναπληρωτής εκπαιδευτικός Π.Ε. μειωμένου ωραρίου με 14 ώρες την εβδομάδα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μηδενική προϋπηρεσία: Λαμβάνει το βασικό μισθό του εισαγωγικού μισθού 1092 € επί 14 ώρες δια 23 (υποχρεωτικό ωράριο). Συνεπώς οι μηνιαίες του αποδοχές καθορίζονται στο ποσό των 664,70€.
Ωρομίσθιος εκπαιδευτικός Τ.Ε με απασχόληση 8 ωρών εβδομαδιαίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μηδενική προϋπηρεσία: Λαμβάνει το βασικό μισθό του εισαγωγικού μισθού 1037 € επί 8 ώρες δια 23 (υποχρεωτικό ωράριο). Συνεπώς οι μηνιαίες του αποδοχές καθορίζονται στο ποσό των 360,70 €.


Ασφαλιστικό
Αρχικά πρέπει να τονιστεί ότι η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας οδηγεί από μόνη της στην επιπλέον εκτίναξη της ανεργίας που αφορά άμεσα και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Τα παρακάτω είναι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους «Θεσμούς» και είναι πολύ πιθανό ο τελικός νόμος που θα κατατεθεί στη Βουλή να είναι πολύ χειρότερος!
Η συνολική σύνταξη σπάει σε δύο κομμάτια, την εθνική και την ανταποδοτική
Η εθνική έχει οριστεί στα 384 ευρώ, μπορεί να είναι μικρότερη κατά περίπτωση και δίνεται ολόκληρη στα 67 χρόνια σε όσους ασφαλισμένους έχουν τουλάχιστον 40 χρόνια παραμονής στη χώρα.
Η ανταποδοτική προκύπτει από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή θα υπολογίζεται πλέον, με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, ενός μειωμένου συντάξιμου μισθού, αφού αυτός θα προκύπτει από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, με διαγραφή του τελευταίου έτους. Στην περίπτωση 15ετίας, που είναι το όριο για να βγει κάποιος στη σύνταξη (4.500 ένσημα), το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης θα είναι μόλις 12%. Δηλαδή, σε έναν συντάξιμο μισθό των 1.000 ευρώ, το ανταποδοτικό τμήμα θα ανέρχεται μόλις στα 120 ευρώ!
Για τον ελαστικά εργαζόμενο εκπαιδευτικό (αναπληρωτή-ωρομίσθιο) το να καταφέρει να συμπληρώσει 15 χρόνια δουλειάς και να λάβει την ανταποδοτική σύνταξη είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού εργάζεται μόνο για μερικούς μήνες το χρόνο. Για να συμπληρώσει τα 4.500 ένσημα είναι άθλος, αν σκεφτούμε ότι οι αναπληρωτές πλήρους ωραρίου (η πιο ευνοϊκή περίπτωση ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών) λαμβάνουν 25 ένσημα το μήνα για όσους μήνες δουλέψουν (μέσος όρος 6-7 μήνες το χρόνο). Για τη συμπλήρωση λοιπόν του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων απαιτούνται 4.500:25=180 ολόκληροι μήνες δουλειάς. Όλες αυτές οι προϋποθέσεις θα του εξασφαλίσουν για ένα μέσο μισθό π.χ. 900 ευρώ, ανταποδοτική σύνταξη 900x12%=108 ευρώ!!! Στα 67 του, που μπορεί να πάρει και την εθνική σύνταξη, θα λαμβάνει αθροιστικά 108+384=492 ευρώ! Αξίζει να σημειώσουμε ότι ειδικά για τους αναπληρωτές της Β/θμιας ο μέσος όρος ηλικίας είναι αρκετά μεγάλος.

Για ακόμη μία φορά χτυπιούνται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των συμβασιούχων. Η οικονομική εξόντωση και η μόνιμη εργασιακή ομηρία που μας επιβάλλουν δεν πρέπει να περάσουν.
Η πρόθεση του υπουργείου να πραγματοποιηθούν 20.000 μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία την επόμενη 3ετία και η ταυτόχρονη υπογραφή της αναστολής των διορισμών στο δημόσιο για το 2016 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοροϊδίας και του εμπαιγμού απέναντι σε χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
Συμμετέχουμε μαζικά, αποφασιστικά σε όλες τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας:
  • μόνιμους, μαζικούς διορισμούς στα σχολεία
  • καμία εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση
  • αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις
  • την ανατροπή του νέου αντιασφαλιστικού εφιάλτη και της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται από κυβέρνηση-κεφάλαιο-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ
Όλοι και όλες στο δρόμο του αγώνα σήμερα,
για να μπορούμε να έχουμε αύριο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου